Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szerdától újra Nyugdíjasegyetem!

A Nyugdíjasegyetem második szemeszterének második tanóráját szerdán tartjuk meg a Széchenyi István Egyetem új aulájában 14 és 16 órától.
Kétszer is elhangzik az előadás csaknem elfelejtett kulturális kincsünkről, a népi növényismeretről.

A Nyugdíjasegyetem idei előadás-sorozatára regisztrált jelentkezőket várjuk szerda délután dr. Szabó Péter előadására. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának egyetemi docense az idősek számára ismertebb gyógynövényekről beszél. A téma már csak azért is érdeklődésre tarthat számot, mert a növények életünk minden szakaszában jelen vannak, azokból készül bölcsőnk fája és koporsónk fedele is. Az emberiség közös kincse bolygónk flórája, amivel olyan neves emberek foglalkoztak, mint Dioszkoridész, Méliusz Juhász Péter és Beythe István. A botanika tudománya hosszú-hosszú időn át szintetizálta, szűrte le tudománnyá, amit a népi növényismeretből összegyűjtött. Az évszázadok tapasztalatát birtokló emberi elme nemcsak a medicinális etnobotanikában alkotott maradandót, a népi növényismeret a biológiai tudományokra (társulástan, rendszertan, evolúciótan) is kihatott. Talán az utolsó percekben vagyunk, hogy megmentsük mindazt, amit a tudáskincseknek eme felmérhetetlen tárháza rejt.

A sorozat szervezői, a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld kérik a nyugdíjas hallgatókat, hogy az előadások kezdete előtt fél órával jelenjenek meg a helyszínen a regisztráció miatt és a két hete, az első előadáson kapott leckekönyvet hozzák magukkal. Ugyanis a Széchenyi-egyetem felajánlott egy laptopot, amit azok között sorsolunk ki a rendezvénysorozat végén, akik az összes előadáson részt vettek és ezt a leckekönyvükbe gyűjtött pecsétekkel lehet igazolni. Emellett az egyetem két időst meghív kurzusára a fiatalok közé.

Olvasóink írták

 • 3. machers 2011. február 25. 22:12
  „Szia elemér! Szerinted, hogyan kapcsolódik a koro a gyógynövényekhez?”
 • 2. elemér 2011. február 23. 08:50
  „Koro-t ami egy Indiai dialektus csak 800-an használlják. Ugy tudják a nyelvet megörizni hogy anyja azt a csecsemönek tanitja. Máskép az nem megy. Hét éves korig fogékony a gyerek egy nyelvre és 12 éves korig ha tanulja nem lessz akcentusa.

  http://www.youtube.com/watch?v=G2XBIkHW954”
 • 1. elemér 2011. február 22. 23:29
  „Egy ilyen előadást ma feltesznek a net-re, ami igy néz ki. Tudnillik ez a menö és a frankó, nemcsak a nyugdijasoknak, hanem az egész civilizált világnak. http://www.ted.com/

  Nyelvtanulás rejtélyei

  Patricia K. Kuhl - Bölcsek a bölcsőben A könyv címe nem tréfás és túlzó metafora, hanem mély és komoly analógia, mely a fejlődéslélektan mai gyermekképét sűríti magába. A mű központi tézise szerint a csecsemő veleszületett elméletalkotó képességével jön a világra, melynek segítségével a világ különböző területeiről szerzett tapasztalatait koherens rendszerekbe, úgynevezett "naiv elméletekbe" szervezi. Ez az ösztönös elméletalkotó aktivitás pedig erősen emlékeztet a felnőtt kutatók tudatos tevékenységére. Nyissuk ki hát a gyermekszoba ajtaját, és lessünk be a bölcsőbe! Amit látunk, az nem más, mint maga az ártatlanság, tehetetlenség és gondolattalanság. De valójában a bölcsőben a legnagyszerűbb elme fekszik, a leghatékonyabb tanulógép, mely csak létezik az univerzumban...Baby már az elsö évben fogékony a nyelvre, amit anyjátol tanul. T.V. meg rádió és magno, ezt nem helyettesitti. A nyelvtanulás korhoz van kötve. Aki 12 éves kora elött tanul egy nyelvet, annak nincs akcentusa. Felnöttek viszont nem az anyjuktol tanulják a nyelvet. Manapság a net-n a legaktuálisab a nyelvtanulás nekik. Nagyon jól meglehet egy nyelvet ott is tanulni. Nézzük csak hogy tanul a baby, mert a nyelvérzéke zseni.

  http://www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi beruházás - Borkai: ˝nem telt meg Győr˝

A győri polgármester szerint a város be tudja fogadni az Audi-gyár bővítése kapcsán érkező munkavállalókat és családjukat; "nem telt meg Győr. Tovább olvasom