Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Szétollózták a bankkártyáját egy győri üzletben

A vásárlás végén az üzletben felejtette bankkártyáját a győri Scheib Anikó Katalin. Mire másnap visszament érte, feldarabolva kaphatta volna csak vissza.

Azóta felelőst keres, de nem talál: pedig még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét is megkereste.

˝Péntek reggel vásároltam az egyik áruházlánc győri üzletében, s mint mindig, akkor is bankkártyával fizettem, majd kinn az üzlet előtt elszívtam még egy cigarettát. Másnap délelőtt egy másik üzletben vettem észre, hogy nincsen meg a kártyám: az előző napi vásárlás blokkját összehajtva megtaláltam, de a fizetőeszközöm nem volt közötte. Innen indult az egész kálvária˝ – kezdte Scheib Anikó Katalin. Az azóta sem tisztázott, hogy a pénztárosnál felejtették vagy az üzletből kijövet hagyta el: a lényeg, hogy rengeteg kellemetlenséggel járt számukra.

Anomália: A győri hölgy elvesztett fizetőeszközéért másnap ment vissza az üzletbe, a kártáyját addigra szétdarabolták. Fotó: Illusztráció
Anomália: A győri hölgy elvesztett fizetőeszközéért másnap ment vissza az üzletbe, a kártáyját addigra szétdarabolták. Fotó: Illusztráció

˝A telefonos egyeztetés után személyesen is visszamentünk a boltba: ott azt mondták, hogy mivel 24 órán belül nem mentünk érte, ezért megsemmisítették a kártyát. Az üzletvezetővel csak telefonon tudtunk beszélni: azt mondta, neki nincs ideje ilyen ügyekre, s örüljek, hogy megszabadított az esetleges károktól. Egyébként is hívta a bankot, ám tíz percig nem vette fel ott senki a telefont. Hozzátette: rengeteg idejébe telne, ha minden egyes náluk hagyott kártyának utánajárna. Én viszont úgy gondolom, hogy elvárható, hogy az üzlet talált tárgyként az megőrizze vagy postázza el a banknak. Végül az üzletből több kukából összeszedve, darabokban akarták visszaadni. Ez ráadásul egy netbankos kártya, s a rajta lévő számsorral akár is pénzt vehettek volna le róla˝ – mondta.

˝A panaszkönyvet kértük, de azt sem kaptuk meg. Hívtam a fogyasztóvédelmiseket, ám mivel a bankkártya nem minősül fogyasztási terméknek, ezért elutasítottak. Ugyanígy jártam a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél. A bankot sem vádolhatom, hisz nem ők rongálták meg a kártyát. A rendőrségen hiába teszek feljelentést, a kártya nem az enyém, az a pénzintézet tulajdona. A mostani eset tízezer forintunkba – ennyiért kapunk új fizetőeszközt – s két hét várakozásunkba kerül. Levelet írunk a cégközpontba: az dühít, hogy senki nem ismer el semmit, s nem is érdekli őket a panaszunk˝ – mondta Scheib Anikó Katalin. 

Szerkesztőségünk szintén írásban kereste meg az áruházlánc magyarországi központját. Azt kérdeztük: meddig őrzik meg a náluk hagyott bankkártyákat, s Győrben megfelelően jártak-e el munkatársaik? Válasz egyelőre nem érkezett az üzlettől.

Olvasóink írták

119 hozzászólás
 • 119. Dwatson 2010. július 31. 12:08
  „Szerintem a cigi nem volt mellékes,mert akkor meg sem említette volna.Én dohányosokkal dolgozom együtt,ahol kétóránként van csak cigarettaszünet,bár gyakrabban lenne,mert már sokkal előbb a nyavalygásaikat kell hallgatnom,mert úgy odavannak már az adagjukért hogy szinte idegbetegek bele,és a munkájukat sem végzik rendesen.”
 • 118. Raindrops 2010. július 29. 19:33
  „Végigolvastam a hozzászólásokat. Bár ne tettem volna. Az emberek 80%-át visszaültetném az iskolapadba, hogy tanuljanak már meg rendesen olvasni, és szöveget értelmezni.

