Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Sziget elmúlt száz éve

Sziget száz éve Győr városához tartozik. Ez alkalomból ünnepséget rendeztek a Szent Rókus- templomban.
A Liszt Ferenc Zeneiskola és a Richter János-szakközépiskola növendékeinek délután 4 órakor kezdődött parádés hangversenye segítette a híveket a ráhangolódásban az egy órával későbbi püspöki szentmisére. A főpásztor és Zsebedics József kanonok-plébános számos „oltártestvérével", fúvószene kíséretében érkezett a templomba.

Itt az egyházközség világi elnöke megköszönte a hívek és a püspökség segítségét, melynek révén az évfordulóra megújíthatták a harangokat, a toronyórát és a templom bejáratát. Az evangélium Krisztus és a farizeusok egyik történetét idézte: „Adjátok meg Istennek, ami Istené, a császárnak, ami a császáré!"

A megyés püspök szentbeszédében az evangéliumi üzenetre emlékeztette a híveket: „Krisztus szétfeszít minden emberi kategóriát" – mondta. – Voltak, akik rabbinak tartották, mások bölcsként tisztelték, és akadtak, akik „politikai" messiásként a zsidó nép felszabadítását várták tőle a római hódoltság alól."

– Jézus helyét Izrael történetében azonban nem lehet a szokásos kategóriákkal megfogalmazni – figyelmeztetett Pápai Lajos.
– Krisztust ugyanis nem lehet kihagyni a történelemből. Dönteni kell, mellette vagyunk-e.

A püspök Edit Stein, Európa társvédőszentje életét hívta erre bizonyságul. Ő  ószövetségi hitét az egyetemen elvesztette, majd Szent Teréz életének megismerését követően döntött Krisztus mellett, és hű maradt hozzá a koncentrációs tábor poklában is.
– A kereszténység ugyanis nem politikai, hanem erkölcsi forradalom az emberiség történetében – hangsúlyozta Pápai Lajos. A kereszténység annak a felismerése, hogy ami a szívekben van, nagyobb bármelyik evilági hatalomnál.

A szertartás alatt a hívek középkori eredetű énekeikkel a templom védőszentjéhez, Szent Rókushoz fohászkodtak, „távoztassa el a mirigyet, az öldöklő járványt és más betegséget". Végezetül dr. Schmidt Péter alpolgármester, a Győr-szigetiek Baráti Köre elnöke köszönte meg a megyés püspöknek, hogy „jelenlétével bearanyozta" a centenáriumi ünnepi szentmisét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csónakház helyén sportközpont

Az Uniontext győri csónakháza a Wallis-csoporthoz tartozó Graboplast Rt. tulajdonában volt. A Mosoni-Duna partján épült pihenőhelyet a Club Carat vásárolta meg – hivatalosan a Wallis Rt.-től. A Club Carat a Jancsó család vállalkozása, ügyvezetője Jancsó Zita, Jancsó Péternek, a Graboplast elnök-vezérigazgatójának lánya. Adódott egy alkalom, amellyel éltünk-mondta Jancsó Zita. Tovább olvasom