Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szerényebb találkozások az irodalommal

Győr - Az eddigieknél szerényebb forrásból és programmal zajlott idén a Megyei Irodalmi Hét. Az irodalombarátok és az évek óta hűséges törzsközönség érdeklődése a régi maradt.
Idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság a kortárs írókat, költőket és műveiket népszerűsítő Megyei Irodalmi Hetet. A rendezvényt hagyományosan a megyei és a győri önkormányzat támogatja, illetve a szervezők pályázatokból – így a Nemzeti Kulturális Alaptól – próbálnak a programok „mögé" forrást teremteni.

– Most szerényebb anyagi lehetőségeink miatt szűkebbre szabott kínálattal tudtunk csak előrukkolni – hangsúlyozta Borbély János költő, a társaság titkára. – Elmaradtak például a korábban sikerrel „bejáratott" rendhagyó irodalomórák, amelyek a megyeszékhelyen kívül, más városok, sőt, falvak iskoláiban is népszerűek voltak. A Debrecenből és Miskolcról érkezett előadók, és a mi örömünkre, az irodalomtanárok konferenciáján több mint hetven érdeklődő pedagógus vett részt a megyeházán. Soprontól Mosonmagyaróvárig számos helyről jöttek, mégpedig saját költségen. A Kormos Istvánra emlékező esten is szép számmal megjelentek a győri Zichy-palotában. Főként az a közel egy évtized alatt megszokott, ragaszkodó törzsközönség, akik számára – bármit is sugall a világ kificamodott értékrendje – ma is fontos a kortárs irodalom. Tudják, hogy Kormos életműve, versei és fordításai milyen súllyal vannak jelen, mit képviselnek a negyvenöt utáni magyar literatúrában.

Borbély János megemlítette: szűkös költségvetésük miatt az élő irodalomból ugyan idén nem tudtak az iskolákba költőket, írókat utaztatni, de a régiek sírjánál, táblájánál, szobránál, számos megyei irodalmi emlékhelyen koszorúztak a diákok, a helybeliek. Így – többek között – Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író sírjánál, a ménfőcsanaki temetőben a Petőfi ÁMK egyik osztálya, Szapudi András író győrsövényházi templomkertben található nyughelyén a falubeliek emlékeztek mécsessel, koszorúval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bál az új rendelőért

Az új szakrendelő inkább szobára hasonlít. Király Elemérné gyermekpszichológus és Zajovicsné Vizer Bernadett, a Lurkó Alapítvány elnöke hálás szívvel gondol minden nagylelkű támogatóra. Fotó: Krizsán Csaba Tovább olvasom