  1.) Írták páran, hogy vállalja már a hölgy a felelősséget, és ne másban keresse a hibát... Egy szó nem volt arról, hogy mást hibáztatna azért, hogy elhagyta a kártyáját. Ő azért futja a köröket, mert SZÉTDARABOLTÁK a kártyát, és nem azért, mert elhagyta.
  2.) A többségnek itt olyan nagy a szája, hogy hogy volt képes elhagyni a kártyáját... Ó bázzz... Ennyire sötétek és korlátoltak ne legyünk már kéremszépen. Gondolom itt mindenki tökéletes, és még soha az életben nem hagyott el semmit. Azelőtt megemelem a nem létező kalapomat. Emberek vagyunk, ergo hibázhatunk. Nabummneki. Mégis hogy merte? Hát szégyellje magát!!! Ugyan már... Kicsit figyelmetlen volt, szétszórt, el volt gondolkozva... Nem akarok én itt senkit védeni, de MEGESHET. Bárkivel. Nem halálos bűnt követett el, hogy meg kelljen kövezni. Én egyszer elhagytam a bérletemet minden iratommal együtt. Pedig az a fajta vagyok, aki mindig inkább még egyszer megnézni, hogy elrakta-e a dolgait. Mégis megesett. Szégyellem is magam.
  3.) Miért nem vette előbb észre, hogy elhagyta a kártyáját... Igen, mert én is minden egyes percben ellenőrzöm, hogy megvan-e. Ez természetes. Ha megyek az utcán azt látom, hogy emberek ki-be rakosgatják a tárcájukat, hogy ellenőrző pillantásokat vessenek a kártyára. Ó, persze. Az, hogy az ember vásárlás után elrakja a kártyáját, már egy természetes, berögzült mozdulat. Ergo ha nem használom a kártyát, fel se merül bennem, hogy nem raktam el.
  4.) HOGY JÖN IDE AZ, HOGY UTÁNA EL MERT SZÍVNI EGY CIGIT? Ez annyira mellékes, és egyáltalán nem fontos az ügy szempontjából. Ennyi erővel ehetett volna egy fagyit is... Nem arról volt szó, hogy rohant ki az üzletből, mert akkora bagós, hogy 5 perc után már elvonási tünetei vannak, ha nem jut nikotinhoz.

