Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Szerdától lehet ˝csak˝ katolikus

Megoldódott a katolikus püspöki konferencia által felvetett gond: a népszámlálási kérdőív internetes kitöltésénél is lesz lehetőség arra, hogy aki szeretné, "csak" katolikusnak vallhatja magát.

Diszkriminatívnak, az adatok manipulálására alkalmasnak tartja – a hívektől kapott visszajelzések alapján – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) azt, hogy a népszámlálási kérdőíven csak a "katolikus" jelző nem tüntethető fel.

Az egyházvezetés ezt azért kifogásolta, mert a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a történelmi egyházak nyári egyeztetése után azt a hivatalos tájékoztatást kapták, hogy a "katolikus" megjelölés elfogadható lesz, miként más felekezetekhez tartozók esetében például a "református", az "evangélikus".

A püspöki konferencia ezért építette fel egy szóra a népszámlálási kampányát, amellyel minden, egyházukhoz tartozó állampolgárt katolikusságának megvallására biztattak.

A MKPK felvetésével kapcsolatban megkérdeztük a KSH-t, ahol a következő tájékoztatást kaptuk: mint kiderült, a kifogás félreértésen alapul és az internetes kérdőívre vonatkozik, ahol önmagában a "katolikus" megjelölés nem szerepel, helyette csak részletezve lehetett bejelölni, hogy melyik katolikus egyházhoz (római vagy görög katolikus) tartozik az illető.

A probléma megoldásaként tegnap átállították az informatikai rendszert, így mostantól az internetes kitöltők is szabadon vallhatják magukat "csak" katolikusnak vagy részletezve római, avagy görög katolikusnak.

Olvasóink írták

 • 3. Tündenéne 2011. október 14. 19:53
  „Nálam még nem volt Jedi, sajnos. Pedig jó lenne :)”
 • 2. schatis 2011. október 06. 15:32
  „"A Magyar Jedi Rend, Jedi Tanácsa tiltakozik az ellen, hogy a KSH a 2011-es Népszámlálás online kérdőívében nem ad lehetőséget a szabad vallás kinyilvánítására azzal, hogy az ide kapcsolódó kérdés válaszadási lehetőségénél egy menüben felsorolt listából lehet csak és kizárólag választani! Ugyanakkor a papír alapú kérdőíven pedig lehetősége van az embereknek a vallási meggyőződésüknek megfelelően válaszolni.
  Ezzel nem csak a Jedi vallás követői kerülnek hátrányos helyzetbe az összesítés után, hanem minden más vallás hívői is! Kértük az érintett válaszadókat, hogy ameddig a szükséges javítás nem történik meg, addig csak és kizárólag a papír formátumú kérdőíveket töltsék ki."

  http://www.168ora.hu/itthon/a-magyar-jedi-rend-jedi-tanacsa-kozlemenye-83519.html”
 • 1. gig 2011. október 06. 11:15
  „A KSH tájékoztatása hazug, legalábbis téves, mivel nem félreértésről, hanem a hivatal szándékos vagy vétlen hibahalmozásáról van szó.

  Itt olvasható a probléma részletesebben: http://mindennapi.hu/cikk/szubjektiv/katolikusellenes-a-nepszamlalas-/2011-10-04/8095

  Egyetlen katolikus egyház van, ez a lényeg. Azon belül sok közösség, sok lelkiségi mozgalom, de ezek nem egyenrangúak az egyházzal. A "görög katolikusok" is "rómaiak", merthogy elfogadják a pápai vezetést. Olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy válasszon a kedves kérdőívkitöltő: férfi, nő, vagy ember szeretne lenni.

  A népszámlálás ezen része hibás (még mindig), ezért alkalmatlan a későbbi feldolgozásra. Normális országban le kéne fújni az egészet, és a helyes választási lehetőségek beállításával újrakezdeni a kitöltést. De az egy normális országban lenne csak lehetséges.

  Mire költöttek ezek súlyos milliárdokat (a kérdőívek százezreinek felesleges kinyomtatásán túl) a mi pénzünkből, ha ilyen egyszerű témákban is ennyire tájékozatlanok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége az indiánnyárnak: pénteken kemény hidegfront érkezik

A hétvégén reggel már többfelé talajmenti fagy várható és nappal is hűvös marad az időjárás. Tovább olvasom