Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött és dézsmált vonatok

Hosszú időn keresztül dézsmálták a vagonok üzemanyagát a GYSEV állomását őrző biztonsági őrök és társaik, akiket tegnap jogerősen börtönre ítélt a megyei bíróság.

A részben soproni, győri és kapuvári társaság néhány tagja egy szerelvénnyi hűtőszekrényt is lopott és ki akart rántani egy bankautomatát.

B. Norbert és I. Szabolcs a GYSEV soproni állomásán dolgoztak egy cég biztonsági őreiként, s őrködtek két szolgálatos társuknak is, amíg ők lecsavarták a mozdonyjavító műhely előtt álló szerelvények tanksapkáját és műanyag csővel leszívták a gázolajat.

Először 200 liter tűnt el így, amiből a két őr 25–25 litert kapott, s a kár összesen sem érte el az 50 ezer forintot.

Először még 5–5 ezer forintért vállalták az őrködést, amíg két – ma már csak volt – vasutas 40 literrel rövidítette meg a GYSEV-et, 2009 júniusától 2010 májusáig azonban önállósították magukat és heti 100 litert loptak el az éj leple alatt.

Összesen több mint 1 millió forintnyi kárt okoztak a később elfelezett üzemanyag ellopásával, miközben "érdeklődési körük" is tágult.

Pár hónap telt el, ekkor már csak I. Szabolcs dolgozott a pályaudvaron, de a kapcsolat nem szűnt meg B. Norberttel, őt hívta fel a márkás hűtőszekrények hírével is.

Bulgáriából Sopronon keresztül szállították a háztartási gépeket Németország felé, s a vagon felnyitásához nem kellett más, mint erős fogó, a teljes akcióhoz pedig egy kis szervezés és pár teherautó. Persze tudvalévő volt, hogy az a mozdonyvezető és tolatásvezető van szolgálatban, akikkel a gázolaj kapcsán már bejáratott a "munkakapcsolat".

De kellett még két ember – ma már elítéltek –, akik a gépkocsit hozzák. Egy kocsirendező is bekerült a képbe, segítségével húzták vakvágányra a szerelvényt, hogy senki ne zavarja a műveletet. A tolatásvezető fél egy körül jelzett, I. Szabolcs levágta a plombát, s a teherkocsikba vándorolt 23 nagy, 4 közepes és 6 kicsi hűtőszekrény összesen 5,8 milliós értékben, ami nem térült meg.

Miután a tolvajok lebuktak a gázolajjal, feltehetően a nyomozókat is meglepte B. Norbert vallomása a győri bankautomatáról. Két társával – akik a hűtőlopásnál is segítettek – kiszemelte az egyik győri nagyáruház előterében álló ATM-et, amit egy informátor szerint aznap 38,6 millió forinttal töltöttek fel.

Tavaly március 17-én vitték volna véghez az eddigieknél jóval nagyszabásúbb akciót, amiből aztán az lett, hogy el kellett károlniuk egy Mercedest, elásva a bűncselekményhez vásárolt autót.

Sikerülhetett volna a dolog: H. Péter betörte az ablakot, B. Norbert az automatára akasztotta a kötél végét, kiáltott, hogy "mehet", s a kötél elszakadt. Az elkövetőknek menekülni kellett.

A bűnlajstrom kissé kusza lett a vádirat végére, de abban mindegyik érintett elítélt védője egyetértett, hogy a városi bíróság túlzó volt a bűnszervezeti forma megállapításával. Köznapibb nyelven szólva ugyanis a "maffia" állandó szervezetet, alá-fölé rendeltséget feltételez.

A megyei bíróság ezt osztotta, ezért a büntetések mértékét a főbb elkövetőknél meghagyva börtönfokozatra enyhítette a fegyházat, s visszaadta a feltételes szabadulás lehetőségét, amit a bűnszervezeti forma megállapítása kizárt volna.

Ennek megfelelően B. Norbertet 3 és fél évre, a társtettes H. Pétert 3 évre, J. Lászlót 2 év 9 hónapra, I. Szabolcsot 2 év 6 hónap börtönre ítélte, s enyhébb büntetéseket szabott ki az ügy többi szereplőjére. A GYSEV alkalmazottjainak egyébként azonnal felmondtak az ügy kipattanásakor.

Olvasóink írták

 • 3. Tündenéne 2011. október 05. 11:19
  „"szerelvénnyi"????

  Azon én is csodálkozom, hogy ez az egyébkén láthatóan jól szervezett, hosszabb távon is tevékenykedő, és ezek szerint (ha a kötél jó lett volna) működőképes csapat nem minősül bűnszervezetnek. Azt várják tán a magyar hatóságok, hogy majd DON-ok meg KERESZTAPÁK legyenek itt is, meg vendetták...? Hihetetlen.”
 • 2. nága 2011. október 05. 10:03
  „Nem enyhébb, hanem szigorúbb büntetéseket kellett volna kiszabni, ez is mutatja a jelenlegi szörnyű közállapotokat!
  Arról nem szól a fáma, hogy a vasúttársaság összes kárát is remélem, természetesen ezeknek a szemeteknek kell megtéríteniük. Ki kell írni a teljes nevüket, hadd lássa ország-világ!!! A vasút beperelhetné még őket jóhírnév elleni bűntettel is, mert a külföldiek, akiknek ellopták a hűtőit, nem hiszem, hogy újra ezen a vonalon rendelnének meg bármilyen áruszállítást is.”
 • 1. miracle 2011. október 04. 16:32
  „"el kellett károlniuk" Szép magyar szó...még a kárálni szónak is több értelme van.
  Az amúgy a vasút(ak) szégyene, hogy egy 20 tonnás zért fémdobozt (vasúti kocsi), amiben akár 60 t áru is elhelyezhető sok-sok millió Ft értékben az ajtajánál 2 mm-es plombával zárnak le és "védenek". Ilyen alapon akár nyugodtan tárva is lehetne az ajtaja. Egy bicikli komolyabban van lezárva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar viza a Duna-deltáig jutott

Ukrajnában a Duna-deltában fogták ki az egyik vizát azok közül, amelyeket egy éve telepítettek három magyarországi helyszínen, köztük Véneken. Tovább olvasom