  Mivel nem tisztázott, hogy a hölgy hol hagyta el pontosan a kártyát, ezért tényleg szerencsés, hogy nem rövidítették meg, mert bárki megtalálhatta volna. Ezek szerint vagy tényleg a pénztárnál hagyta, esetleg egy rendes vevő megtalálta, és leadta. Arról konkrétan nem esik szó, hogy letiltatta-e a kártyáját, vagy sem. Ha nem tette, akkor... igen, az az ő gondatlansága. De tegyük azért hozzá, hogy ha illetéktelenek kezébe kerül, akkor 24 óra múltán mennyi az esélye annak, hogy nem csapolják meg... Ennek ellenére azért minden biztonsági intézkedést meg kell tenni.
  Az meg, hogy a boltvezető szétdarabolta... igazából nem tudom, helyes volt-e. Nem tudom, mi lenne ilyenkor a helyes eljárás. Nem dolgoztam soha boltban, nem vagyok jártas a témában. Ezt viszont én is tudom: ,,Ez a kártya az XY bank tulajdonát képezi. A megtalált kártyát kérjük bármelyik VISA (vagy kártyája válogatja) bankfiókban leadni." Én speciel nem örülnék, ha nyolcvan darabban kapnám vissza a kártyámat. Szerintem itt senkinek sem az lenne az első reakciója, hogy ,,de rendi vagy, hogy elejét vetted mindenféle visszaélésnek." Mert. Ha már a boltvezetőnél van, akkor mondjuk úgy, biztonságban van. Ergo nem kell azért feldarabolni, elég megőrizni, vagy tényleg eljuttatni a bankhoz. De tegyük fel, hogy utólag kerül a boltvezetőhöz, azután, hogy esetleg már valaki illetéktelen használta... itt szintén életbe lép az előző verzió. Már biztonságban van, a felszabdalással meg nem teszi semmissé az esetleges visszaélést. Akárhonnan nézzük, szerintem nem kellett volna feldarabolni. Pont.”
 • 117. Dwatson 2010. július 29. 18:57
  „Néhány csomag cigaretta áráért új bankkártya,nem is olyan rossz üzlet.Egy ismerősöm american express hitelkártyáját ejtette le a pénztár előtti sorban állás közben,és a következő percben már fizettek is vele a másik kasszánál...”
 • 116. kuugor 2010. július 29. 02:45
  „Tokeletes hozzaallas azt hiszem kulfoldon isez a bevett szokas. Ha nem emeltek le penzt a szamlajarol oruljon, hogy nem vesztett tobbet. Just keep going on the right way.”
 • 115. salwa 2010. július 28. 21:07
  „A vásárlónak inkább azt kellett volna megnéznie, hogy nála van-e mindene, és nem kirohanni az üzletből, hogy minél előbb elszívhassa a bűzrudat. Örüljön neki, hogy nem csapolták meg a kártyáját, hanem inkább szétvágták. Én az ő helyébe inkább csendbe maradnék és a bolti alkalmazottaknak megköszöntem volna a segítőkészséget. Az ellentábornak csak annyit, hogy én nem boltba dolgozok, de utálom a bagósokat!”
 • 114. kataszive 2010. július 27. 18:57
  „Egyáltalán nem járt el helyesen a bolt, ugyanis be kellett volna zárni a széfbe, és ha nem jönnek érte, felküldeni a pesti központba, ahol tudják mi ilyenkor a teendő. Nálunk legalábbis így megy, és nem darabolunk, törünk, zúzunk, stb.stb. Csak remélni tudom, hogy ennek a sok ........... lesz egy-két hasonló ostobasága, és velük ennél durvábban járnak el. Gondoljátok, hogy csak nők hagynak el dolgokat? Meglepődnétek.”
 • 113. adamasz1977 2010. július 27. 01:49
  „Végig olvasava hsz.-et én is kedvet kaptam egy kis "ész szoráshoz" . Azért gondolkozzon el az, aki ezt a "hanyag" nőt szidja, hogy mi a különbség ha utcán, ha áruházban hagyta el a kártyáját vagy bármilyét? SEMMI! Jelen esetben az üzlet tulajdonosának le kell(ett) volna adnia a kártyát, nem csak azért mert a kötelesége, hanem BECSÜLETBŐL is!!! Ez veszett ki az emberekből, pont ez, az emberség. Csak megjegyzem, hogy a miszlikbe vágó szabálysértést követt el. Ha az utcán találunk 50000.ft.-ot és nem adjuk le a rendőrségen az lopás. De hagyuk is. A múltkor találtam egy Ford kulcsot a lakásunk környékén, és vettem a fáradságott, hogy körülnézzek hol lehet egy-két ford, találtam vagy hármat. Odaírtam a stájszt és az elérhetőségemet, és lőn fél óra múlva csörgött teló, hálálkodás, persze azután, hogy megkérdeztem mi volt a kulcstartóra írva:) és azért nekem is jólesett, hogy egy ember hatalmas megkönnyebülésen esett át. De tavaly olyan is fordult elő velem, hogy amikor hazaértem és a parklóban láttam egy Új céges kocsit, az anyósülés felőli ablak full le van tekerve, persze megpróbáltam hívni az autón lévő számot, sikertelenül. Fogtam magam behajtottam az én és a céges kocsi visszapillantóját majd jó szorosan odaálltam és kiírtam ismét a stájszt. Másnap ő is írt egy "szerelmeslevelet":)) Persze lehet fikázni a lányt, hogy figyelmetlen volt, de a főbűn a bolté (főleg ha már ott vásárolt) és az ilyen ostoba hozzászolóké, akik azt hiszik nem fog ilyen előfordulni velük.”
 • 112. antikomcsi 2010. július 26. 18:31
  „barbucika007

