Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Szerb börtönben ül Mehmet Karcsika édesanyja

Szerbiában letartóztatták Mehmet Karcsi édesanyját és az asszony férjét. Papp Edina megpróbált megszökni a rendőrök elől, de elfogták, üldözés közben egy rendőr megsérült. A házaspár autójában a horgosi határátkelőhelyen kábítószert találtak a szerb vámosok.
Kedden a magyar–szerb határon a szerb rendőrség őrizetbe vette Bogosné Papp Edinát és férjét, Bogos Attilát. A házaspár Szabadkán járt, gyermekeiknek vásároltak ruhaneműt, hazafelé tartva még Horgoson meglátogatták egyik ismerősüket. A horgosi határátkelőhelyen az útlevélkezelés után félreállították őket, autójukat átvizsgálták. A gépkocsiban, a jobb első ülés mögötti zsebben, egy nejlonzacskóban nyolcvan darab extasy tablettát, majd kisvártatva egy másik zacskóban kis mennyiségű amfetamint találtak a vámosok.

– Amikor Bogosné Papp Edina meghallotta, hogy mit találtak az autójukban, megpróbált megszökni. Futásnak eredt, a zöldhatáron keresztül igyekezett Magyarországra jutni, de nem sikerült, a határ előtt elfogták. Üldözés közben egy rendőr megsérült – nyilatkozta lapunknak a házaspár szabadkai ügyvédje, Cvéjity Radovan, aki arra nem tudott válaszolni, hogy a rendőr milyen sérüléseket szenvedett, és azt sem, hogyan, kitől vagy mitől sebesült meg. A védő hozzátette, az asszony később, a kihallgatásán azzal magyarázta szökési kísérletét, hogy rájött, tőrbe csalták őket, féltette a gyerekeit, a szegedi lakásban maradt Bencét és Mehmet Karcsit. Miattuk próbált mindenáron Magyarországra átjutni.

Bogosné Papp Edina két fiával, Karcsival és Bencével szegedi házuk előtt. A gyermekekre most a nagyszülők vigyáznak. Fotó: Schmidt Andrea


Bogos Attilát és feleségét a szerb rendőrök őrizetbe vették. Az ügyészség kábítószerrel visszaélés bűncselekménnyel gyanúsítja őket. Helyzetüket súlyosbítja, hogy mivel ketten voltak, azt az ottani törvények szerint bűnszövetségben követték el. Ez a Szerb Köztársaságban pedig rendkívül súlyos bűncselekménynek számít, ugyanis ha a bíróság nem talál számukra mentő körülményt, akár 5-től 15 évig terjedő, börtönben letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

A Szabadkai Városi Börtönben várja ügye végét Papp Edina és férje. Fotók: Miskolczi Róbert


– Edinát és Attilát kihallgatták, mindketten tettek vallomást. Egymástól függetlenül azt mondták, nem tudták, hogy kábítószer van az autójukban. Biztosak abban, hogy a tablettákat becsempészték a gépkocsiba, és akik ezt tették, nem véletlen, hogy a szerb, és nem a magyar hatóságokat hívták. Ügyfeleim úgy gondolják, akik ezt tették, azt akarták elérni, hogy ne Magyarországon, hanem Szerbiában fogják el őket és indítsanak ellenük büntetőeljárást – folytatta az egyik legismertebb és legkeresettebb szabadkai ügyvéd. Cvéjity Radován, bár tudja, de nem árulta el, hogy a házaspár szerint ki tette, vagy kinek a megbízásából tették az autóba az egyébként nem túl jelentős mennyiségű kábítószert, amiért Magyarországon még csak őrizetbe sem vették volna őket. Az ügyvéd azt viszont elmondta, hogy az asszony és a férje olyan körülményekről is beszélt, amelyek alátámaszthatják, hogy csapdát állítottak nekik.

Bogosné Papp Edinát és Bogos Attilát a Szabadkai Kerületi Ügyészség indítványára a Szabadkai Kerületi Bíróság csütörtökön harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte. Mindkettőjüktől vettek vért, a vizsgálat megállapította, hogy nem élnek kábítószerrel. A két zacskón nem találták meg ujjlenyomataikat.

