Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Színekkel jelölt kutyák Abdán

Abda - A kutyák bőre alá beültetett csipeknél kevésbé korszerű, azonban jóval olcsóbb megoldást választott az ebek azonosítására a falu önkormányzata. Fotókat készítenek az állatokról és nyakörvükre akasztható színes lapocskákat is kapnak.
A faluban élők biztonsága érdekében az abdai önkormányzat képviselői ülésén nemrégiben az állattartási rendelet módosításáról is tárgyalt. A kutyák azonosíthatóságát oldotta meg a testület. A csipbeültetésé a jövő ezen a téren – néhány nagyváros törekvése szerint is –, ez azonban több ezer forintos költséget jelentene a tulajdonosoknak. Ezért az önkormányzati előterjesztés színes nyakörvbilétákat javasolt, amelyekre vonalkódos azonosító címkét ragasztanának.

A kutyák oltatása és felügyelete a tulajdonos feladata, az önkormányzat felelőssége, hogy – lehetőségeihez képest és a tulajdonosok pénztárcáját kímélve – kialakítson egy olyan rendszert, ami lehetőleg ránézésre lehetőséget ad a kutyák azonosítására. Erre szükség lehet akkor, ha az állat megtámad valakit, vagy balesetokozáskor és a kóborló ebek megkülönböztetése miatt is. Mindezek figyelembevételével a testület végül olyan rendeletet fogadott el, miszerint a kutyák annak alapján, hogy a falu melyik részében laknak, különböző színű bilétát kapnak. Négyféle színű lapocska lesz, azokat a nyakukban kell viselniük az ebeknek. Így messziről megállapítható, hogy a település melyik részéből származnak. Emellett az oltás alkalmával, összeíráskor fényképfelvétel készül az állatokról.

Ez a két módszer együttesen Szabó Zsolt polgármester szerint alkalmas az azonosításra és így a költség állatonként csak mintegy száz forint. Aki nem helyezi fel kutyájára jól láthatóan a bilétát, szabálysértést követ el. Azonban a faluvezető tájékoztatása alapján nem a tulajdonosok megbüntetése a cél. Épp a kedvencüket szerető gazdik érdeke a színes lapocska alkalmazása, mert anélkül kóbor ebnek minősül az állat és a gyepmester elszállítja. A biléta alapján viszont meg lehet találni a kutya otthonát.


Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számon kérjük az ígéreteket a győri városvezetőkön

Győr - Dunát lehetne rekeszteni a sok ígérettel, ami az elmúlt egy évben Győrött elhangzott.… Tovább olvasom