Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szijjártó 2006- ban ellenfele lesz Balogh Józsefnek

„ Balogh József nehéz ellenfél, de én nem szoktam megijedni a nehéz feladatoktól. Kiss Elemér ügye is nehéz volt, ott győztem, a kancelláriaminiszter lemondott” – Szijjártó Péter a győri parlamenti képviselők közül utolsóként értékelte az eltelt két évet. Az interjúból kiderül, 2006-ban nem listáról, hanem egyéni körzetből kíván az Országgyűlésbe jutni.
– A Napkelte adásából jön. Miről nyilatkozott?

– A törvényjavaslatról, amelyet nemrég nyújtottam be. Azt szeretném elérni, hogy „A nemzet sportolója" címmel járó életjáradék adómentes legyen.

– Ahogy mondani szokás, jól megy a szekere. A győri/megyei honatyák közül a legjobban. Országos ügyekben gyakorlatilag nincs olyan tévés vágókép, ahol ne látnám Szijjártó Pétert. Ön jelentkezik ezekre a témákra, vagy szólnak, jöjjön, mert beszélni kell valakinek?

– A frakción belüli munkamegosztás dönt. Közgazdászként végeztem, a költségvetési bizottság tagja vagyok, így gazdasági ügyekben szólalok meg a leggyakrabban. De ezek a média számára nem olyan érdekesek, mint mondjuk lábszárközépig állni a Balatonban. Tény, a korábbi és a most futó ügyeim elnyomják a szakmai kérdésekben tett megnyilvánulásaimat. Ezt ellensúlyozandó ott az előbb említett ifjúsági és sportpolitika, amelyben gyakran én képviselem a Fidesz álláspontját.

Tévedés kizárva?

– Tudatos szerep ez, amit felvett, a „megmondom emberé" vagy csak ifjonti hévvel keményebben fogalmaz a többieknél?

– Azok az ügyek, amelyeket eddig felvállaltam, mind húzós témák voltak. Abban a tekintetben legalábbis, hogy a kormány, illetve egyes kormányzati szervek hitelességét megkérdőjelezték. Azt is tudom, hogy megosztották a társadalmat, volt, aki mellém állt, volt, aki elutasított. Mindkét oldal számára nem tudok „jó fiú" lenni, de nem is akarok. Mindaddig keményen fogalmazok, amíg tiszta lelkiismerettel tudom vállalni azt, amit mondok. Sokan kérdezik tőlem: nem fog ez a szerep elkoptatni?

A válaszom: csak akkor koptat el, ha nem igaz ügyeket vállalok. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy folyamatosan téved vagy szándékosan hamis állításokat fogalmaz meg, akkor az valóban így járhat. Keller László szocialista képviselőnél például – szerintem – ez történt.

– Ön egyszer sem tévedett?

– Nézze, Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter lemondott, Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanügyeivel kapcsolatban nagyon sokan fogalmaztak meg utánam is erkölcsi kérdéseket...

– Ez mind igaz, de én azt kérdeztem, volt-e olyan, amelynél kénytelen volt elismerni, hogy tévedett?

– Én nem tudok ilyenről. Bár tény, több olyan ügyem is volt, amely után az érintett – akár Gyurcsány Ferenc vagy a Magyar Posta – pert helyezett ellenem kilátásba. De természetesen a felszólalás előtt és után beszéltem a jogászommal, aki vagy viszontperre buzdított, vagy azt mondta, nincs semmi probléma.

– Lett valamelyikből ténylegesen per?

– Még csak a bejelentésekről tudok.

Országos és helyi ügyek

– Szinte az összes országos ügy, amit most felsorolt. A helyi kérdések nekem hiányoznak, holott ön a Győr megyei listáról jutott a parlamentbe.
– Kiss Elemér lemondatása mellett a legnagyobb sikeremet egy kifejezetten győri ügyben tudhatom magaménak: a hittudományi főiskola esetében két éve elutasították az árvízkár helyrehozására benyújtott igényt; s bár összefogott és közösen lobbizott ezért a pénzért Balogh József szocialista és Szakács Imre fideszes képviselő is, úgy tűnt, ez sem elég.

Ekkor elmentem a kancelláriaminiszterhez, kérdeztem őt a parlamentben, felelősségre vontam a pénzügyminisztert és a belügyminisztert, s ezután – láss csodát – kifizette a kormány a helyreállítás költségeit. Ellenzéki képviselőként ez fontos, meghatározó siker. Éppúgy, ahogy a koraszülöttmentő közalapítvány megmentése is. Az országos ismertség lehet előny, mert ha valakit már ismernek, az nagyobb súllyal tud fellépni helyi ügyekben is.

