Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szijjártó: a győri Audi meghatározza Magyarország gazdaságát - fotók

Hétfőn adták át az Audi 1600 négyzetméter alapterületű, 5,4 milliárd forintból épült motorfejlesztő központját.

Magyarország  gazdaságának fejlődését leginkább a tavaly 10 százalékkal bővülő  Németországba irányuló export határozza meg, amelyben kiemelkedő  szerepe van az Audi Hungaria Motor Kft.-nek – mondta a külgazdasági  és külügyminiszter hétfőn Győrben, az Audi 1600 négyzetméter  alapterületű, 5,4 milliárd forintból épült motorfejlesztő  központjának átadásán.  
   
Szijjártó Péter felidézte: a kormány célja 2010-ben az volt,  hogy Magyarország Európa termelési központja legyen, amely csak  akkor lehetséges, ha a járműiparnak kitüntető szerepet biztosítanak.  Magyarországon ma a járműgyártás "kirobbanó formában van",  2013-hoz  képest tavaly 23 százalékkal, 6651,5 milliárd forintra nőtt az  iparág termelési értéke, a Németországba irányuló export pedig 23,2  milliárd eurót tett ki - fűzte hozzá.   
   
Szijjártó Péter hozzátette: "a dinamika idén sem állt meg, az év  első két hónapjában 14,5 százalékkal nőtt a járműipar termelési  értéke", ami "nagyban köszönhető az Audinak". A győri székhelyű  vállalat teljesítménye "meghatározza Magyarország gazdaságát", amely  tavaly 3,6 százalékkal bővült – folytatta.    
   
A járműiparban tavaly 132 ezer ember dolgozott, 16 százalékkal  több, mint a megelőző évben. Az Audi Győrben 11 500 embernek ad  közvetlenül munkát.   
   
Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország 22 éves  foglalkoztatási rekordot döntött meg tavaly, amikor 4 millió 117  ezer ember dolgozott. A cél, hogy legalább ötmillió embernek legyen  munkája, és remélte, hogy az Audinak a foglalkoztatás bővítésében  komoly szerepe lesz majd.    
   
Elkészült az Audi motorfejlesztő központja. Fotók: H. Baranyai Edina

Ezért sem véletlen, hogy az Audi Hungaria a kormány stratégiai  partnere – hangsúlyozta a miniszter. A külgazdasági stratégia célja  ugyanis az, hogy "az elmúlt évek lendülete a jövőben is  megmaradjon". Ehhez "komoly felkészültség kell a technológiában, a  kutatásfejlesztésben, az innovációban és oktatásban". Épp ezért a  kormány megduplázta a kutatásfejlesztésre szánt európai uniós  forrásokat, így a következő években 700 milliárd forint áll  rendelkezésre ezen a területen – mondta a miniszter.  
   
Lieselore Cyrus, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti  nagykövete kiemelte, hogy az a sikertörténet, ami több mint húsz éve  kezdődött Győrben, folytatódik "a világ legnagyobb motorgyárában".  Magyarország gazdasága számára fontos a fejlődés, az új munkahelyek  teremtése, mert így alakulhat ki Németország és Magyarország számára  is egy „kölcsönösen előnyös helyzet".   
   
Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) Győr polgármestere úgy fogalmazott,  hogy az együttgondolkodás vezeti sikerre az Audit, Győrt, a régiót  és az egész országot.  
   
Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető  igazgatója elmondta, hogy a 2013 novemberében kezdődött bővítés  befejezésével újabb mérföldkőhöz érkezett a vállalat. A 2001-ben  kezdődött mo
torfejlesztés a konszernen belül kiemelt helyen áll.  
   
A motorfejlesztő központban hat új fékpadot helyeztek üzembe,  összesen 12 fékpadon vizsgálják és fejlesztik a motorokat a  négyhengerestől a tizenkét hengeresig.   
   
Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy 2016 végére  kétszeresére szeretnék bővíteni a motorfejlesztő központot.   
   
Oliver Hoffmann, az Audi Hungaria Motor Kft. motorfejlesztési  vezetője elmondta, hogy jelenleg kétszáz féle motortípuson dolgoznak  Győrben és a legtöbb Audiban szerte a világban "győri szív dobog".   
   
209 fejlesztő mérnök és munkatárs dolgozik különböző  projekteken, mint például súrlódásoptimalizálás, motorakusztikai  vizsgálatok, vagy új motorváltozatok fejlesztése - tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete hétvégéje volt a motorosoknak - megrázó történetek

A győri kórházban dolgozó nővér a saját fiát látta összetörten: a férfi életveszélyes sérüléseket… Tovább olvasom