Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Szeretetdobozokkal készül a város a karácsonyra

Több jótékonysági akcióhoz is csatlakozik Győr önkormányzata az adventi időszakban,
Számos szervezet, alapítvány és magánszemély kereste meg az adventi időszak előtt a győri önkormányzatot, együttműködést kérve, köztük olyanok, akik egyénileg szerettek volna pénzt gyűjteni, például a Baross út forgatagában a járókelőktől. Mivel rendelet szabályozza, hogy a város csak szervezett keretek között engedélyezhet jótékonysági akciót, őket el kellett utasítaniuk a városmarketing-iroda munkatársainak, több nemes kezdeményezés mellé azonban odaállt az önkormányzat.

Szeretet cipősdobozban

Ezek közül talán a legnagyobb szabású a Győri Nők Független Szervezetével közösen szervezett, hátrányos helyzetű győri gyerekeket támogató „cipősdoboz-akció", melynek során a győriek segítségét várják: arra kérik az adakozni vágyókat, hogy egy üres cipősdobozt töltsenek meg olyan dolgokkal, apró ajándékokkal, amelyeknek egy gyerek örülhet.

– Ez lehet játék, plüssállat, apró ruhadarab, könyv, színes ceruza vagy akár édesség; bármi, ami örömet szerezhet azoknak a gyerekeknek, akiknek nem sok minden kerül a karácsonyfa alá. Kerülhet a dobozba egy kedves üdvözlőlap, egy fénykép is arról, akitől a csomag érkezett, s az adományozó feltüntetheti azt is, hány éves gyereknek szánja a csomagot – mondta a gyűjtést koordináló városmarketing-iroda vezetője, Kránitzné Csala Éva. A nyitott dobozokat a városháza aulájában várják december 1. és 19. között, ahol – miután lezárult a gyűjtés – az önkéntesek egységesen becsomagolják az ajándékdobozokat. A rászoruló családok gyerekei december 20-án, a városháza dísztermében rendezett ünnepségen vehetik át az ajándékokat, ahová 500 meghívott család tagjait várják.

Faházban nyit „hivatalt" az önkormányzat

Az önkormányzat decemberben nemcsak a városházán, hanem a megyeháza előtti téren, egy kis faházban nyíló „Karácsonyi Hivatalban" is várja a győrieket, akik jótékony célú tombolával segíthetnek. A 250 forintért megvásárolható tombola bevételét a Rotary Club juttatja el a rászorulóknak. Ha magával a Mikulással nem is, érdekes vendégekkel találkozhatnak a járókelők a városi faházban, az adventi időszakban ugyanis a város vezetői és önkormányzati képviselői látják vendégül a győrieket egy-egy pohár forró teára és szelet zsíros kenyérre, így akár az is előfordulhat, hogy Borkai Zsolt polgármestertől vehetjük át a melengető italt az ajándékvásárlás közben.

Pillantás a „kulisszák mögé"

Aki nemcsak az üzletekre kíváncsi a karácsony előtti forgatagban, szombatonként különleges sétán vehet részt, melyen képzett idegenvezető mutatja be a 106 éves városháza rejtett zugait. A naponta négy alkalommal – 10, 14, 16 és 18 órakor – induló ingyenes séták résztvevői, akik szintén a Karácsonyi Hivatalban jelentkezhetnek be a „túrákra", felmehetnek a 36 méter magas toronyba, s bepillanthatnak a polgármesteri dolgozószobába is.

Kicsit távolabb, a Győr Plazában a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete gyűjt – ebben az akcióban az önkormányzat az adományok tárolásával és elszállításával segít – december 9–17. között, naponta 10–20 óráig. A felajánlott adományok nagy részét az idén ötvenéves győri anya-, csecsemő- és gyermekotthon kapja.

Forraltbor-kimérés és gyűjtés

A világ több mint száz országában működő Lions klub és a fiatal tagokat tömörítő Leo klub a Baross híd lábánál, a virágóránál felállított pavilonban rendez jótékony célú forraltbor-kimérést és gyűjtést december 18–23. között, melynek bevételével a kilencéves győrújbaráti kislány, az őssejtbeültetésre váró Samu Viki műtétjét támogatják.
És végül még egy lehetőség a segítésre: „Kis karácsonyi muzsika" címmel a székesegyházban rendeznek jótékony célú koncertet december 15-én 18 órakor, a Magyar Babamentő Alapítvány javára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drog ellen más utakon

Hiába szerveznek az iskolák drogprevenciós előadásokat, klubokat a szülőknek, érdeklődés hiányában… Tovább olvasom