Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Szigetközi 'gyöngyszemek' Győrzámolyról

Győrzámoly - Győrzámolyon tizenhetedik alkalommal szervezték meg a hagyományos szigetközi népdaléneklési versenyt, amelyre több mint 10 iskolából – közte a nagymegyeri Bartók Béla Magyar Alapiskolából – összesen 42-en neveztek.
Meglehetősen nehéz döntési helyzetbe került a zsűri, hisz a hagyományos szigetközi népdaléneklési versenyre most is alaposan felkészült diákok neveztek. Siska Károly, a házigazda helyi iskola igazgatója elmondta, sokan évek óta várják a versenyt és szívesen meghallgatják azokat a „gyöngyszemeket", amelyeket évtizedekkel ezelőtt vagy éppen ma is énekelnek a helybeliek.

Az iskolákban egyre kevesebb az ének- és a művészeti óra, de szerencsére akadnak megszállott pedagógusok, akik fontosnak vélik az ilyen és hasonló megmérettetéseket. A Bakonyi családban a versenyen induló Annamáriának a család apraja-nagyja próbált segíteni, ami abból állt, hogy két kisebb testvérével is gyakorolták a dalokat.

Barsi Ernő néprajzkutató örvendetesnek tartotta nemcsak a jelentkező számát, a verseny színvonalát, hanem a tanítók és a tanítványok hallott repertoárját is. A gyűjtő-etnográfus szerint amíg a tanítók, tanárok lelkesedése ilyen, addig nem lehet nagy baj, a Szigetköz dallamvilágát, kifogyhatatlan kincsét pedig a felnövekvő nemzedék így őrizheti meg igazán, hisz ezek a dallamok így maradnak meg a köz örömére.

Díjazottak
A 2–4. osztályosok kategóriájában Csápai Dóra (Nagymegyer) és Fülöp Gergely (Marcalvárosi Közoktatási Központ) a 2. helyen osztozott, míg a zsűri három 3. díjat osztott ki, amelyet Szeri Diána (marcalvárosi), Görcsi Dominika (marcalvárosi) és Hermán Ákos (Dunaszeg) vett át. Különdíjas Varga Zita és Varga Zoé (Kodály-iskola) lett. Az 5–6. osztályosok kategóriájában 1. helyezett lett Suga Márk (Dunaszeg) és Rády Kármen (Halászi), a 3. díjat Sölétormos Márta (Győrzámoly) érdemelte ki. A 7–8. osztályosok mezőnyében 1. Dobos Nóra (Darnózseli), 2. Bokor Andrea (Darnózseli), 3. pedig Bohus Alexandra (Nagymegyer) és Bakos Dóra (Apor). Különdíjjal jutalmazták Pusztai Réka (Győrzámoly) és Csorba Dominika (Mosonszentmiklós) előadását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskék, nyulak a majorságban

Mindszentpuszta - Két nyuszi mellett a péri Horváth Sándor adományozó jóvoltából kecskékkel is… Tovább olvasom