Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szeretetkulcs az autista fiatalok szívéhez

Mindszentpuszta - Kilenc fiatal él egymással békében az autista-lakóotthon falai között. Közülük többen – napirendjük mellett – a kerti és a majorsági munkákban is örömmel részt vesznek.
Nem volt könnyű feladat, de sikerült. A később érkezett újak jól beilleszkedtek a 2006-ban átadott autista-lakóotthon már megszokott rend szerint működő kis közösségébe. Így tavaly március óta kilenc, többségében győri és megyei kamasz, illetve fiatal éli biztonságban mindennapjait a Kisalföld kezdeményezésére megszületett mindszentpusztai intézményben.

– Kezdetben nagyon nehéznek bizonyult beleszoktatni őket a rendbe. Aztán időközben megtanultak egymással, önmagukkal, valamint velem és a munkatársaimmal békességben, szeretetben, az emberi együttélés alapszabályai szerint élni – emlékezett az elmúlt időszakra Zakár Andrásné, a lakóotthon vezetője. – Most már olyannyira jól érzik magukat, hogy a hétvégi hazautazás néha gondot jelent: nem akarnak menni.

Zakár Andrásné: „Egy autistánál a beilleszkedést, a szocializációt kell segítenünk és fejlesztenünk
Zakár Andrásné: „Egy autistánál a beilleszkedést, a szocializációt kell segítenünk és fejlesztenünk".


A lakók napirendjébe idén tavasztól őszig már – kinek kedve szerint – a kerti és a majorsági munkát is beleszövik Mindszentpusztán.

– Adományként kaptunk állatokat: szamarakat, kecskéket, nyulakat. Például az egyik fiú örömmel eteti, itatja a csacsikat, a másik pedig a nyuszikat gondozza nagy kedvvel. Persze felügyelet mellett, miként végzik a kerti munkákat, a borsóültetést, a gyomlálást, a virágoskert kapálását is. Jó páran segítenek kollégáimnak például a fűnyírásban is. Mivel a négylábúak mellé négykerekűt is kaptunk ajándékba, nagy eredménynek könyveljük el, hogy örömmel, szinte ódzkodás nélkül vesznek részt a csacsis kocsikázásban.

Zakár Andrásné az eltelt másfél év tapasztalata alapján állítja, hogy az autistákhoz a szeretet, a türelem, a nyugalom és a következetesség a legjobb kulcs.

– Egy autistánál nem az az elvárás, hogy minél magasabb szinten tudjon – mondjuk – olvasni és számolni, náluk a beilleszkedést, a szocializációt kell segítenünk és fejlesztenünk – hangsúlyozta a lakóotthon vezetője, majd gondjaikat említette: – Hogy intézményünk és környezete ilyen gyönyörűen néz ki, az kezdetektől egy lelkes csapat munkájának eredménye. Örülünk és köszönjük, ha segítséget kapunk. Így a Kisalföldben kiküldött csekkeken a mai napig érkeznek ötszáz, ezer forintok, amelyek idővel milliókká vállnak és nagy mentséget jelentenek a zavartalan működésünkhöz. A megyei önkormányzat nemrég átadott támogatásáért is hálásak vagyunk, de mindezek ellenére nagyon nehéz a helyzetünk. Naponta kell pénzért, adományokért folyamodnunk, olykor sikertelenül. Jó lenne ezen a bizonytalanságon túljutni! Ha nem ilyen kollégáim lennének, nem is tudom, mi lenne velünk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gábor László a legjobb

Győr - Az ország legeredményesebb szakiskolája lett 2008-ban a győri Gábor László Építőipari… Tovább olvasom