– Ezzel a stílussal, amit képvisel, ön szerint sikert lehet elérni a helyi politikában is?

– A helyi politikában nyilvánvalóan más stílus kell, de a kettő nem zárja ki egymást, egy személyben sem.

– Másképp fogalmazok: a győrieknek szimpatikus ez a stílus és az ember, Szijjártó Péter? Mit tapasztal?

– Hetente három-négy lakossági fórumon veszek részt, zömében vidéken. A szeretet, ami körbevesz, azt mutatja, van foganatja annak, amit csinálok. A politikai megosztottság miatt persze nem állíthatom, hogy ez mindenkinek tetszik. A két győri ügy megmutatta: abszolút kompromisszumkész ember vagyok, de azokban az ügyekben, amelyekben keményebben szólalok meg, nincs pardon. Korrupciógyanús ügyben nem lehet kompromisszumot kötni.

Három plusz egy probléma

– Előny vagy hátrány a fiatalsága?
– Már nem hátrány, de nagy munka volt, amíg idáig eljutottam. Eddig mindenhol én voltam a legfiatalabb, a győri testületben és a parlamentben is. Huszonöt évesen sem nagyon hallom már, hogy úgy beszélnének rólam, a Fidesz fiatal képviselője...

– Az viszont nyilván nem előny, hogy a hét nagy részét Budapesten tölti. Mennyit van itthon?

– Változó, három napot általában Győrben töltök. De a megyei szavazók engem azzal bíztak meg, hogy az ügyeiket a parlamentben képviseljem. Négy bizottságnak is a tagja vagyok, igyekszem jelen lenni mindenhol. Hétfőtől szerdáig ez leköti az időmet. Mivel a vitás kérdések az Országgyűlésben dőlnek el – és nem Győrben –, ott kell lennem, s nem csak szavazni. Győrben van egy nagyon jó csapatom, akikkel megszerveztük legutóbb a Fesztivál a határon című rendezvénysorozatot. Ezen ötezer-háromszázan fordultak meg; itt volt Orbán Viktor és Helmut Kohl is. Ez is nagyon sokat számít.

– A győri 3-as választókerület – ahol 2006-ban Birkás Tivadar helyett minden valószínűség szerint egyéni képviselőjelöltként indul – legégetőbb problémái közül mondjon nekem hármat.

– A panelkérdés komoly probléma. A győr-szabadhegyi hamvasztó körül kialakult vitát is meg kellene oldani: sokan keresnek meg ebben az ügyben pró és kontra. Az utak állapota szintén megoldásra vár, már a Jereváni út helyzete is felháborító, s akkor a kisebb bekötőutakról még nem beszéltem. Hadd repetázzak: negyedikként az iskolakérdést mondanám, attól tartok, lesz még folytatása a bezárásoknak.

– Az egyéni indulással nem kockáztatja azt a karriert, amit önnek jósolnak az országos politikában? Az ellenfele ugyanis Balogh József polgármester lesz, aki simán nyert 2002-ben a fideszes frakciótársával szemben. Pt legyőzni nem lesz könnyű.

Balogh József nehéz ellenfél, de én nem szoktam megijedni a nehéz feladatoktól. Kiss Elemér ügye is nehéz volt, ott győztem. Persze nem egyedül, s 2006-ban sem egyedül futok neki a választásoknak.

 „ A két győri ügy – a hittudományi főiskoláé és a koraszülöttmentő alapítványé – megmutatta: abszolút kompromisszumkész ember vagyok. De azokban az ügyekben, amelyekben keményen szólalok meg, nincs pardon. Korrupciógyanús ügyben nem lehet kompromisszumot kötni."

Szijjártó Péter
Kinek a döntése volt?

– Az egyéni körzetbeli indulását ön akarta, vagy erre kijelölte Orbán Viktor?
– Egybevágott a két akarat.

– Két éve van felépíteni magát és a programját a választásra, tudja már, mi lesz a „bűvös szó", amivel indulhat a voksokért?

– A csapat már felállt, amely a kampánymenedzselésben a segítségemre lesz. A kulcsszó azonban egyelőre nincs meg, de azért nem, mert több lehetőség is felmerült. A fő csapásirányt időben megtalálom, efelől nincs kétségem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesefal az ambulancián

A győri megyei kórház ambulanciájának rideg, egyhangú várója már a múlté. A csütörtökön átadott… Tovább olvasom