Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Sziget száz éve Győr része

Az idén száz éve, hogy a Rábca–Rába–Mosoni-Duna háromszögben meghúzódó Sziget község Győrhöz csatlakozott. A városrészben háromnapos ünnepségsorozattal emlékeznek az eseményre.
– A Győrhöz csatolás nem ment egyszerűen, mert a vármegye féléves egyezkedés után járult csak hozzá – említi dr. Schmidt Péter alpolgármester, a Győr-szigetiek Baráti Körének elnöke az ünnepségsorozat elnevezésére utalva: Győr-Sziget 1904/1905 – 2004/2005.

Az eseménysorozat szervezői, közreműködői a múlt héten tartották a végső megbeszélést az alpolgármester vezetésével, köztük Bana József városi levéltár-igazgató, Kurcsis László grafikus, Baross Gábor zeneigazgató és Meronka Péter a Revita Televízió részéről; valamint a Bercsényi-gimnázium képviselője, a Rába Fúvószenekari Egyesület vezetője, illetve Kálinger József, a Győr-szigetiek Baráti Köre ügyvezető alelnöke és Tullner Mátyás titkár.

– A rendezvénysorozatot jövő szerdán délután fél négykor nyitják meg a Bartók Béla ének-zene tagozatos iskola dísztermében (Simor János püspök tere 16.). Köszöntőt mond dr. Schmidt Péter alpolgármester, majd térzenét ad a Rába Fúvószenekari Egyesület. A Szent Rókus-templom megújult óraszerkezetét négy órakor avatják fel, az ünnepi beszédet Balogh József polgármester mondja. Az ünnepi szentmisét ezt követően dr. Pápai Lajos megyés püspök mutatja be a Szent Rókus-templomban.

Csütörtökön délután 1 órakor a városháza aulájában dr. Schmidt Péter alpolgármester nyitja meg a jubileumi kiállítást, majd ugyanitt Szabó Béla fotóművész bemutatja az erre az alkalomra készített szigeti képeslapsorozatát. Pénteken este 6 órakor a Szent Rókus-templomban Baross Gábor zeneigazgató köszönti a jubileumi koncert hallgatóságát, majd felcsendül a Győri Filharmonikus Zenekar tagjaiból álló kamaraegyüttes muzsikája, Németh Géza koncertmester vezetésével. A háromnapos ünnepsorozat végén dr. Schmidt Péter alpolgármester mond záróbeszédet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A likócsiak gyöngyszeme

A likócsi vállalkozók és helybeliek összefogásával valóságos pihenőparkot varázsoltak a Mosoni-Duna… Tovább olvasom