Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 03. csütörtök - Hilda

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Szigetközben a hágai bírák

Szigetközben a hágai bírák

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (21. rész)

Cséfalvay Attila - 2012.06.11. 07:48
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

„A Budapesten tartózkodó Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje is figyelemmel kíséri a Duna-pert. »Aggodalommal töltenek el a gabcikovói erőmű negatív hatásai a természetre« – mondta Fülöp herceg. A perről a szlovák fél egyik tagja így vélekedett: »A magyarok a károkat mutogatták, de elhallgatták, hogy ezeket tulajdonképpen ők – a saját parlamentjük döntésével – idézték elő.«" (1997. március 5.)

„Hajóssy Adrienne, a Duna Kör Hágában tartózkodó tagja elmondta: a magyar küldöttség tagjai világosan és szép felépítésben tárják a bíróság elé a magyar érvrendszert. Ez mindenképpen nagyon kedvező számunkra." (1997. március 7.)

„Aacheni műegyetemisták tüntettek a hágai Nemzetközi Bíróság épülete előtt. Transzparenseiken, jelszavaikkal a Duna eredeti mederbe való visszaterelését követelték." (1997. március 8.)

„Megkezdődött Hágában a szlovák–magyar Duna-per második szakasza. Peter Tomka, a szlovák küldöttség vezetője elmondta: Magyarország gazdasági és politikai okok miatt hagyott fel a vízlépcső építésével, ám döntését környezetvédelmi ürüggyel indokolta. Szénási György, a magyar delegáció vezetője szerint ha a szlovák fél így folytatja az érvelését, »akkor nincs mitől tartanunk«." (1997. március 25.)

„A magyar visszalépés nyomán kialakult kényszerhelyzet miatt elkerülhetetlen volt a C variáns megépítése – hangsúlyozta Hágában Arthur Watts brit jogi szakértő." (1997. március 27.)

Szlovákia kérésére a hágai Nemzetközi Bíróság 15 bírája helyszíni szemlét tartva járja be a bősi vízi erőmű térségét. Matényi István, a szlovákiai Doborgaz polgármestere szerint a testület részben Szlovákiának, részben Magyarországnak ad majd igazat, s a végső megállapodást a két országra bízza." (1997. április 2.)

„Szigetközi terepszemlén a hágai bírák: az ásványrárói helyszínen demonstrálók 15–20 fős csoportja várta őket. Ezen feltűnt Vargha János, a Duna Kör elnöke és Hajóssy Adrienne is, de petíciójukat a bírák nem vették át." (1997. április 4.) (Folytatjuk).

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...