Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Szerdán meggyújtják az öröklángot a Hősök terén Győrben

Az eredeti koncepció mintájára teljesen felújított Hősi Emlékmű már csak az örökláng ünnepélyes meggyújtására vár a Radó-szigeten. Képek.

"Az elképzelések szerint május 29-én, a Hősök napján szerettük volna felavatni a felújított I. Világháborús Emlékművet a Radó-szigeten. Ezt azonban az égiek másképp gondolták, s a folyamatos esőzések miatt egy hónapot kénytelenek voltunk csúszni" – kezdte Fehér Imre, nyugállományú határőr őrnagy, a Szent László Határőr Egyesület elnöke.Mint ismert, a korábban rendkívül elhanyagolt emlékmű felújítása finoman fogalmazva sem volt zökkenőmentes, s eleinte Győr városa nem igazán akarta támogatni a tervet.


Felújított emlékmű a győri Hősök terén. Fotók: Cseh Róbert.

Mikor fog égni az örökláng?

Hétfőn a műszaki átadás során az emlékmű örökmécsesét is meggyújtották a felújítás kezdeményezői, de ezt egyelőre nem mutatjuk meg Olvasóinknak videón – majd csak a szerda esti ünnepség után.

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint az örökláng mindig vagy csak időszakosan fog lobogni a Radó-szigeten, Fehér Imre a következő választ adta: "a nemzeti, katonai és hősi ünnepnapok előtt pár nappal és természetesen az ünnepen mindenképp szeretnénk, hogy lobogjon a láng. A város asztalára egyébként azt a javaslatot tettük le, hogy a kiemelt idegenforgalmi időszakban üzemeltessék a lángot, de egyelőre döntés erről nem született".

Azt már csak mi tennénk hozzá, hogy az örökláng állandó vagy időszakos meggyújtása elsősorban valószínűleg az üzemeltetési költségekről szól.Nem kegyeletsértés a medencében felállított gyerkőc színpad


Az átadást követően péntektől a Radó-szigetet a gyerekek veszik birtokba, mivel kezdődik a III. Győrköc Fesztivál.

"Az egyik színpadot az emlékmű medencéjében fogják felállítani. Erről a Hősi Emlékmű Bizottság álláspontja az, hogy mindez nem minősül kegyelsértésnek" – tudtuk meg Fehér Imrétől.


10 millió forintos költség, óceánkék medence, graffitibiztos felület

"A felújítás költségeit 90 százalékban kisvállalkozók és civilszervezetek állták, de Győr önkormányzata is hozzájárult a kivitelezéshez. Azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy Horvay János szobrát teljes eredetijében sikerült helyre állítani, sőt, graffitibiztos felületet kapott a szobor.

A medence is visszakapta egykori óceánkék színét. A tervezet 5-6 millió forintos felújítás költség ugyanakkor az előre nem kalkulált nehézségek miatt 10 millió forintra ugrott, de szerencsére a támogatóknak köszönhetően sikerült kifizetnünk mindent" – közölte Fehér Imre.

"Most már csak az emlékmű körüli parkrendezés van hátra, kedden pedig feltöltjük vízzel a medencét" – tette hozzá Szabó Gyula, a Hősi Emlékmű Bizottság koordinátora.

Nézzük, milyen ünnepségre lehet számítani szerda este fél tíztől

Ünnepi beszédet mond szerda este Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester és V. L. Erdős László nyugállományú honvéd ezredes, ökumenikus imát mond Csorba János evangélikus lelkész, Dr. Galavits József városplébános, Lentulai Attila református esperes.

Ezt követően Balogh Eszter ének és Dr. Szabó János tárogató koncertjét élvezheti a nagyérdemű, de fellép a Rába Koncert Fúvószenekar, a Pannon Kvartett és Barátai, a Talpasok Kara, a Történelmi Vitézi Rend és a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület díszalegységei.

A kisalfold.hu tudósít az avatóünnepségről és az örökláng meggyújtásáról.

Miért este fél tízkor lobban fel a láng? A greenwichi és a brüsszeli idő közti különbség a titok nyitja

Az eredeti emlékmű örökmécsesét 1938-ban este fél kilenckor gyújtották meg Győrben. Ez a kezdési időpont azonban greenwichi idő szerint számított.

A hagyománytisztelő szervezők most azért tolták el egy órával az avatóünnepséget, mert így tudták percre pontosan párhuzamba hozni a '38-as kezdéssel.


