Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Széthúzás a szakszervezeteknél?

"Okozott belső feszültséget az MSZOSZ-en belül és a szakszervezeti konföderációk között is, hogy pénteken aláírtam az új Munka törvénykönyvével kapcsolatos megállapodást."
De főleg azért, mert a kormányoldalon politikai felhanggal nyilatkoztak annak tartalmáról. Azok a munkavállalói érdekképviseletek, munkavállalók, akik elolvassák a megállapodást, azokban meggyőződésem szerint megszűnik az ellenérzés. Ezért is juttattam el több konföderációhoz és Győrbe is elhoztam tisztségviselőinknek." – mondta el a kisalfold.hu-nak Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, aki ma a szervezet megyénkbeli tagjaival találkozik, folytat egyeztetéseket.

A szaktárcával és a munkaadói oldal képviseleteivel pénteken aláírt megállapodás az elnök tájékoztatása szerint részmegállapodás, a kollektív érdekvédelem alapjait biztosítja. Ugyan a jelenleg érvényben lévő szabályozásnál kedvezőtlenebbül, de az Országgyűlés elé kerülő törvénytervezetnél kedvezőbb módon. Az is belekerült a megállapodásba, hogy nem dönthet a túlmunka ellentételezéséről (pénz vagy szabadidő) egyoldalúan a munkaadó. Illetve egy fontos pontja a megállapodásnak, hogy a felek további egyeztetést folytatnak a törvényjavaslat hatálybalépésével összefüggő átmeneti és módosuló rendelkezésekről.

Pataky szerint van még néhány nagy téma, amiben eredményeket akarnak elérni a Munka törvénykönyve tervezetéhez képest. Az új törvény végszavazása december 12-én lesz, akárcsak a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács következő ülése is, ahol a jövő évi minimálbérről és bérminimumról lesz szó. (Részletek a holnapi Kisalföldben.)

Olvasóink írták

 • 5. Andersen 2011. december 05. 20:08
  „Kedves viki27.
  Hány sztrájkban és utcai tüntetésen vettél részt az idei tavasz óta?Mert a szakszervezet ereje tudvalevőleg a tagságából fakad, akik mögöttük állnak, és akár sztrájkolnak és tüntetnek, ha kell. Amennyiben résztvevője voltál a sorozatos szakszervezeti demonstrációknak úgy megkövetlek. a fotelből tanácsadókból viszont sokkal több van, mint kellene.”
 • 4. .viki27. 2011. december 05. 18:28
  „Szerintem azért vannak a szakszervezetek,hogy képviseljék az érdekeinket.Nem annak örülni ha sokkal rosszabb törvény aláírni mint a mostani hanem ha kell sztrájkkal elérni az akaratunkat.De ha őket is megvették akkor mit várhatunk?Sajkát magunknak kellene kézbe venni a dolgokat!”
 • 3. Dwatson 2011. december 05. 18:05
  „A kereszténydemokraták is olyan messze vannak a keresztényi erkölcstől mint Makó Jeruzsálemtől.”
 • 2. miracle 2011. december 05. 17:07
  „A KDNP?
  Örültek, hogy bevitték őket, aztán most hallgass a nevük.”
 • 1. embertelen 2011. december 05. 14:22
  „Ma délután a Parlamentben a fideszes hazudozók pont az ellenkezőjét állították, méghozzá azt, hogy a munkavállalók mindent jónak tartottak és így írták alá a megállapodást. Mint mindig, most is hazudtak. Meddig lehet ezt az erkölcstelenséget fokozni, már ideje lenne, hogy erkölcsi oldalról a kereszténydemokraták közbelépjenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tradíció a családban kiállítás Győrben

Megnyílt a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár Gyárvárosi Közösségi Házában (Győr, Külső Árpád út… Tovább olvasom