Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Szerdán hat órára leállhat a vasút

Győr-Moson-Sopron - A hajnali hattól délig tartó vasúti munkabeszüntetés érinti leginkább a megyénkben élőket a szerdai sztrájkok közül, de még nem végleges a Liga szakszervezetek társadalmi szolidaritás napjához csatlakozók listája, ahogy a sztrájk alatti menetrend sem. A szerdára tervezett akcióhoz a Liga 82 szervezete és már szakszervezeti konföderációk egyes ágazatai, egyéb csoportok is csatlakoztak.

A kedvezőtlen nyugdíj-megállapítási szabályok és az egészségbiztosítási pénztár privatizációja elleni tiltakozásul hirdette meg a Liga az akcióját és mivel tegnapig nem tudott egyezséget kötni a kormánnyal, azt várhatóan megtartják. A felhíváshoz néhány megyénkbeli szervezet, például a GYSEV, a Rába dolgozói sztrájkkal csatlakoznak, többen csak a fővárosi tüntetésre mennek.

A szerdára tervezett akcióhoz a Liga 82 szervezete és már szakszervezeti konföderációk egyes ágazatai, egyéb csoportok is csatlakoztak. A Liga honlapján (www.liganet.hu) folyamatosan bővül a lista, tegnap 56 szervezet szerepelt rajta. Azonban a többség nem sztrájkol szerdán, hanem a szerda este hat órára a fővárosba, a Kossuth tér és az Alkotmány utca kereszteződésébe meghirdetett demonstráción vesz részt. A Pedagógusok Demokratikus Szervezetének, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének, a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magyar Orvosi Kamara és a Vasas Szakszervezeti Szövetség megyei csoportja is képviselteti magát a tüntetésen.

Szerdán szolidaritás: Csak néhány, de lehet, hogy egy vonat sem közlekedik délelőtt. Giczi László az egyik vasutas-szakszervezet lapjával.

Ami leginkább érinti olvasóinkat, az a hatórás vasúti sztrájk, amit a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete jelentett be. Utóbbi csak a vasúti szárnyvonalak megszüntetése ellen küzd így, előbbi a Liga által meghirdetett célokért is. Vezetőik  szerint szerdán hajnali hattól délig  a vonatok nagy része nem fog közlekedni, ha pedig nem tudnak az elégséges szolgáltatásról megegyezni, akkor egy sem. A munkabeszüntetés érinti a nemzetközi forgalmat is. Javasolják, hogy az utazóközönség számítson erre és arra is, hogy aznap már semmiképp sem áll helyre a menetrend.

Nem munkaadóik ellen, mégis nekik kárt okozva sztrájkolnak megyénkben több helyen szakszervezetisek. Így várhatóan szerdán munkabeszüntetést tart a Színházi Dolgozók Szakszervezetének győri alapszervezete, a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Rába Munkavállalók Szakszervezete. A Győri Nemzeti Színház vezetése azt hangsúlyozza: előadás nem marad el. A Rába győri gyárában 13.20 és 14.20 között tartják a sztrájkot, amihez várhatóan  kétezer dolgozójának több mint nyolcvan százaléka csatlakozik. Erről a szakszervezet és a munkáltató előzetesen alaposan egyeztetett.

November 21-én, szerdán reggel a 6 és 8 óra közötti figyelmeztető sztrájk ideje alatt nem indulnak vonatok a GYSEV Zrt. állomásairól és megállóhelyeiről, az úton lévő vonatok azonban minden esetben befutnak a legközelebbi állomásra és megállóhelyre.

A GYSEV Zrt. reggel 6 és 6.15 óra között egy-egy vonatpótló autóbuszt indít Sopronból Győrbe, Győrből Sopronba, Sopronból Szombathelyre, Szombathelyről Sopronba, Szombathelyről Szentgotthárdra, Szentgotthárdról Szombathelyre. A MÁV-os dolgozók 6–12 óráig tervezett sztrájkja miatt 8–12 óra között változik a vonatok menetrendje, így például a Sopron–Győr vasútvonalon az intercity vonatok 6–12 óra között nem közlekednek. Ugyanakkor a 981-es számú Corvinus IC Sopronból 11 óra körül elindul, amely Szombathelyre várhatóan 12.20 órakor érkezik meg, majd továbbhalad Pécsre. Az országos sztrájk miatt a nap folyamán jelentős késésekre lehet számítani. A GYSEV Zrt. kéri utasait, hogy indulásuk előtt tájékozódjanak az állomáspénztáraknál, vasúti információknál, valamint a www.gysev.hu honlapon.

Szerdán reggel 8-tól 10 óráig félpályás útlezárás várható a 85-ös főúton Kópháza után Nagycenk felé.

Hétfőn nem született megállapodás a vasúttársaságok és a szakszervezetek között az elégséges szolgáltatásokról, ami azért sem mindegy, mert a munkabeszüntetés közel 1200 vonatot érint.
A Kisalföld Volán dolgozói nem csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz – mondta Pócza Mihály vezérigazgató. Hozzátette azt is, hogy a MÁV nem rendelt külön vonatpótló buszokat tőlük, s a Volán-társaság sem szándékozik különjáratokat beállítani arra a hat órára.

A győri iskolákban zavartalan lesz az oktatás szerdán, az oktatási iroda vezetője legalábbis nem kapott információt arra vonatkozóan, hogy valamelyik intézmény csatlakozna a sztrájkfelhíváshoz. Az a diák, akik a közlekedés miatt nem tud aznap iskolába menni, igazolt hiányzással maradhat távol.

A MÁV-Start Zrt. a munkabeszüntetés miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása  nélkül téríti vissza.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalmazott nyugdíjasok

Győr-Moson-Sopron - A Pannon Nyugdíjas Szövetség 15 éves jubileumi ünnepségén tagjainak munkáját… Tovább olvasom