Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Szeretet első kézből

Messzire nyújtotta segítő kezét a Győri Erdélyi Kör. Déva várához, egy árva gyerekeket befogadó és gondozó ferences rendi közösségnek juttatott karácsonyi ajándékokat, megalapozva ezzel egy távolba nyúló humánus kapcsolatot.
Napjainkban civilizált, úgymond normális életet élő közösségek tagjai el sem képzelnék, hogy vannak vidékek, például Erdély, ahol nagyon sok gyermek hánykolódik a legminimálisabb létfeltételek híján. Az egyszerű, de roppant tettre késznek bizonyuló, bányászból lett pap, Böjte Csaba látva ezt a helyzetet megelégelte a dolgot, s a dévai ferences rendi templom melletti lakásba előbb magához vett néhány gyermeket, mára azonban egy alapítvány létrehozásával egész gyermekházat működtet.
Erről a kezdeményezésről szerzett tudomást nemrég a győri Bódi András, akit – lehet, erdélyi származásától indíttatva – megfogott a történet. Elmondta a Győri Erdélyi Körben a történetet, s a civil szervezetben mindenki késznek mutatkozott a segítségnyújtásra. Gyűjtést hirdettek, s egytonnányi hasznos dolog gyűlt össze: ruhanemű, tartós élelmiszer, mosópor és tisztálkodóeszköz, könyvek, játékok. El is indították a szállítmányt, de közben némi gyorsabban romló élelmiszerrel, szaloncukorral, csokoládéval, naranccsal felpakolva előrementek ketten egy kiskocsival.

Egyre többen részesülnek gondoskodásban

Dévára érve meglepő élményekben volt része a két győrinek, Kádár I. Csabának és Bódi Andrásnak. A mindenki által csak Csaba atyának szólított papban egy egyszerű, közvetlen, roppant aktív és karizmatikus embert ismertek meg. A dévai ferences rendi templom közvetlen szomszédságában lévő tömbházban néhány éve előbb egy lakrészt vásárolt meg a Szent Ferenc Ferencesrendi Alapítvány, aztán ez, majd az újabb lakás is kevésnek bizonyult. Egyre több árva vagy olyan gyerek került hozzájuk, akinek a megélhetése sem volt biztosított, s ott gondoskodásban, magyar nyelvű oktatásban részesült. Idővel a négyemeletes tömbházat teljes egészében megvette az alapítvány, amely a Szászvárosban működtetett házzal együtt jelenleg 375 gyermeket lát el. A tömbház minden lakásában 10–11 gyerek él egy nevelővel, így alkotva egy-egy családot. A bútorzat többnyire abból áll, amit adományokból kaptak. Van, ahol a könyvespolcot csak egyszerű deszkalap és lécek alkotják, de mindenütt tisztaság, rend uralkodik. Mindenki segít a másikon, a nagyobbak részt vesznek a nevelővel együtt a kicsik ellátásában.
A legkisebb most 2 éves, a legnagyobbak érettségi előtt állnak. Minden gyerek tanul, a kicsik óvodába, a nagyobbak iskolába járnak. Odafigyelnek egymásra, tisztaságra, rendre szoktatják a frissen bekerülőket.
Csaba atya megjegyezte, hogy a szerény bútorzat, a ruházat, gyakorlatilag minden adományokból, másodkézből származik, csak a szeretetet kapják a gyerekek első kézből.

Még sok mindenre szükség lenne

Kádár I. Csaba és Bódi András nagyon hasznosnak tartaná, ha gyermekeink ellátogathatnának Dévára és saját szemükkel láthatnák az ottani gyermekeket, azt, ahogyan ők ott élnek. Ennek hatására biztosan jobban megbecsülnék mindazt, ami nekik itt megvan. Élénken beszámoltak a Győri Erdélyi Kör tagjainak az út tanulságairól, tolmácsolták a dévaiak köszönetét, s közösen született meg az elhatározás, hogy a segítségnyújtást folytatják. A humánus kapcsolat tehát Győr és Déva között jövővel rendelkezőnek ígérkezik, hiszen a Déván otthonra, új családra talált gyerekeknek még nagyon sok mindenre lenne szükségük.
A győri vendégek elmondták: megható volt az a látvány,

ahogy a gyerekek örülni tudtak mindannak, amit kaptak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több pénz a Fehérvári útra

Az eredetileg tervezettnél várhatóan csaknem kétszer annyi pénz jut a Fehérvári út győri… Tovább olvasom