Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzik a fémkereskedőket

A pénzügyőrség helyszíni ellenőrzésekben való jártasságára alapozva január 1-jétől a szervezet hatáskörébe került a fémbegyűjtés és -értékesítés felügyelete.

Várhatóan jelentősen visszaszorul a köz- és magánvagyonokban károkat okozó bűncselekmények száma.

A fémbegyűjtés és -értékesítés területén elterjedt visszaélések visszaszorítását célzó, úgynevezett fémtörvény idéntől a vám- és pénzügyőrséget jelöli meg fémkereskedelmi hatóságként. A jogszabály hatálybalépését követően mind az ügyfeleknek, mind a hatóságnak áprilisig felkészülési időszakot biztosít. A győri vám- és pénzügyőri hivatal parancsnoka, Tajti Tamás alezredes portálunk megkeresésére elmondta: az engedélykérelmet március 1-jéig kell benyújtani a Regionális Ellenőrzési Központhoz (REK).

– Az engedélykérelem jogerős elbírálásáig végezhető a fémkereskedelem a régi engedély alapján. A működési engedéllyel rendelkező ügyfelek, ha nem nyújtanak be kérelmet, április elsejéig folytathatják jogszerűen tevékenységüket – hangsúlyozta Tajti Tamás.

Ez évben a pénzügyőrök ellenőrzik a fémbegyűjtést és -értékesítést. Fotó: Bertleff András
Ez évben a pénzügyőrök ellenőrzik a fémbegyűjtést és -értékesítést. Fotó: Bertleff András

Az alezredes szerint jelentős nemzetgazdasági s biztonsági kockázatot jelent azoknak a tevékenysége, akik többek között trafókat szétbontva, síneket felszedve, biztosítóberendezések vezetékeit levágva teszik tönkre a köz javát s követnek el bűncselekményeket.

– A pénzügyőrségnek jelentős tradíciója van a helyszíni hatósági ellenőrzésekben, a szervezet jártassága indokolta, hogy ezekkel a feladatokkal bővüljön a tevékenysége.

A fém begyűjtésével és értékesítésével összefüggő tevékenységre a REK adja ki az engedélyt, míg a győri és a soproni vám- és pénzügyőrségi hivatalok végzik az ellenőrzéseket.

– A szükséges személyi és szakmai feltételek kialakításához a megyében kilenc – Győrben négy, Sopronban három, míg a nyomozó hivatalnál két – új munkaerő felvételére van szükség, kiválasztásukat elkezdtük.

Részben belső átcsoportosítással, másrészt új embereket veszünk fel, amihez jelentkezőket várunk – tájékoztatott Tajti Tamás, s még hozzátette:

– Az új szabályozás célja nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése, hanem a köz- és magántulajdonban okozott károk, ebből adódóan a feketegazdaság visszaszorítása.

Olvasóink írták

  • 2. nane 2010. január 30. 00:31
    „Eddig nem jutott eszükbe?”
  • 1. lajoos 2010. január 29. 21:50
    „:-DDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták Görbicz Anita Audiját

Keddre virradóra ellopták Görbicz Anita, a Győri Audi-ETO válogatott kézilabdázójának Audiját, amelyet a csapat főtámogatójától kapott használatra egy éve. Tovább olvasom