Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Szétcsúsznak és billegnek a díszkövek a Széchenyi téren - fotók

A Győr-Szol Zrt. kénytelen-kelletlen elkerített egy kisebb területet Győr barokk főterén, mivel a szökőkút felett két és fél éve lerakott kövek egyre jobban szétcsúsznak és balesetveszélyesen billegnek.

A Széchenyi tér felújítása alig másfél éve fejeződött be - egészen pontosan 2010 júniusában adták át hivatalosan a megújult barokk főteret a győrieknek -, de idén télen már egyre nagyobb gondot jelent, hogy több helyütt is 1,5-2 centiméteres lyukak tátongnak a díszkövek között.

A szóban forgó probléma a bencés templom közeli szökőkút felületet érinti; itt a kövek közül jó pár erőteljesen, már-már balesetveszélyesen billeg.


Ezeknek a centis réseknek nem kellene ott lenniük.

Egy kis győri gránitkő történelem

A Győr-Szol Zrt. munkatársai a legkritikusabb pontot védőszalaggal elkerítették; körülbelül kétszer ötméteres területről beszélhetünk.

A szökőkútnál szétcsúszó burkolat gránitkövei 2009 tavaszán Indiából Olaszországon át érkeztek Győrbe. Ahogy akkor írtuk: kocsibejárónak kicsit drága lenne ez a felület: négyzetmétere ugyanis 30 ezer forintba került.

A tér felújításáról szóló közbeszerzési eljárást a Széchenyi tér 2009 Konzorcium - amelyet a gödöllői székhelyű Penta Kft. és a győri West Hungária Bau Kft. alkotott - nyerte el; a beruházás összköltsége 990 millió forint volt.


Védőszalag téli háttérrel

Valószínűleg az év végi rendezvények miatt csúsznak szét a kövek 

A kisalfold.hu megkérdezte a Győr-Szol Zrt.-t a gránitkövek szétcsúszásának okáról, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hibákat garanciálisan kijavítja-e a kivitelező?

"A Győr-Szol Zrt. városüzemeltetési osztályának munkatársai észlelték, hogy a Széchenyi téren a szökőkút környezetében lévő burkolókövek helyükről elmozdultak, billegnek.

A területet megvizsgálva kiderült: a szökőkút kőburkolatának tartószerkezete megsérült - ez okozza a kövek elmozdulását, billegését. A balesetek elkerülése érdekében a Győr-Szol Zrt. a területet lezárta, a hibák kijavítását megkezdte" - kezdte portálunknak Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

"A tartóelemeket külföldről kell megrendelni, a tényleges javítás ezek megérkezését követően kezdődhet el.

Ezt követően a munkák – ha időjárási vagy újabb műszaki problémák nem hátráltatják - néhány nap alatt befejeződhetnek. A beavatkozás tényleges költségeit a javítás lezárása után tudjuk megmondani.

A meghibásodás valószínűleg a terület nem megfelelő használatából ered, erről a szolgáltató értesítette a tavaly év végén a Széchenyi téren tartott rendezvények szervezőjét" - zárta szavait Ozsvárt Tamás.


Ha jön a hó: só helyett kalcium-kloriddal szórják a Széchenyi teret

Azt igazán nem lehet mondani, hogy a győri önkormányzat ne vigyázna a másfél éve felújított térre: hó esetén például nem sóval, hanem kalcium-kloriddal szórják fel a burkolatot.

Utóbbi anyag nem árt a környezetnek, s a Széchenyi téren akár az új faburkolatot is kezelni lehet vele - ez a jó hír.

A rossz, hogy ez a síkosságmentesítő anyag körülbelül ötször annyi pénzbe kerül, mint a hagyományos só.


Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. kavezsu 2012. január 25. 19:30
  „Anno mennyit ágáltunk a tér ilyen jellegű felújítása miatt /de nyilván a felújítás előtti észrevételeket ma már nem lehet megtalálni, elővenni/ , kinek kellett ez, az össznépi ingyen fürdő??? De a Széchenyi tér ormótlan kövezete legalább másfél évig kihúzta ! Pedig úgy emlékszem delegáció ment olasz honba köveket és fa anyagot keresni és választani??? /rosszul emlékszem??/ De nézzük meg kedves Győrt féltő társaim a Frigy láda körüli csodálmányt !!
  Már most, pár hónap után töredezettek a kövek , ja vagy ott is rendezvény volt?? Évtizedek múlva vajon hogy fog kinézni?”
 • 68. Tündenéne 2012. január 24. 07:55
  „"A tartóelemeket külföldről kell megrendelni" - miért is nem csodálkozom?”
 • 67. macizoli 2012. január 23. 13:06
  „Ez az ára a köztéri fürdőnek!”
 • 66. Jannus 2012. január 22. 22:49
  „"Imádott polginknak" visszanyalt a fagyi ENNYI! Mi az hogy nem megfelelő használat? Ugyan már megint a szimpatizánsok meg a bérencek írják. Ahogy előttem is írták anno ezt (mivel rendezvénytér) figyelembe vették hogy terhelés lesz rajta. Jah kérem a bówli meló, meg az hogy nem jutott pénz megfelelő anyagra? Arról pár nőgyógyászt meg sportolót kéne megkérdezni hogy hova tették!!!! Mert ugye az új Audi flottával van eszük flangálni a város pénzén.”
 • 65. pancser 2012. január 21. 17:02
  „Megjavítják, ennyi! Nem lehet közfelkiáltással senkit sem bűnössé nyilvánítani. A hiba kijavítása mindig sokba kerül annak akitől a hiba ered, akár büntetésnek is felfogható! Nem tudom ki csinálta, de ha normális a cég fogja a szerszámait és javít. Az hibázik aki dolgozik mondja a közmondás!”
 • 64. Hyppolit 2012. január 20. 20:46
  „Eleve a Lloyd-ot kétszer olyan gyorsan kellett volna lebontani, mint ahogy anno építették. Semmi köze a tér geometriájához, stílusához, ami így egy "Notre Dame-i toronyőr" formáját idézi. A tény, hogy kong az ürességtől, tehát szükségtelen. Ha mondjuk pl. egyetemi könyvtár lett volna belőle, azt is nehéz lenne elfogadni, de legalább lett volna értelme.”
 • 63. pappe 2012. január 20. 10:24
  „62-höz: Viszont Esztergom város fizetésképtelenségét és polgármester asszonyának politikai beállítottságát NE keverjük össze a főterükkel. Ez utóbbi mindettől függetlenül nagyon szép és ezer kört ver a győrire. Szvsz persze. Aki meg nem hiszi, járjon utána...”
 • 62. Salabakter100 2012. január 20. 10:02
  „Pappe! Aha, én is nagyon "szeretnék" mostanság Esztergomban lakni! Hajlamos vagyok a dolgokat egészben látni, nem egy-egy apró részletet kiragadni.”
 • 61. RégiGyőr 2012. január 20. 09:45
  „"A meghibásodás valószínűleg a terület nem megfelelő használatából ered, erről a szolgáltató értesítette a tavaly év végén a Széchenyi téren tartott rendezvények szervezőjét" Milyen rendezvény tér az, ami a saját funkcióját sem képes ellátni? Tartok tőle, hogy a Dunakapu tér is így jár.. Ezt takarja a modernizálás és európai színvonalúság ilyen egy rendezvénytér! A Jedlik u. már megkapta ezt a "nagy fagy és nagy teherbírású burkolatot, ami már bevált"! :)”
 • 60. révfaluiszúnyog 2012. január 20. 09:31
  „Még annyit a díszkútról, hogy azt a hédervári Kuhen grófok építtették Győrnek. A kutat Frumann Antal, a reformkor jeles győri építésze tervezte copf stílusban és a tér tengelyében állott. Az eredeti tervek ma is láthatók a Xantus János múzeumban. Az érv, mely szerint nem tudták helyreállítani egy régi fotó alapján, nem érv, hiszen csak elő kellett volna venni a terveket. A kutat 1892-ben bontották el, az okát nem tudom. Arról viszont vannak sejtéseim, hogy most miért nem állították helyre.”
 • 59. pappe 2012. január 20. 08:49
  „"2010 júniusában adták át hivatalosan a megújult barokk főteret a győrieknek -" Mennyiben barokk? A néhány ház és a bencés templom miatt? Mert ugye a Lloyd az klasszicista stílusú, a sörözők teraszai napjaink divatját követik, a térkő szintén nem barokkos, a "szökőkútról" nem is beszélve...”
 • 58. Szerén 2012. január 20. 07:29
  „Már megint nem lesz felelős!? Na, ha ez megtörténik lehet cirkuszt rendezni! Mindenki tudta, hogy ezt a teret mire fogják használni! Szerintem! Ennyi pénzt kiadott a város, és már a tartószerkezet tönkre ment?!!!
  Alapos kivizsgálás legyen, és felelős, felelősök!!!
  Azért rosszak az utak is, mert senki soha nem felel semmiért! Már nagyon elegem van ebből!”
 • 57. xo17zy 2012. január 19. 21:35
  „Az elmúlt nyolc év elhibázott gazdaságpolitikája és a szocialista- szabaddemokrata kormányok nemzetkiárusítása a hibásak a gránitkövek szétcsúszása miatt- áll Szíjjártó Péter közleményében.

