Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Szimultán fújták a szondát - képgaléria

Rendőrök lepték el Győrben a Bajcsy-Zsilinszky út és Teleki utca kereszteződésének környékét és a körfogalomba érkező gépjárművezetők elé elektromos alkoholszondát tartottak.
– Mi van itt, bankrablás? – kérdezte egy járdán sétáló nő, mivel a kereszteződésben van egy bank.

Fotó: Vidra Zsófia, Mészáros Mátyás

Válogatás nélkül állították meg a járőrök a járműveket, s nemcsak a személyautók vagy motorkerékpárok vezetőit, de a menetrend szerint közlekedő busz sofőrjét, a mentőautó vezetőjét is megfújatták. Mi több, a kolléga, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára sem úszta meg.

Az akció negyven percig tartott, ez idő alatt negatív visszajelzés nem érkezett a közlekedőktől. Miután megfújta a szondát, Györkös Krisztián kérdésünkre elmondta:
– Egyáltalán nem vettem rossz néven, hogy megállítottak erre a pár másodpercre. A cél érdekében gyakrabban kellene csinálni, a lényeg, hogy gyors legyen.

Minden sofőrnek kötelező volt megfújni a szondát, bármilyen járművel közlekedett. Fotó: Vidra Zsófia
Minden sofőrnek kötelező volt megfújni a szondát, bármilyen járművel közlekedett. Fotó: Vidra Zsófia


Egy másik autós, Pellek József, valamint hátul ülő felesége is úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó dolognak tartják az ilyen akciót.
– Nem vesszük zaklatásnak, hiszen sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat, hogy védenek bennünket az ittas vezetőktől.
Egy motorkerékpáros, miután átesett az ellenőrzésen, megjegyezte a járőrnek: meglepődött, hiszen 1982 óta vezet, de még nem fújattak vele szondát.

A hazánkban szokatlan akció miértjére Perjámosy István alezredes, megyei közlekedésrendészeti osztályvezető adta meg a választ. A megye területén történt balesetek elemzésekor látták, hogy míg országosan átlag 10, a megyében 13 százalék az ittasan okozott, személyi sérüléses balesetek száma, ami növekedést mutat a korábbi évekhez.

– Ezért tartottuk szükségesnek, hogy az általános, fokozott ellenőrzéseken túl koncentrált, nem szokványos ellenőrzéseket is tartsunk. A megyei baleset-megelőzési bizottság elemzéseiből az is látható, hogy az ittasan okozott balesetek száma Győrben a legtöbb. A célirányos akció azt szolgálja, hogy a közlekedők találkozzanak alkoholszondás ellenőrzéssel, célunk, hogy az tudatosuljon a közlekedőkben, hogy bármikor, a nap bármelyik órájában találkozhatnak vele. Érezzék, hogy meg akarjuk védeni őket az ittasan közlekedő vezetőktől – mondta Perjámosy István.

Az alezredes elmondta, a megyében minden hetedik, nyolcadik balesetet ittasan okozták. Győrben 16, Mosonmagyaróváron 8 százalékát okozták ittasan személyi sérüléssel járó balesetnek. Ezért koncentrálták tegnap az ellenőrzést a megyeszékhelyre. Tegnap 40 perc alatt 236 járművezetőt szondáztattak meg, pozitív találat nem volt. Az esti, éjszakai órákban több ellenőrzést terveznek a szórakozóhelyek környékén.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Tündenéne 2012. július 02. 14:50
  „12. révfaluiszúnyog 2012.06.29. 16:58

  Csak amíg két lovat nehéz egymásnak vezetni (mert értelmes állatok), két autót sajnos könnyű. Remélem, Ön nem vezet...”
 • 34. Tabornok 2012. július 01. 06:49
  „"a megyében minden hetedik, nyolcadik balesetet ittasan okozták." Ezek szerint akik isznak, azok kevésbé veszélyesek, mint akik nem.”
 • 33. szabo1936 2012. július 01. 01:08
  „29.antistar
  Akor szerinted az egesz vilagon minden orszag hulye csak Magyarorszag es Azerbajan nem mivel csak eben a 2 orszagban van 0 tolrancia?”
 • 32. Mankapunka 2012. június 30. 17:42
  „solitude

