Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Szijjártó a második legfiatalabb külügyminiszter, a poszt miatt felhagy a focival

Százhatvanöt esztendő hetvenhat külügyminisztere közül Szijjártó Péter szerdától a második legfiatalabb.

A Bors összeállításából kiderül, hogy a világ legfiatalabb külügyére Sebastian Kurz. Az osztrák miniszter 26 éves.

Szijjártó fiatal kora ellenére még csak magyar csúcstartónak sem számít: a magyar történelem 1849-től napjainkig, azaz a Habsburg-ház trónfosztásától számított időszakának második legfiatalabb külügyminisztere lesz szerdától.

 Szijjártó Péter
Szijjártó Péter

Megfigyelhető, hogy magyar politikusok – kortól és ideológiától függetlenül – általában ötvenedik életévük után kapták meg a külügyi tárcát. Így volt ez a monarchia alatt, s a Horthy-, majd Rákosi-rendszerben is. A hagyományt folytatta Kádár és a rendszerváltás utáni kormányok is. A Fidesz-kabinet egykori meghatározó külügyese, Martonyi János például hetvenévesen távozott.

Ő lesz az, aki amolyan háttéremberként gyakorlati segítséget nyújt majd Szijjártónak az atlanti külpolitikában - írja a Bors.

A legfiatalabb Kemény Gábor, aki 1944-ben, harmincnégy évesen lett a nyilas kormány minisztere. Döntéseinek egyikeként tárcáját Berlinbe akarta áthelyeztetni, mindezt a háború vége akadályozta meg.

A Bors cikke arra is kitért, hogy Szijjártó Péter felhagy a focival.

A Győri ETO igazolt teremlabdarúgója szeptember elején, egy Újpest elleni edzőmeccsen szenvedett keresztszalag-szakadást. A múlt hét óta újra munkába állt, s addig törölt találkozóit is bepótolta – mondták környezetében, hozzátéve: úgy tudják, végleg szögre akasztotta a focicipőjét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományok a győri gyermekotthonnak

50 kisgyerek arcára csaltak mosolyt a helyi áruház dolgozói. Tovább olvasom