Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Szijjártó perel, az MSZP lejmolással vádol

Szijjártó Péter rágalmazással vádolja és beperelte az MSZP-t, a győri szocialisták szerint a jobboldal a közüzemi cégeket lejmolja. A szocialisták a gazdasági posztok elosztásának gyakorlata miatt kivonultak a közgyűlés üléséről.
Csütörtök éjszakába nyúlóan, lapzártánk után fejezte be a győri közgyűlés annak a napirendi pontnak a tárgyalását, amely a részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok felügyelőbizottságaiba, igazgatótanácsaiba delegálandó személyekről szólt. Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a helyek döntő többségére a várost irányító Fidesz–KDNP-frakciószövetség, ötre pedig a Magyar Szocialista Párt javasolhat személyeket. Ezt Szijjártó Péter, a jobboldal frakcióvezetője egyébként már a Kisalföldnek adott, szerdán megjelent interjújában bejelentette. Az arányokat azzal indokolta, hogy a választók Győrben világos döntést hoztak, meglehetősen nagy többséggel a tavaly októberi önkormányzati választáson.

A szocialisták kivonultak

Eredics Imre szocialista frakcióvezető felszólalásában jelezte: a képviselői munka akadályozásának tartják, hogy az ellenzéknek nem adják meg az önkormányzati vagyon feletti ellenőrzés lehetőségét, a felkínált posztot pedig alibinek minősítette. Az MSZP a Győri Hőszolgáltató Kft., az Esély Rehabilitációs és Foglalkoztatási Kht., valamint a Nyugat-Pannon Regionális Zrt. felügyelőbizottságában egy-egy, a Xantus János Állatkert Kht.-ében két helyet kaptak volna. A feltételes mód indokolt, mert a politikus kijelentette: amíg nem térnek vissza a tárgyalásokhoz és a mandátumarányos elosztáshoz, nem jelölnek senkit ezekre a posztokra. Ezt követően az MSZP-frakció tiltakozása jeléül elhagyta a termet.

Bíróságon az ügy

Szijjártó Péter azt jelentette be, beperelte az MSZP-t, miután annak győri elnöksége lapunk csütörtöki számában lopással vádolta meg az MSZP-t. (Az ominózus mondat a következőképpen hangzott: Szijjártó Péter jól működő cégek hírnevét, az ott dolgozó emberek mindennapi teljesítményét taszítja sárba, pusztán azért, hogy az átláthatóan gazdálkodó városi cégek tönkretétele, összevonása árán lophassák ki a város vagyonát.)  

Csökkenő tiszteletdíjak

A közgyűlés jobboldali többsége megszavazta az előterjesztést, így az önkormányzati tulajdonú cégek testületeibe a következő személyek kerültek.

Győri Hőszolgáltató Kft., felügyelőbizottság (fb): Somogyi Tivadar (Fidesz–KDNP), Kovács Tamás (Fidesz–KDNP). Győri Kommunális Szolgáltató Kft., fb: Fűke Géza (Fidesz–KDNP), Herkely Ákos (Fidesz–KDNP), Jakus László. Inszol Zrt., fb: Né - meth Viktor (Fidesz–KDNP), Borsi Róbert (Fi - desz–KDNP). Az fb-nek Horváth László (Fi - desz–KDNP) elnökké választását javasolta a közgyűlés, ő eddig tag volt. Inszol Zrt., igazgatótanács (it): Antal Imre (volt fideszes önkormányzati képviselő), Bazsó Pál, Sárközi Imre, Fehér Imre.

Piacok és Vásárcsarnok Győr Kft., fb: Gangl András (Fidesz–KDNP), Hajszán Gyula ( Fidesz – KDNP ) , Ecker Gyula (Fidesz–KDNP). Xantus János Állatkert Kht., fb: Horváth Károlyné. Esély Rehabilitációs és Foglalkoztatási Kht., fb: dr. Szabó János, Péter András.

Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft., fb: Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP), Sík Sándor (Fidesz–KDNP), Nagy András (Fi - desz–KDNP). Pannon-Víz Zrt., fb: Szeles Szabolcs (volt fideszes önkormányzati képviselő), Hor váth Vi l m o s (Fidesz–KDNP). Pannon-Víz zrt., it: Hol - bok Sándor, Vér Iván. Győr–Pér Repülőtér Fejlesztési Kft., fb: Szabó Erik (Fidesz–KDNP). Borkai Zsolt polgármester a Győri Innovációs és Marketing Kft., a Győr–Pér Repülőtér Kft., a Pannon-Víz zrt. és a Rába Nyrt. legfőbb szervezetében képviseli az önkormányzat tulajdonosi jogait.