  Azért,mert gondolom nem vagy győri. Ezen a szakaszon ki vannak tiltva a biciklisek az útról. Így elég nehéz lesz bicóst találni.”
 • 31. Jandex 2012. június 30. 12:44
  „28. révfaluiszúnyog 2012.06.30. 07:41
  Hasonlítsd össze a két nép mentalitását és rájössz miért van ez így nálunk! /és marad is még pár száz évig!/”
 • 30. ssolitude 2012. június 30. 08:47
  „Nem látom, a kerékpárosokat hol fújatják??”
 • 29. antistar 2012. június 30. 08:17
  „28.révfaluiszúnyog 2012.06.30. 07:41
  Nem azzal van a probléma ha a biztonság érdekében vannak bizonyos szabályok, hanem azzal, hogy a te félék ilyen baromságokra (emberi jogok?) hivatkozva nem akarják azokat betartani. Sajos ezeket a szabályokat és előírásokat a te fajtád végett hozzák, a becsületes ,törvény és jogtisztelő állampolgárok védelmében.”
 • 28. révfaluiszúnyog 2012. június 30. 07:41
  „Alapvető emberi jogokat sért, amikor megállítják az autóst anélkül, hogy bármit csinált volna. Ázsiáról sokaknak olyan kényszerképzeteik vannak, hogy ott sötétebb a világ Európához viszonyítva. A valóság az, hogy sokkal világosabb. Japánban például elképzelhetetlen, hogy megállítsanak egy autót. Ilyen egyszerűen nincsen. Vezettem ott, úgyhogy tudom. Aztán nincs öv mánia se, mindenki maga dönti el. Nem ismerik a gyerekülés fogalmát. Persze lehet kapni, aki akarja, használja, de nem kötelezik rá, mint ahogy számos egyéb dologra sem kötelezik. Itt nálunk az a borzalom, hogy mindent kötelezővé tesznek és állandóan büntetnek, másról már nem is szól az élet. Így aztán értelemszerűen menekülnek az emberek, mert az ember legalapvetőbb vágya a szabadságvágy, s amikor az élet minden területén ezt korlátozzák hülyébbnél hülyébb indokokra hivatkozva, akkor előbb-utóbbcsak a hátat fordítás marad. Így van ez nálunk az élet számos területén. Én ezért nem nyaralok itthon soha. Nem kell a csesztetés, megyek külföldre, ahol békén hagynak, a Balatont messze elkerülöm a bokrokból előugráló rendőrökkel együtt. S ugyanezen mentalitás miatt megy egyre több vállalkozó vissza a feketegazdaságba is. A büntetéscentrikus társadalomelől csak menekülni lehet, élni benne nem. Számos ismerősöm akad, aki visszaadta iparát, megszüntette cégét s most ugyanazt csinálja boldogan és nyugodtan. Nincs hetente két tértivevényes levél valamelyik hatóságtól, nincs könyvelőhöz futkozás, nincs büntetés. Viszont van nyugodt munka és kereset. Olyan országban, ahol nem becsülik meg az állampolgárt, az állampolgár sem fogja értékelni a hazáját.

  éle indokokra hivatkozva, akkor”
 • 27. Jandex 2012. június 30. 06:13
  „Velem is megfújatták./soha nem iszom alkoholt!/ Nagyon helyes a válogatás nélküli "Ákció", remélem ha büntire kerül a sor akkor sem válogatnak!!!”
 • 26. kamikaze 2012. június 30. 05:57
  „Bravó csak így tovább!!!!”
 • 25. Sárkányfűárus 2012. június 29. 23:41
  „14. ekkenekepen 2012.06.29. 17:40
  Látom te is sokat vezetsz ittasan... megérdemled...”
 • 24. Mankapanka 2012. június 29. 21:09
  „Ha zéró tolerancia lenne, akkor 4 millió magyar állampolgár a sitten ülne.

  Bár ha Mankapunka ikerbarátomat sem bántja a szondázás, akkor még akár jó is lehet! Ő megengedte.”
 • 23. szabo1936 2012. június 29. 20:41
  „19.pancser
  Washington allamban a 21 ev alat it is zero a tolerancia!Es talan ezt most nehez elhini de akik foleg a hetvegen balesetet okoznak es sokan meg is halnak azok 90% 21 even aluli.Szoval ez a torveny sem eri meg a tintat a papiron mert aki ini akar es vezetni az mindig megtalaja azt,hogy hol vegyen alkoholt.Amugy it a hatar 0.8 ami kb megfelel 2 pohar bornak vagy 2 sornek ami atolis fug,hogy milyen sulya van a szemelynek.Megalitani valakit az uton anelkul,hogy vlami kozlekedesi torvenyt megsertet volna valaki az it nem letezik.It a reszeg fiatalokal 21 ev alt van a legtob problema.”
 • 22. Ivco 2012. június 29. 19:45
  „Gyakrabban !!!!!!”
 • 21. juhit 2012. június 29. 19:35
  „Az ittas vezetést pártolóknak:

  Majd ha a Ti rokonotokat üti el egy gyökér, mert csak 2 sört ivott a 40 fokban, akkor majd lehet, hogy másképp gondolkodtok! Ha egyáltalán tudtok gondolkodni! Az ilyen renitens "aztcsinálokamitakarokmertademokráciábanszabad" emberektől feláll a szőr a hátamon. Ti nem ismertek sem Istent, sem törvényt. Nektek kéne 1-2 év kényszermunka a fertőrákosi kőfejtőben, aztán ott ihatnátok közben amennyit akartok....

  Aki meg nem képes különbséget tenni 19.századi előtti évek lovas közlekedése illetve a 21.századi autós közlekedés között, annak nem hiszem, hogy túl sok észt adott volna a Jóisten!”
 • 20. gonzo 2012. június 29. 19:22
  „BJ-nek sok a baja a szabályokkal,múltkor a biztonsági övért hadakozott,mármint,hogy kinek árt ő,ha nem köti be.Nincs kedvem visszakeresni a cikket,úgyhogy inkább itt reagálnék:olyan nehéz elképzelni,hogy egy baleset során a be nem kötött nagymenő tarolja le monjuk a mellette ülőt,aki még lehet,hogy be is volt kötve?A hátul be nem kötöttek is rendszeresen tarolják le az első üléseken ülőket.Ez csak két példa volt,hogy kinek árthat a magát be nem kötő.
  A szeszről meg:egy sör,vagy egy pohár bor valószínű tényleg nem zavarná meg az ÁTLAG embert,ha egyáltalán beszélhetünk ilyen kategoriáról.Viszont láttam én már nem egy lánykát,aki egy pohár bortól kikelt magából....:)Sokak szerint így vezethetnének?Ez a társadalom nem érett meg a lazaságra,mint ahogy már előttem is írták,ha egy pohár lenne engedve ötöt inna,aki képtelen szesz nélkül létezni.Ausztriában pl. ebédhez a melós megihat egy sört,ott az automata.Mi lenne itt szerintetek,ha itt is lehetőség nyílna erre?Sokkal többet kellene szondázni,engem biztos nem zavarna,az ittas sofőrnél jobban kevés embert vetek meg,aki meg ittasan okoz balesetet 10szeres szorzóval mérném a büntetését és természetesen sosem adnám vissza a jogosítványát.Aki ennyire akaratgyenge az menjen busszal.”
 • 19. pancser 2012. június 29. 18:55
  „17."szabo1936" Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha elmgyek a Balatonhoz és finom bort akarok venni meg sem kóstolhatom, pedig egy korty bor nem befolyásol semmit. Az abszolút tilalom ellenére, nem egy korty borral vezetnek sokan, hanem 1,5 literrel. Ilyen értelemben a 0 tilalomnak nincsen értelme. Az viszont tény, hogy az ifjúság szeszel rendesen és gyakorlatilag büntetlenül. Amerikai filmekben sokkal nagyobb szigor látszik odaát az USA-ban a fiatalokat illetően!”
 • 18. pancser 2012. június 29. 18:22
  „16, "BJ" nem tudom mi a bajod, ami meg a külföldi példákat illeti, egyáltalán nem szívbajosak a rendőrök nyugaton, még a kocsmát is becsukják ha az ifjoncot a törvény ellenében kiszolgálják. Nálunk.......”
 • 17. szabo1936 2012. június 29. 18:21
  „Ilyen hulye torveny "zero tolerancia" csak 2 orszagba van a vilagon: Magyarorszag es Azerbajcsan!
  Szabad emberek vagytok!”
 • 16. BJ.MÓVÁR 2012. június 29. 18:11
  „Egy normális európai országban,nem hiszem hogy szokás ilyet csinálni! Velünk mindent meg lehet tenni,BÍRKÁK VAGYUNK! De látom, a se.gnyalók meg vannak elégedve!”
35 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a hétvége! Szemezgess a hétvégi programokból

Gyűjts ötletet a hétvégi szabadidő elöltésére, szemezgess megyei programajánlónk rendezvényeiből -… Tovább olvasom