Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Szépség és szeretet

„ És mégis, hogyha valamit tudok, / hát ezt tudom, e forró folyosót, / e nyílegyenes labirintust, melyben / mind tömöttebb és mind tömöttebb / és egyre szabadabb a tény, hogy röpülünk.” Egyenes labirintus.
Németh Attila és alkotótársa Dani
Németh Attila festészetéről Pilinszky János verse jut eszembe. A jelképek finom egysége, hiszen minden képe egy-egy ölelés, amely első látásra talán korábbi életünkből ismerős, mégis – itt és most – mindegyik távolinak tűnik. Mikor próbáljuk megérteni, megfejteni a színek és formák finom üzenetét, indulni késztet bennünket a vágy: felfedezni, végigsétálni az egyenes labirintuson. Első pillantásra Isten-közeli hangulatoknak hisszük a képeket, már-már feladnánk, hogy a trónus szélét úgysem érhetjük el, amikor önmagától tárul fel a tisztaság, a szeretet, a hűség és az áldozat, szelíden ránk köszönnek az aranykor megmaradt emlékei.

Valami emelkedett állapot fészkeli körül a szívet, aztán a vászonra feszített csend lassan-lassan átveszi a mélyből fakadt erő ritmusát. Felnyílnak az addig szinte szemérembe rejtett utalások, a tárgyi világ mindennapos kellékei: mesélni kezd a felhőkbe gőzölgő levesestál, a két lefordított üvegpohár. Mesélni kezd, egyre halkuló hangon, az ég magasát szelíden ostromló karosszék is. Németh Attila lelkén átszűrődnek, szakrális jelekké válnak a tárgyak. Az alázat gesztusaivá: amint az úton lehajtott fejjel keresik a hányódó embert, az istentelen világban szétmorzsolt értékeket.

Ebbe a sajátos labirintusba csak hófehér ingben lehet bejutni: bárányok fájdalmával az ölünkben, patyolattollú galambokkal a vállunkon. Aztán egy idő után észrevétlen átvesszük, magunk is cipeljük a keresett üzenetet. Az apa-anya-gyermek áldott háromságát csodálva döbbenünk rá, miként emelkedhetünk a mennyei nyugalom, az égi tökéletesség felé.

Szirom hajóra tessékel bennünket az alkotó szeretete, hogy együtt élhessük át az ünnepet. Az egység ünnepét.
Németh Attila számára minden kép számvetés, tükör: az idővé ölelt pillanatok összegzése. Leltár az örökkévalónak. Alkotásain minden egységben létezik, minden kép mögött ott a Teremtő, ott a bensőséges átváltozás, az Istentől kapott első pillanat makacs emléke és ott van a jutalom. Fia Dani, aki köré ez a tiszta és megmásíthatatlan, érintetlen világ épült, aki útközben – az egyenes labirintuson – kezét adja nekünk. És végezetül nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy Németh Attila szabad ember, aki a szépség és a szeretet üzenetével szívében alkalmanként sétára hív bennünket a szabadság felé vezető úton és velünk együtt meditál a fegyelem, a cselekvés és a szenvedés állomásain. (Részlet a kiállításmegnyitóból. Németh Attila alkotásai november 22-ig láthatók a Győri Városi Könyvtár galériájában.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két új könyv

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kara két új kiadvánnyal… Tovább olvasom