A közgyűlés a vastaggal jelölt személyeket javasolja az adott testület elnökének. A 100 százalékban önkormányzati tulajdonú rt.-kben az igazgatóság elnökének bruttó 92 ezer, tagjának bruttó 80.500 forint tiszteletdíjat állapítottak meg havonta. Ez jelentős mérséklést jelent, mert korábban 172.500 és 92 ezer forint volt a két összeg. A felügyelőbizottságok elnökének és tagjának továbbra is 92 ezer és 80.500 forint jár.

Kommunista tag

Borkai Zsolt polgármester bejelentette, hogy az MSZP-nek felkínált helyeket nem töltik be, mert bíznak abban, hogy a szocialisták ezt megteszik. Erre vajmi kevés az esély, a szocialisták tegnapi sajtótájékoztatóján legalábbis ez derült ki. Neupor Zsolt városi elnök elmondta: a közgyűlésen történtek megerősítették őket abban a meggyőződésükben, hogy nem jogszerűtlen, de etikátlan összefonódások fedezhetők fel az önkormányzati tulajdonú társaságok, a városvezetés és annak holdudvara között.

Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Pannon-Víz zrt. igazgatóságában két budapesti tag van. A politikus megemlítette: az a Ja k u s László is bekerült a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. felügyelőbizottságába, aki a tavalyi parlamenti választáson a Magyar Kommunista Munkáspárt színeiben indult. Szerinte ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a Fidesz a szélsőjobbal és a szélsőballal is együttműködik. Balogh József volt polgármester, országgyűlési képviselő általános alanyt használva azt mondta: úgy tudja, hogy „konkrét pénzügyi konstrukciókat keresnek, hogyan tudnak különböző célokra pénzt kiemelni a közüzemi cégektől".

Bécsi Zoltán frakcióvezető-helyettes emlékeztetett rá: az előző ciklusban a jobboldal ellenzékként 17 helyet, köztük két elnökit kapott.

„A hobbiját pénzeli"

A közgyűlés döntött az idei sporttámogatásokról is. Összesen csaknem 240 millió forint jut ilyen célra a tavalyi 189 millióval szemben. Az ETO KC női és férfi kézilabdacsapata összesen 75 millió, a Seat Foton női kosárlabdacsapata 25 millió, a Győri Vízisport SE kajak-kenu szakosztálya 21 millió, vízilabda-szakosztálya 6 millió, a Győri Dózsa több mint 5 millió forintot kap, de például a peremkerületek sportjára is jut 4 millió.

Ezt a határozatot ugyancsak élesen bírálták tegnapi sajtótájékoztatójukon a szocialisták. Úgy fogalmaztak: Szijjártó Péter a klub elnökeként a hobbiját pénzeli, amikor az önkormányzat büdzséjéből tízmilliókkal támogattatja a Seat Fotont. Balogh József ehhez annyit tett hozzá, hogy a kosarasok segítésére „győri közüzemi cégeket lejmolnak le".

„Hazug rágalmak"

Szijjártó Péter tegnap közleményt juttatott el lapunknak, amelyben a perindítást indokolta. Szerinte a szocialisták átlépték a jó ízlés végső határát, amikor lopással vádolják őket. „Ez a kijelentés túlmegy minden határon, ezért bepereltük az MSZP-t, mert egy demokráciában senki nem teheti meg, hogy következmények nélkül hazug rágalmak özönét zúdítsa másokra. Arra kérjük a városi szocialistákat, hogy kerekedjenek végre felül frusztráltságukon, és kezdjenek ők is Győr érdekében dolgozni" – fogalmazott. Neupor Zsolt sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a perelt kijelentés feltételesen, többes számban, a jövőre vonatkozóan szerepelt. 

Hancz Gábor 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vétek lenne bebetonozni a Széchenyi teret

Miközben biztosnak látszik, hogy megvalósul végre a győri Széchenyi tér rekonstrukciója, a lokálpatrióták egyre több ötlettel állnak elő, hogyan képzelnék el. Van, aki ide helyezné át a piacot nyugati nagyvárosokhoz hasonlóan, s a Dunakapu térből valódi korzót alakítana ki (egy olvasónk írta). Tovább olvasom