Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Szeszt és cigarettát is kapnak a tinédzserek

A helyzet évek óta változatlan: a tizennyolc éven aluliakat a vendéglátóhelyeken, az üzletekben sok esetben kiszolgálják alkohollal, cigarettával. Ezt mutatják a fogyasztóvédelmi ellenőrzések, amiket a fiatalok védelmében végeznek gyakran.

A fogyasztóvédelem évek óta kiemelt figyelmet fordít az alkohol- és a dohánytermékek értékesítésére, a tizennyolc éven aluliak kiszolgálását tiltó rendeletek betartására, a gyermek- és fiatalkorúak védelme érdekében. Ilyenkor tizennyolc év alattit vonnak be a vizsgálatba, ő végzi a próbavásárlást, ha kiszolgálják, a felügyelő intézkedik.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint megyénkben sajnos elszomorítóak a tapasztalatok. Az elmúlt évben a fiatalok által is közkedvelt, gyakran látogatott vendéglátóhelyeken, kereskedelmi egységekben és dohányboltokban végzett ellenőrzések hetven százalékánál kiszolgálták a diákokat alkohollal vagy dohánytermékkel. Idei vizsgálataik során ugyanezt tapasztalták: tíz egységből hétben hozzájutnak a kiskorúak ilyen árukhoz. A szankciók a jogsértést elkövetőknél akár a százezer forintot is meghaladhatják és dohányáruval kiszolgálás esetén e termékkör forgalmazását átmenetileg megtiltja a hatóság.

Kíváncsiak voltunk egy vendéglátásban dolgozó véleményére is. Szerinte a mai tinik gyakran húszon túlinak néznek ki kihívó öltözködésük miatt és megsértődnek, ha a korukat kérdezik, pláne, ha elkérik az igazolványukat. Míg például ez Amerikában teljesen megszokott, még a szakállas harmincas iratait is megnézik, ha fiatalos és felírhatják kiszolgáláskor az igazolványszámát. A büntetés rizikóját olvasónk szerint többen a megélhetés miatt vállalják be és kényelemből, mert ha többen sorba állnak az üzletben, akkor macerás az igazolványon a fénykép, a születési dátum ellenőrzése. „Ahol a vendégkör többsége tizenhat és huszonöt közötti, ott tényleg a fennmaradása múlhat a vállalkozónak azon, mennyi szeszt isznak. A tinik ha pénzük van, azt szinte teljes egészében szórakozásra költik, mert a számlák feladása nem az ő gondjuk" – fogalmazott a vendéglátós.
 

Egymást beszélik rá az italra

Dr. Feller Gábor pszichiáter szerint a fiatalkorúak felnőttesebbnek akarnak látszani és úgy érzik, ebben az alkohol is segít. Tapasztalata alapján sokszor egymást beszélik rá. Pedig ezekhez a célokhoz ez nem jó módszer.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött, egy ember megsérült Győrben - fotók

A baleset a Mártírok útja és a Nagysándor József utca kereszteződésében történt tegnap éjjel nem… Tovább olvasom