Cvéjity Radován a Bogos házaspár szabadkai ügyvédje

A szegedi házaspár a Szabadkai Városi Börtönben várja, hogy az ellenük indított vizsgálat befejeződjön. Az ügyvéd eddig kétszer találkozott velük. Bogosné Papp Edina és a férje rendkívül idegesek, feszültek, kétségbeesettek, aggódnak a gyerekekért, saját sorsukért, ugyanakkor remélik, sikerül bebizonyítaniuk, hogy ártatlanok.

– Fontos, sőt perdöntő lenne megtudni, hogy a vámosok kitől tudták meg az autó típusát, rendszámát, és azt, hogy a járműben kábítószert szállítanak, de az ügyész az erre vonatkozó kérdéseimet egyelőre elutasította – mondta Cvéjity Radován.

Mehmet Tüysüz: Nem hiszem el!
– Nem hiszem el! Ugye ez vicc!? Ugye ez nem igaz!? – kérdezett vissza Mehmet Karcsi apja, Mehmet Tüysüz, amikor felhívtuk és elmondtuk neki, hogy közös gyermekük édesanyját a férjével együtt letartóztatták. A férfi a beszélgetésünk alatt többször kijelentette, hogy nem hiszi el, és hogy „tréfát űzünk vele". Elmondta, hogy tegnap telefonon beszélt a gyámhivatallal, és neki erről nem beszéltek. Azt is többször megkérdezte, hogy a fia jól van-e.
A szabadkai főkonzulátus egyik diplomatája beszélt Bogos Attiláékkal és a szabadkai bíróság egyik bírójával, de a beszélgetések tartalmáról a főkonzulátuson személyiségi jogokra hivatkozva senki nem árult el semmit. Tápi Lajos vezető konzul nevek említése nélkül tegnap megerősítette az őrizetbe vételt és a letartóztatást, majd még annyit elmondott, hogy felvették a kapcsolatot az érintettek Szegeden élő családtagjaival. Tápi Lajos arra a felvetésre, hogy a szerb hatóságok átadhatják-e a magyar hatóságoknak a házaspárt, hogy saját országukban folytassák le ellenük az eljárást, azt válaszolta, hogy a kérdés nincs napirenden.

Információink szerint a szegedi gyámhivatalt hivatalosan is értesítették a letartóztatásáról. A hivatal egyelőre megnyugtatónak találta, hogy Mehmet Karcsiról és Bogos Bencéről nagyszüleik gondoskodnak, végleges döntés a jövő héten várható.

„A lányomék ártatlanok!"

– A lányunk és a vejünk ártatlan, csapdát állítottak nekik! – mondta Papp Edina édesanyja és édesapja. A két idős ember könnyezve mesélte el, hogy október végén azzal hívták fel lányukat, hogy a nagyobbik fiáért folytatott küzdelméről belgrádi televíziósok filmet forgatnának és egy kiadó könyvet is megjelentetne. Többszöri egyeztetés után Edina és Attila egy horgosi ismerősük társaságában november 2-án megjelent a palicsi Jezero Hotel előtt, ám senki sem várt rájuk. Megpróbálták felhívni azt a telefonszámot, amiről a „belgrádi televíziósok" megbízásából egy magyarul jól beszélő férfi kereste őket, de a telefon akkor is és később is ki volt kapcsolva. Edina ekkor hazatelefonált az édesanyjának, azt mondta, hogy szerinte csapdát állítottak nekik, nincs semmiféle tárgyalás, csak kicsalták őket, zárjanak be mindent, és addig ne mozduljanak, amíg nem érnek haza.

Papp Károly és felesége előbb azt hitte, Attiláékat baleset érte, vagy bűncselekményt követtek el ellenük. Kedd este lányuktól tudták meg, hogy őrizetbe vették őket, egyszer telefonálhatott. Pappné bízta meg Cvéjity Radovant. Az asszony megemlítette, ők is sejtik, hogy ez az egész kinek áll az érdekében, amit szerinte olyan körülmények is alátámasztanak, amikről egyelőre nem beszélhet.


Oláh Zoltán
www.delmagyar.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletet hirdettek a szegedi diákterror-ügyben

Szeged - Az idősebb vádlottakat húsz nap közmunkára ítélte, a fiatalabbakat pedig egy év próbára… Tovább olvasom