Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Szerintetek pofátlanság, ha az étteremben nem kérek inni? - Éttermi etikett

Étterembe alkalmanként szinte mindenki jár, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy az illemtankönyvek miként képzelik el a viselkedésünket.

Szeretne tájékozódni a témában?

Győri éttermek a CGR.hu szolgáltatási oldalon.

Ha megérkezünk valahova, az megy elöl, aki a meghívást kezdeményezte, de ha csak a barátnőnkkel megyünk egy jót vacsorázni, akkor a férfi lép be az ajtón először (kifelé viszont a nő).
Helyet mindig a nő választ. Illik lesegíteni a kabátot, kihúzni a széket stb. Nagyon elegáns helyeken ez egyébként a pincér dolga. Ha már leültünk: táskát, pulóvert stb. nem teszünk az asztalra, és nem billegünk a székkel. Elvileg a férfi javasol ételt is és italt is, de ehhez a nők már túl emancipáltak manapság, úgyhogy mindenki válasszon magának.

Ha rendelni szeretnénk, csupán intünk a pincérnek. Kalimpálni, ordibálni felesleges, a vendéglátás nem erről szól. Ha valamelyik ételről nem tudod, pontosan mit takar, meg lehet kérdezni a pincért.

Ha a levest csészében kapod, azt nyugodtan megfoghatod és kiihatod a tartalmát, ám a tányérokhoz nem illik hozzányúlni. A levesestányérban nem illik benne hagyni a kanalat. Helyezd el a csésze alatti kistányéron, oldalt.

Ha csak szünetet tartasz a főfogás közben, akkor az evőeszközöket a tányér két szélére fektesd le úgy, hogy nyelük ne érje az abroszt. Ha nem kérsz már többet, tehát befejezted az étkezést, akkor a kést és a villát egymás mellett párhuzamosan úgy helyezd el a tányéron, hogy végeik jobb felé álljanak.


Ha csak kanállal vagy csak villával eszel, akkor mindig a jobb kezedben tartsd őket. Amúgy persze azt tudod, hogy jobb kezedben a kés, balban a villa. A késen maradt szaftot, darabkákat eszedbe se jusson lenyalni! Ha elegánsan akarsz enni, az a kezed, amiben evőeszközt tartasz épp, sose érintse az asztalt.

Amennyiben véletlenül kiborítottál valamit, leesik, eltört - semmit ne kezdj el lázasan takarítani, ez a pincér dolga.

A használt szalvétát nem tesszük bele a tányérba, hanem mellette helyezzük el.

Ásítani illetlenségnek számít - a partnered nem arra fog gyanakodni, hogy fáradt vagy, hanem hogy unod a társaságát.

Palackos italoknál elvárhatod, hogy előtted bontsa fel a pincér. Ha majd te töltesz italt egy idő után, akkor tudd, hogy bort soha ne önts színültig, viszont bármikor rátölthetsz. Sörre viszont nem!

Virslit ehetsz kézzel, de kolbászt már csak késsel, villával. Kézzel ehetsz szendvicset, aprósütiket, fánkot is. Késsel és villával kell enni a húsos előételeket, hidegtálakon felszolgált felvágottakat, húst, sülteket, Caesar salátát stb. Gyakorlatilag tehát minden főfogást. Villával és evőkanállal edd a spagettit és makarónit. Kiskanállal kell enni a lágy tojást, pudingot, apró szemű gyümölcsöket, ananászt, fagylaltot, gyümölcssalátát. A kenyérről nem árt tudnod, hogy nem harapjuk, hanem két kézzel harapásnyi darabot letörünk és a falatot bal kézzel helyezzük a szánkba.

Ezek a szabályok érvényesek baráti vacsora, rendezvény, esküvő alkalmával is.

Forrás: www.prokontra.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb elismerés a Győri Városi Művészeti Múzeumnak

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is… Tovább olvasom