Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Szervátültetettek országos sportnapja

Győr–Magyarország - Több éve a legnagyobb a gondot a pénzhiány és az a kérdés jelenti, vajon a szervátültetettek versenye szabadidő- avagy versenysportnak számít? Így a hétvégén megrendezett országos találkozóra csupán a tavaly megjelentek fele jött el.
Azok a szervátültetésen átesett embertársaink, akik egy, öt vagy akár harminc éve kaptak új vesét, májat, csontvelőt, netán tüdőt, második születésnapjukként jegyzik az operációt.

A rekordot a harmincegy éve új vesével élő Székely György tartja, ám ezen a hétvégén – több sorstársával együtt – az országos elnök sem vett részt az idei, Európai Játékokat megelőző győri válogatóversenyen. Az egészségügyi reform, a változások következményeként lehangoló tény, hogy tovább csökkent a szervátültetések száma.

– Évek óta érezzük, kizárólag a paralimpián részt vevő sportolókat támogatja az állam – sorolta keserűen az országos találkozót szervező Urbán István. – Így pénz híján önköltséges áron vállalják a tagok a győri találkozón való részvételt. Pedig ezeket az embereket sem kellene leírni, fontos, hogy beszéljünk a problémákról, a túlélés esélyeiről.

A Nagybajcson élő Urbán István a nehézségek ellenére is úgy gondolta, harmadjára is Győrbe hívja azokat a barátait, akik a transzplantációt követően sem mondtak le a sportról. Elfogadta a meghívást Kara Vilmos, a szövetség főtitkára, aki húsz éve az édesanyjától kapott vesét: mindketten jól vannak, a férfi azóta egy 3 és egy 7 éves kislány boldog apukája. Jung Ági edzősködik, tíz éve egy elhúzódó influenza szövődményeként szorult veseátültetésre. Az asszony elmondta, az úgymond egészségesek közül csak kevesen gondolnak bele, hogy számukra az életet, a közösséget, a szülőséget jelentette a transzplantáció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fekete ruha mellett megfér a mosoly

Győr-Ménfőcsanak - Ma még nem minden esetben örvendezünk a biztonsági őr láttán, pedig a civil… Tovább olvasom