Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Szigorúbb ellenőrzésre lenne szükség

A fővárosban a visszaélések miatt razziákat tartanak a parkolási társaságok és a rendőrség munkatársai.
A fővárosban a visszaélések miatt razziákat tartanak a parkolási társaságok és a rendőrség munkatársai, mert rengetegen visszaélnek a mozgáskorlátozottak parkolókártyáival. A győri szervezetek elnöke szerint megyénkben is hasonló a helyzet, és itt is szigorúbb ellenőrzéseket terveznek.

A mozgáskorlátozottak parkolókártyáit egyre többen használják jogosulatlanul. Budapesten már összehangolt akciókat hajt végre a közterület-felügyelet és a rendőrség, s megvizsgálnak minden, mozgáskorlátozottak számára kiállított kártyával parkoló gépjárművet. Nemcsak az okmányt ellenőrzik, hanem azt is, hogy jogosultan használja-e tulajdonosa az igazolványt. Az utóbbi időben több tucat ilyen kártyát loptak el, melyeket aztán 30–50 ezer forintért adtak el.

Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a helyzet a Kisalföldön is hasonlóan súlyos. Az érdekképviselő tudja, hogy például a győri belvárosban kik azok a kereskedők, akik jogosulatlanul parkolnak drága autóikkal mozgáskorlátozottaknak szóló kártyával. Ez az igazolvány egyébként nem autóra, hanem személyre érvényes. A háziorvosnál mind több nehezen mozgó idős ember igényli a dokumentumot, amit elvileg arra lehetne használni, hogy a nagyszülőket elvigyék valahova kocsival.

A nyugdíjasok azonban általában csak azért kérik a kártyát, hogy a gyermekük vagy unokájuk ingyen tudjon parkolni, jegyezte meg az elnök. Szabó János hozzátette: bár a közterület-felügyelet és a rendőrség próbálja kiszűrni a kártyát jogosulatlanul használókat, még szigorúbb ellenőrzésekre lenne szükség. Ennek érdekében még a tavasszal közös lépéseket terveznek.

Kocsis Tünde alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk: nincs statisztikájuk arról, hogy hány olyan eset történt, ahol nem rászorulók használták a parkolási igazolványt és erre fény derült. A hivatalos parkolókban a közterület-felügyelet munkatársai ellenőriznek, de a rendőrök is rendszeresen figyelik, hogy a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolókba valóban azok állnak-e be, akik arra jogosultak. Megvárják a tulajdonosok visszaérkezését, s amennyiben nincs köztük a rászoruló, akkor szankcionálnak, a büntetés mértéke egyéni elbírálás alapján történik.

Tízezer okmányt köröznek

A parkolási igazolvány jogosulatlan használója közokirat-hamisítást követ el. A kártya hamisítása, illetve a más nevére szóló valódi igazolvány felhasználása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Azaz nagyobb büntetési tétel fenyegeti a felhasználót, mint a tolvajt. Jelenleg az országban legalább tízezer, mozgáskorlátozottak részére kiadott kártyát köröznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pulzusmérő órával a tornaórán

Pulzusmérő órákat viselnek a diákok testnevelésórán az egyik győri általános iskolában. A több százezer forint értékű szerkezetek ellenőrzik viselőik erőnlétét, jobb érdemjegyekhez juttatják őket és nem utolsósorban megszerettetik velük a futást. Tovább olvasom