Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szerényen, de folyamatosan fejleszt Szerecseny

A déli megyehatár közelében fekvő Szerecseny a Győrtől távoli települések sajátos problémáival küzd.

Bolla Gyula polgármester a kisebb, de folyamatos fejlesztések mellett a stabillá tett gazdálkodást tartja a legfőbb eredménynek.

Többször került a megyehatár egyik vagy másik oldalára Szerecseny, a Győrtől közúton mintegy 35 kilométerre fekvő, jelenleg 840 lakosú község. Gyarmattal és Csikvánddal együtt a rendszerváltás után került ismét Győr-Moson-Sopronhoz. A távolság a megyeszékhelytől és a forgalmas főutaktól sok negatív hatásban megmutatkozik – tudtuk meg Bolla Gyula polgármestertől, aki a körülmények ellenére optimista, és ha szerény mértékben is, de folyamatosan képes fejleszteni a települést.

Felújították: Az óvodára új tetőszerkezet került, amely megvédte a nyári viharoktól, a melegítőkonyha minden előírásnak megfelel.
Felújították: Az óvodára új tetőszerkezet került, amely megvédte a nyári viharoktól, a melegítőkonyha minden előírásnak megfelel.

˝A legnagyobb kihívást a katasztrofális költségvetés jelentette, amit szigorú takarékossági intézkedésekkel sikerült stabilizálni˝ - mondat Bolla Gyula polgármester.
˝A legnagyobb kihívást a katasztrofális költségvetés jelentette, amit szigorú takarékossági intézkedésekkel sikerült stabilizálni˝ - mondta  Bolla Gyula polgármester.
– Amikor 2006-ban átvettem a falu irányítását, nehéz örökséggel kellett megküzdenem – vázolta a kezdeti nehézségeket a polgármester. – A legnagyobb kihívást a katasztrofális költségvetés jelentette, amit szigorú takarékossági intézkedésekkel sikerült stabilizálni. Körjegyzőségbe léptünk Gyömörével és Kajárpéccel, s mivel iskolánk 2002 óta nincs, a fenti községekkel és Felpéccel együtt a Gyűr menti iskolatársulás tagjai lettünk. Egycsoportos óvodánkat megtartottuk, s nemrégiben a melegítőkonyhát és a tetőszerkezetet felújítottuk. Ha ez nem történik meg, a májusi viharok nagyon komoly károkat okoztak volna az épületben. Többfunkciós háznak tervezzük, a volt iskolából idehoznánk a teleházat. A hatvanmilliós éves költségvetésből pályázati segítséggel néhány milliót évente a rossz állapotú utak felújítására fordítottunk. A Madách utcát már önerőből kellett megoldanunk, és mivel idén nincsenek pályázatok, most hasonló feladat vár ránk, amit minden évben folytatni szeretnénk egy-egy utcával. Jó hír, hogy egy LEADER-pályázat több mint 7 milliós támogatásával játszó- és pihenőpark létrehozását tervezzük a faluközpontban.

Ebéd az óvodában: Némethné Tóth Beáta óvónő a kicsikkel.
Ebéd az óvodában: Némethné Tóth Beáta óvónő a kicsikkel.

A lakosok közt sok az idős és a munkanélküli, így az önkormányzat növekvő szociális terhekkel néz szembe. Mivel a helyi téglagyár rég megszűnt, munkalehetőséget leginkább Pápán, Téten és Győrben, az Audinál találnak a szerecsenyiek. A legnagyobb probléma Bolla Gyula szerint, hogy munkahelyteremtő beruházásra egyelőre érdeklődés sincs a közelben. Legutóbb tíz éve kezdődött és zárult rosszul egy történet: termálvízről, fürdőről volt szó, az önkormányzat területet adott a cégnek – most perrel próbálják visszaszerezni. Pedig a hangulatos, festői fekvésű, tervezett új közösségi terekkel és programokkal egyre élhetőbbé váló település megérdemelné, hogy végre rámosolyogjon a szerencse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi programajánló

Fesztiválok, kulturális és gasztronómiai rendezvények, gyermekprogramok várják régiószerte! Azt is… Tovább olvasom