  Matolcsy György szerint a töretlen lendületben lévő nemzetgazdaság mellett is szüksége bevezetni a Köztéri gránitkő-adót, hogy az ilyen esetekre vésztartalékot képezzen a kormány.”
 • 56. háté 2012. január 19. 21:01
  „viki27- igazat szóltál!”
 • 55. zoli78 2012. január 19. 19:42
  „Gondolom garancia és szavatosság volt rá vagy 3 hónap, mint anno a 85-ös felújított szakaszaira :)”
 • 54. .viki27. 2012. január 19. 19:07
  „Megint valami kifogás!Tavaly is volt rendezvény s érdekes módon nem volt semmi gond utána.Egyébként 3,5 tonnás autóval hordják a faházakat vagyis rendezvényre sem való!Az viszont igaz,hogy valakik nagyon jól jártak szerintem mint a rakparttal.Sokkal szebb lett volna vissza állítani eredeti formájába!Ott nőttem fel az ablakunk a térre nézett.Akkor még vidám park vagyis LUNA park is volt a téren és mégsem volt semmiprobléma.Szép volt a gázlámpa a nagyon régi telefon fülke és volt fa is.Ez egy borzalom amit most oda hánytak a barokk térre keverik a stílusokat!A Király akkori Alkotmány utcával szemben a tér sarkán volt egy artézi kút nagyon friss és nyáron is jéghideg vízzel! Az jó,hogy a két föld alatti nyilvános wc -t eltüntették igaz már az áthelyezettet is”
 • 53. pappe 2012. január 19. 18:22
  „41-hez: esztergomi Széchenyi tér rulez! Messze leveri a győrit. És azt is kb. egymilliárdból újították fel...”
 • 52. háté 2012. január 19. 18:16
  „mindenhol a West-Hungária. - valamit tudhatnak, így közösen!”
 • 51. vonLichthofen 2012. január 19. 17:32
  „49puncher, igen én is követtem el hibát, mindannyian követtünk el hibát. De senki nem fizetett százmilliókat a munkámért.

  "A kritikusok soha semmit nem hibáztak el, nem csináltak semmit úgy, hogy tudtukon kívül valami előadta a magát" --- ezt irja a puncher.
  puncher, te úgy érted, hogy a tér felújitása előtt nem végeztek kimeritő szakmai tanulmányokat, hogy semmi "ne adja elő magát"? Egy sok száz milliós munkát úgy illene megtervezni és kivitelezni, hogy semmi "ne adja elő magát".
  Miért gondolod puncher, hogy egyesek ostoba következtetéseket vonnak le? Miért volna az ostoba következtetés ha valaki - teljes joggal Győrikén, magyarként - rámutat, hogy a téren elvégzett munka szart sem ér, és hogy valami bűzlik az üzlet körül?
  Ha valami ostobaság van itt, az az, hogy te egy kézlegyintéssel elintéznéd "Megjavítják, ennyi"”
 • 50. Tinilla 2012. január 19. 17:16
  „Hát ez ciki és nem is kicsit, én nekem az "üveg lapos" elképzelés jobban tetszett anno, de akik okosabbnak hiszik magukat -e melett a megoldásra voksoltak. Most lett egy terünk, ahol nyaranta a hajnali fényben a szökőkút alatt a hajléktalaon fürdenek, a pedofilok nagy örömére a sok ostbo gyerekes mesztelenül fürdeti a gyerekét. Se biciklivel, se gördeszkával, se görkorcsolyával nem lehet rá menni. És a végén ezért még rendezvények sem lesznek? Az a plussz, hogy mi adófizetők termeljük ki a javítás árát. ..(
  SZÉGYEN!”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kipróbáltuk a MÁV egyik legújabb mozdonyát a győri vasútállomáson - fotó-videó

Felszálltunk és kipróbáltuk egy TRAXX típusú villanymozdony kényelmét Győrben. A jármű 160 km/órás sebességgel is száguldhat. Videós riport. Tovább olvasom