Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Szigorú megszorítások Győrben

A tervezett intézménybezárásokon és -átszervezéseken kívül jelentős megszorításokra készül a győri városvezetés, amelyek minden bizonnyal elbocsátásokkal is járnak. Az önkormányzat 950 millió forintot akar megspórolni az oktatási ágazaton.
„ Ha valaki megkérdezi, az intézményracionalizálásnak mekkora haszna lesz idén, azt válaszolom, még nem tudom. A tervek összeállításánál szakmai és emberi szempontokat vettünk figyelembe, nem elsősorban anyagiakat" – nyilatkozta lapunknak tegnap Kun András győri alpolgármester.
Ettől függetlenül tagadhatatlan, hogy az átszervezések sok millió forint megspórolását jelenthetik a városnak. A jelenlegi elképzelések szerint három épület szabadulna fel szeptembertől: a Rejtő- és a Pattantyús-középiskoláé, valamint a Speciális Szakiskoláé – ezek éves működtetési költsége 2001-es árakon 60–70 millió forintot tesz ki. Az ingatlanok értékesítéséből befolyó pénzt – várhatóan több száz millió forintot – intézményrekonstrukcióra fordítanák, az így korszerűsített létesítmények nyilvánvalóan olcsóbban tarthatók fenn.

Létszámstop, leépítések

Kun András kijelentette: várhatók leépítések is, ugyanakkor a létszámfelesleg egy része kezelhető lesz. Ennek érdekében már most létszámstopot rendeltek el az intézményeknél, azaz új alkalmazottat sehol sem vehetnek fel.
A városvezetés szerint azonban ezek az intézkedések először csak jövőre éreztetik hatásukat, egyebek mellett azért, mert iskolákat tanév közben természetesen nem lehet megszüntetni, valamint az elbocsátások a végkielégítések miatt 2003-ban még nem járnak számottevő megtakarítással. Így szigorú megszorítások elrendelésével akarják elérni, hogy a győri oktatási ágazat előzetes költségvetési számításokban szereplő idei 950 millió forintos hiánya eltűnjön.
A legfontosabb, hogy az intézmények – a felemelt bérek miatt egyébként a tavalyinál lényegesen magasabb – idei költségvetéséből jelentős tételeket vonnának el: az óvodák esetében 5–6, az általános iskolák esetében 7–9, a középiskolák esetében 9–12 százalék az irányszám. Ez önmagában betömné az említett 950 millió forintos „lyukat", az intézményvezetők azonban az első körben „csak" 260 millió, a másodikban 500 millió forint lefaragását látták elképzelhetőnek büdzséjükből.

Felfüggesztett kifizetések

Az önkormányzat a héten – a kötelezően előírtnál magasabb osztályfőnöki és gyógypedagógiai pótlék kivételével – gyakorlatilag felfüggesztette a minőségi és a vezetői munka elismerésére szolgáló speciális helyi bérelemek kifizetését. Ugyancsak visszavonták azokat a korábbi intézkedéseket, amelyek eddig a törvény által megszabott kereteknél kedvezőbb feltételeket teremtettek a megyeszékhely közoktatásában: ez érinti az osztályok csoportbontására eddig felhasználható plusz 10 százaléknyi óraszámot, valamint az óvodáknál számos dajka álláshelyét. A város emellett megtiltotta az intézményeknek, hogy újabb feladatokat vállaljanak.
„Várhatók leépítések is, ugyanakkor a létszámfelesleg egy része kezelhető lesz. Ennek érdekében már most létszámstop van érvényben az intézményeknél."

Kapcsolódó cikk >>
Iskolabezárási tervek Győrben
Megoldatlan gyermekrehabilitáció

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabezárási tervek Győrben

A győri városvezetés tervei szerint egy általános és két középiskolát, valamint egy óvodát zárnak be… Tovább olvasom