Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Szigorodik a belvárosi behajtás Győrben

A győri közgyűlés csütörtöki ülésén jelentősen szigorította a belvárosi behajtási rendet.

Borkai Zsolt polgármester előterjesztését 25 képviselő támogatta, emellett 1 nem és 5 tartózkodás szavazat is érkezett. A politikus az ülésen kifejtette: véget kell vetni a jelenlegi kaotikus állapotoknak, amikor a sétálóutcás övezetben rengeteg autó közlekedik.

A képviselő-testület által elfogadott, július 1-jén hatályba lépő rendelet jelentősen korlátozza azok számát, akik járművel behajthatnak a Belváros korlátozott forgalmú és korlátozott várakozású övezetébe. A szigorítás az ott élőket nem érinti, ők gyakorlatilag a korábbi szisztéma szerint egész nap bármikor megközelíthetik otthonaikat.

A terület egy részére afféle műszaki zárat telepítenek (ez természetesen nem készül el a jövő hétre). A Káptalandombról már ismerős süllyedő oszlopos kapukat helyeznek el a Bécsi kapu téren, a Rákóczi Ferenc utcában a Teleki utca sarkán, valamint a Széchenyi tér sarkán, a Kisfaludy utcában a Czuczor utca sarkán, a Czuczor utcában a Kisfaludy utca sarkán, valamint a Káptalandomb Dunakapu tér felőli feljáratánál. Ezek kártyával lesznek nyithatók, amihez csak szűk kör juthat hozzá.

˝Cserébe˝ a kapun belül 30 perc várakozási idő helyett 45 perc tartózkodási idő jár.

A díjszabás a lakók számára nem változik, mások számára viszont az engedélyek drágulnak. Áruszállítás változó rendszámra például 45 ezer forintba fog kerülni.

A behajtási díjszabás a belvárosban élők  számára nem változik, mások számára viszont az engedélyek drágulnak.
A vitában Kun András szocialista frakcióvezető kritizálta, hogy az előterjesztést nem előzte meg alapos egyeztetés, s többek között emiatt azt szerette volna elérni, hogy a közgyűlés vegye le napirendről a témát. A képviselők többsége ezzel nem értett egyet.

Németh Zoltán alpolgármester azt hangoztatta, hogy ő maga több egyeztetést folytatott az üzemeltetőkkel és az érdekképviseletekkel. Reményét fejezte ki, hogy az új rendelet tehermentesíteni fogja a gyalogoszónát.

A közgyűlés nagy többséggel – 26 igen szavazattal, 1 nem és 3 tartózkodás mellett – hagyta jóvá, hogy szeptember 30-ával olvad egyetlen cégbe, a már korábban létrehozott  Győr-Szol Zrt.-be az Inszol zrt., a Győri Hőszolgáltató Kft., a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., valamint a Győri Városfejlesztési Kft. Az új egységes vállalat saját tőkéje 12,5  milliárd, ebből jegyzett tőkéje 4,5 milliárd, eredménytartaléka  pedig 6 milliárd forintra rúg.

A képviselők felosztották a mikro- és kisvállalkozások munkahelymegőrző támogatására szolgáló 100 millió forintos keretet. A 313 pályázó közül 159 részesül támogatásban, amely 283 állás megtartásához járul hozzá.

A közgyűlés zárt ülésen döntött az idei Szent László-érmesekről, akik a június 27-i díszközgyűlésen vehetik át a kitüntetést. Az elismerésben ezúttal Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója, Győri Imre kanonok, gyárvárosi plébános, valamint Katona Tibor, a székesegyház karnagya részesül. Még egy személyi döntés született az ülésen: a Kossuth Lajos Általános Iskolát Papp Gyöngyi irányítja a következő egy évben.

Olvasóink írták

 • 9. ssolitude 2010. június 27. 06:58
  „Azér´ a Jaguáros butikos most is belekerül a ´szűkkörbe´, ugye? Áruszállítás címén.
  Nem szigorítani kell, hanem a meglévőt betartatni.Megy a mutyi itt is, mint az egész országban.”
 • 8. kivagyokén 2010. június 25. 09:39
  „Ismét "okos" és "megfontolt" döntés, a vezetők részéről. És jó drága. Persze vannak akik jól fognak járni.
  Pedig nagyon egyszerű, rendelet eddig is volt. Egyszerűen be kell tartatni. Persze ha nem megy.......”
 • 7. HarconaMarcos 2010. június 25. 09:27
  „A behajtás szigorodik...
  Rideg. :-)”
 • 6. jg 2010. június 25. 08:06
  „5. értelem

  Nem valami találó nevet választottál magadnak a hozzászólásodból ítélve!”
 • 5. értelem 2010. június 25. 06:54
  „Az biztosnak látszik, hogy a mozgáskorlátozottaknak még a látványától is megfosztják a belvárosiakat, hiszen aki nem tud több száz métert megtenni, de nincs rokkantkocsija az ezentúl be sem juthat a FIDESZ által lezárt városrészekbe. Tényleg Győriek! Hányan vannak a megválasztatott jelenlegi városvezetésben akiket ide köt a gyökerük, itt születtek?”
 • 4. PaPa 2010. június 25. 06:45
  „Eddig is volt egy Győri rendelet csak azt be kellet volna tartatni. Reggel 9-ig lehet a boltokat feltölteni majd du 18.-tól megint szabad volt a behajtás.
  Ezeket a gépeket meg lehet nézni melyik maszek kft. fogja üzemeltetni! Megint valami vissza fizetéses rendszer lesz! Közterületeseknek ugyan úgy ki lesznek adva azok rendszámok amikre rá sem szabad nézni.
  Addig ameddig a rendőrt csak dísznek használják Győrben addig nem is kel, hogy kint legyenek az utcákon.”
 • 3. háté 2010. június 24. 22:11
  „A fityesz slepp, a "segítők" ugyan úgy behajtanak ezután is, mint eddig!
  Aki nem tejel a narancsnak vége!
  --akinek van ideje, nézze meg kik hajtanak fel a káptalan dombra.
  --utána írja le!”
 • 2. oPTiKa 2010. június 24. 21:39
  „helyes...”
 • 1. anya2007 2010. június 24. 21:13
  „Tényleg borzalmas a sok autó a sétálóutcában, de az áruszállítást mégis csak valahogy meg kell oldani. Miért nem lehetett egy szűk időintervallumot meghatározni? Ami eddig volt, az sem jó, mert 11 órakor sem lehetett normálisan sétálni, mert a gyereket úgy kellett elkapni a furgon mellől. Egyébként meg igen eltűntek a rendőrök, a biciklisekkel csinálhatnának valamit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínából Győrbe helyezne át gyártást a Märklin

A németországi központi üzembe és győri gyárába helyez át termelést Kínából a vasúti modelleket gyártó német Märklin. Tovább olvasom