  Bakker, az nem érdem, hogy nem csapolták meg a számláját, hanem normális. Ezért 0 hálával tartozik a boltnak.”
 • 111. antikomcsi 2010. július 26. 18:27
  „Nem olvastam végig a hsz-okat csak néhányat, de hányok a sok okoskodótól, akikbe semmi szolidaritás nem szorul csak "hülypicsáznak". Ilyen bárkivel előfordulhat és igen felháborító a bolt eljárása! Kár hogy a nevét nem írták ki, így elbújnak a névtelenség mögé, míg ellenkező esetben talán a közv. nyomására lehetne emberibb megoldást is találni a hasonló ügyekre, ha már a boltvezető elmondása szerint is tucatszámra fordulnak elő. A sok nagytudásúnak meg kívánom, hogy hasonló állapotban kapják vissza a bankkártyájukat.”
 • 110. barbucika007 2010. július 25. 21:09
  „A bolt teljesen jogosan járt el a kártya a bank tulajdona, és igy elejét vett minden jogtalan visszaélésnek a hölggyel szemben. Hálás lehetne hogy nem csappant meg az összeg a számláján.....Ha az automatában felejted a kártyádat , ott is megsemmisítik....Tudatlan a hölgy, és ez nem igazán az a helyzet ahol a Pszáfot meg a kutya fülét is meg kell keresni hogy példát statuáljunk. Hírnévre vágyott ? Na az megvan.... bár nem biztos hogy pozitiv... de ezután biztosan nem felejti ott a bankkártyáját sehol ujra :)”
 • 109. sorok_közt 2010. július 25. 19:47
  „Valóban sok itt az "írástudatlan ...", de nem piskóta az. Az a baj, hogy ebben az országban a többség csak a jogait ismeri, a kötelességeit nem. A kedves hölgy (nem ám hülye p.csa!) annak jobban örült volna, ha "nem veszik észre" a kártyát, és más illetéktelen kezébe került volna? Itt többen írják, hogy a talált tárgy nem a megtaláló tulajdona, azt le kell adni.Csakhogy már a leadás is tortúrával jár, nem mindenki vállalja ezt fel. Ezek szerint egyszerűbb nem megtalálni azt a tárgyat, és nem kerül kellemetlen helyzetbe a megtaláló.Szegény kedves hölgy (vagy hülye p.csa?) pedig bánkódhatna, hogy nem tudja, hol a kártyája. (ugye kedves "coolzsu?)”
 • 108. Mankapunka 2010. július 25. 14:07
  „jaj piskóta,ilyet nem szabad írni,mert sérted a személyiségét.”
 • 107. piskóta 2010. július 25. 14:00
  „elhaggya , és még neki áll feljebb. milyen <moderálva> ember az ilyen? üzlet nem tudom miért lenne hibás mikor a tüdőropi a legfontosabb a vásárlónak. örüljön az ilyen ökör hogy nem húzták meg rendesen. megérdemelte volna . én mikor elvesztettem pontosabban othagytam a benzinkúton ott is bezúzták de én örültem neki mindhogy letagadták volna és egy kis gengszter palántának adták volna. sok után járás helyett inkább figyelne oda nem a cigiért remegni. gyomorforgató az ilyen ember”
 • 106. coolzsu 2010. július 25. 11:55
  „a talált tárgyat mindenki köteles leadni a helyi ph megfelelő osztályán, vagy a rendőrségen! semmi joga senkinek se megtartani, se megsemmisíteni más tulajdonát!!! aki talált tárgyat megtart, az tolvaj! a mai szabályok szerint - tudtommal kb három hónap után lesz az övé a talált dolog, amennyiben nem keresi a tulajdonosa, ezt pedig kereste! kárt okozott, kártérítést köteles fizetni, ennyi”
 • 105. gbig80 2010. július 25. 11:40
  „Megérdemli <moderálva>,hogy mindenki elhajtsa...
  tanulópénz megfizetve, legközelebb legalább figyel akártyájára... én is szétvágtam volna...”
 • 104. georgbob 2010. július 25. 11:21
  „pistihun. Írd ide, melyik a te boltod, hogy azok, akik azt a nézetet vallják, hogy az ember akár a bankkártyáját is elhagyhatja nő létére (moderálva) elkerülhessék azokat a gyökér üzlettulajdonosokat akik ilyen szinten idióták...”
 • 103. AntiFricc 2010. július 25. 10:38
  „moderálva”
 • 102. nagy_greg 2010. július 25. 09:55
  „Egy bankkártya MINDIG a Bank tulajdona. Azt rongálni, szabadságvesztéssel járhat. Pont.”
 • 101. Patriot 2010. július 25. 09:13
  „"Levelet írunk a cégközpontba: az dühít, hogy senki nem ismer el semmit, s nem is érdekli őket a panaszunk˝ - mondta Scheib Anikó Katalin."

  Mindenki hibás, csak ez a hülye p.csa nem. Néhány nőnek a személyi igazolvány is túlzás, nemhogy egy bankkártya.”
 • 100. Tabornok 2010. július 25. 02:48
  „100 hozzászólást írtunk a butaságról.
  Gratulálok magunknak!
  Szép napot!”
119 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ellenőrzés lesz az M1-es autópályán

Július 28. és 31. között fokozott rendőri jelenlétre kell számítania a járművezetőknek az M1-es autópálya-főkapitányság illetékességi területéhez tartozó szakaszán. Tovább olvasom