Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

''Szijjártó lemondása reményt ad az együttműködésre''

Győr - Helyes döntésnek tartja Szijjártó Péter győri frakcióvezetői lemondását Balogh József. A szocialista országgyűlési képviselő lehetőséget lát rá, hogy csökkenjenek az elmúlt egy évben tapasztalt konfliktusok az önkormányzati munkában.

„Nem fogok gorombáskodni, és hajlandó vagyok az új fideszes frakcióvezetővel együttműködni" – mondta Balogh József tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyet annak kapcsán tartott, hogy Szijjártó Péter bejelentette lemondását az önkormányzati Fidesz-frakció vezetéséről. Szijjártó Péter a közvélemény szemében már-már „főpolgármesternek" tűnt, s ha nem is volt így, megnyilatkozásaiban erre törekedett, jegyezte meg Balogh József. „A lemondása kapcsán adott interjúban a fideszes politikus hozza szokásos formáját, amikor féligazságokat vagy ferdítéseket hirdet egyéves tevékenysége »eredményeit« taglalva, szemrebbenés nélkül elkönyveli mások érdemeit, önmagát tekintve kiindulópontnak."

Ennek bizonyságául a sajtótájékoztatón Balogh József felsorolt néhány példát. Egyebek között, hogy a sokat emlegetett Széchenyi tér felújítási terve még 2002-ben elkészült, 70 millió forintos költséggel el is kezdődött a munka. A folytatáshoz több mint 1 milliárd forintos állami támogatást kellett kérni, a város képviselő-testülete nem vállalta fel, hogy díszes teret építsen a belvárosban, amikor a peremkerületekben számos helyen rosszak az utak és még járda sincs. Az akkori pályázat nyert, de az államkassza közben kiürült. Balogh József elmondta: tudatosan félrevezető és nevetséges Szijjártónak az az állítása, hogy „útjára indítottuk a panelprogramot". A panelházak energiatakarékos felújítása Győrött 2001 óta folyamatosan közismerten kiemelt feladat. Eddig mintegy 6 ezer lakás készült így el, s az idei csaknem 2500 lakás felújítására még az előző önkormányzat hozott döntést és rendelt hozzá fedezetet is.

Hasonló a helyzet az útépítésekkel, az előző közgyűlés nemcsak a tételes útkorszerűsítési és útépítési programról döntött, hanem a pénzügyi fedezetet is biztosította, nagyon kedvező hitelszerződéssel. Dicséretes, hogy ezek a korábban eldöntött fejlesztések nem álltak le. Emlékeztetett rá Balogh József, hogy az EU-s játszóterek építése sem most kezdődött, és a marcalvárosi uszoda megtervezésére már a 2005-ös városi költségvetés is tartalmazott előirányzatot.

Szijjártó Péter lemondása kapcsán elmondta még a szocialista politikus: összességében az új városvezetés számos jó szándékú igyekezetét nem kívánja kétségbe vonni. A jelen és a jövő az elődök munkájára épül, nem pedig néhány beképzelt ember ábrándjaira. Ha a város sikeres akar lenni, akkor a kormányzó és az ellenzéki pártok együttműködésére van szükség, nem pedig a másik fél lenullázására.


Szijjártó sajtóközleményben reagált


Őszintén megtisztelő, hogy egy-egy nyilatkozatom után a győri MSZP-sek közül többen is úgy érzik, válaszolniuk kell. Szeretném azonban leszögezni: az MSZP tavaly Győrött elszenvedett történelmi vereségének egyik legfőbb oka az volt, hogy a korábbi szocialista városvezetés több mint 10 éven keresztül csak ígérgette a győrieknek a szükséges és joggal elvárt fejlesztéseket, azonban soha egyetlen kapavágásnyit sem tettek azért, hogy azok valóra is váljanak. A Fidesz–KDNP-s többségű mostani városvezetés 10 hónap alatt eljutott oda, ahová a korábbi önkormányzat baloldali irányítása több mint 10 éven át képtelen volt. Immár elkészült a Széchenyi tér fejlesztésének terve, az építési engedélyeztetési eljárás is rövidesen indul. Kijelölték a marcalvárosi uszoda helyszínét és elkezdődött a tervpályázathoz szükséges műszaki, területi előkészítés. Ezt kellene mérlegelniük a szocialistáknak a személyeskedő pártközlemények kiadása helyett.

Egyébként pedig van abban némi diszkrét báj, hogy a szocialisták szerint miattam konfliktusos a helyi politikai élet, miközben az elmúlt időszak legnagyobb felháborodást kiváltó közéleti botrányát Balogh József idézte elő azzal, amikor nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette Győr város demokratikus úton megválasztott alpolgármesterét.


Jutasi Ferenc

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös volt sorsukban, zenészek lesznek

Győr - Amilyen zenei műfaj létezik, a népdaltól az operáig, ha nem is otthon vannak bennük,… Tovább olvasom