Olvasóink írták

 • 7. giotto73 2010. június 30. 08:49
  „Július 18.-án lesz fotópiknik a Radó-szigeten! Sok szép kép és sok alkotó vár mindenkit!”
 • 6. Mankapunka 2010. június 30. 00:16
  „igazszó

  Köszönjük.

  Én is csak annyit kérnék,hogy lehessen majd közlekedni fél 10 körül a Rába-kettős hídon.

  Ne legyen tele az úttest ezzel-azzal.”
 • 5. igazszó 2010. június 29. 10:14
  „forrás: kenyeres bejegyzéséből

  Kedves Mankapunka, hoztam e csodálatos emlékmű történetéről egy rövid összefoglalót:
  sok szeretettel Neked, és mindenkek!:))

  Győr város I. világháborús hősi emlékműje

  Győr egyik legcsodásabb helyén, a Radó-szigeten, a Rába kettős híd átvezető útjának déli oldalán található a I. világháborús hősi emlékmű, mely Horvay János szobrászművész 1936-os alkotása.

  Az emlékművet 1938. július 3-án avatták fel. A kegyeleti avató ünnepséget este tartották, hogy a megvilágított emlékmű teljes pompájában ragyogjon. A katonai tiszteletadás mellett felavatott emlékművet Albrecht királyi herceg leplezte le és ő mondott ünnepi beszédet is. A Magyar hősök emlékünnepén minden évben itt tartanak megemlékezést és koszorúzást.

  Az emlékmű eredeti formája szerint a kilenc méter magas oszlop csúcsán helyezkedett el a tűzveder, amelyben az örökláng égett, hirdetve a hősök emlékét. A 90-es évektől folyamatosan rendezték a Hősi Emlékmű környezetét. Tartót helyeztek el a nemzeti és Győr város zászlóinak, s reflektorokkal világítják meg az emlékművet.

  Az emlékűmhöz szorosan kapcsolódó medencébe növényzetet és aranyhalakat telepítettek, ahol eredetileg a szoborkompozíció tükröződött a vízfelszínen. Az emlékmű jelenleg elég rossz állapotban van, de remélhetőleg nem rossz ómen a szoborkompozíciónak, hogy helyén állt Győr első kőszínháza, mely 1798-ban épült, majd az 1930-as években le is bontották az épület állapotának teljes leromlása miatt.

  A felújításig az oszlop előtt a katona és a puma ugrásra készen várnak, miközben pillantásuk az előttük, a Rába kettős hídon elhaladókra szegeződik.

  Horvay János szobrászművész
  Horvay János korának megbecsült és sokat foglalkoztatott szobrásza volt. Budapesten, az Iparművészeti Főiskolán, majd a bécsi Akadémián tanult. Jelentősebb tanulmányutakat tett Párizsba, Olaszországba és Amerikába is. Számtalan Kossuth szobrot készített, többek között azt is, amelyik New York-ban áll.

  Forrás:
  http://gyor.varosom.hu/portal/latnivalo/4380/I._vilaghaborus_hosi_emlekmu

  Győr városában is van hajléktalan bőven, és teszenk is érte a nagyok, hogy egyre több legyen! Minden előfordulhat, és megvetni sem lehet azokat, akik kihasználják, mert akinek nincs, élete függ, az rákényszerül, mert lehet, hogy máshol módja sincs, hivatalok szóban sem állnak egy hajléktalannal, sőt kidobják!

  Van ahol a hajléktalonok után járó norma a lényeg....csak!”
 • 4. kikelet_ 2010. június 29. 09:52
  „Tabornok: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/van_hosok_tere_gyorben_lesz_orokmecses_is_-_video/2153718/”
 • 3. Tabornok 2010. június 29. 09:27
  „"Szerdán meggyújtják az öröklángot a Hősök terén Győrben"
  Hol van Győrben a Hősök tere? Láttátok már valamelyik térképen, vagy titokban kinevezték?
  Valamelyik városházi kiskirály eldöntötte?”
 • 2. psiho 2010. június 29. 08:04
  „Nédmá, mekkora fürdőkád !!”
 • 1. accelerator 2010. június 28. 22:07
  „Hajléktalan melegedő télre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri Filharmonikusok évadot zárnak, de már a következőre készülnek

Komolytalan az, aki nem veszi komolyan a komolyzene győri térhódítását – mondja viccesen Fűke… Tovább olvasom