Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

SZÉP: Sztárok és győri gimisek szövetkeztek

Győr - Az országos reklámkampány mellett két gimnáziumi osztály személyesen csábítja az embereket a jövő szombati győri egészségnapra, ahol 17-féle egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt ingyenesen a látogatók. A nemes célért sztárok is kampányolnak, Czene Attila és Karsai Zita tegnap Győrben népszerűsítette a rendezvényt.
A „SZÉP (Szűréssel az életért) Szombat" program szervezői minden eszközt bevetnek, hogy minél több embert csábítsanak a győri egyetemi csarnokba jövő szombaton. Többek között két gimnáziumi osztályt – a Kazinczy és a Révai egy-egy csapatát –, akik egymással versenyezve buzdítanak mindenkit a részvételre. A diákok neves „csapatkapitányokat" is kaptak maguk mellé: a kazinczysokat Karsai Zita – a Megatánc és a Sztárok a jégen táncosa –, míg a révaisokat Czene Attila olimpiai bajnok erősíti, akik tegnap Győrben egyeztették a teendőket, s még egy-egy rövid reklámfilmet leforgattak az iskolák falai között. A cél minél több embert toborozni, akik részt vesznek legalább egy szűrővizsgálaton a rendezvényen.

Választék lesz bőven, hiszen 17 különböző gyors vizsgálatból lehet választani, a hallás- és gerincvizsgálattól a testzsír-, koleszterinszint- és vércukorszintmérésen át az anyajegy- és bőrrákszűrésig, de kérésre a szakemberek kiszámolják testtömegindexünket is.

Karsai Zita a kazinczysok csapatát erősíti, a legfontosabb szűrővizsgálatok kamaszkora óta rutinná váltak az életében. Fotó: Bertleff András


– A családunkban természetes, hogy járunk szűrésekre, az éves nőgyógyászati rákszűrésen kamaszkorom óta részt veszek. Sajnos dohányzom, ezért tüdőszűrésre is járok – mondta Karsai Zita a Kazinczy kapujában, miután bevallotta: „Nem is hittem, hogy ilyen jó fej osztályok vannak manapság!" Czene Attila eközben a Révaiban buzdította csapatát; neki sem ismeretlen a megelőzésre „játszó", egészségtudatos életmód, igaz, az nem itthon ragadt rá.

Czene Attila tegnap egyeztette a „kampánystratégiát" a révaisokkal. Rá még egyetemistaként ragadt az egészségtudatos életmód, szülei korosztályát jobban félti. Fotó: Krizsán Csaba


– Még az egyetemi éveim alatt, Amerikában ivódott belém ez a szemlélet, ott nem is engedtek volna versenyezni, ha nem járok el különböző szűrővizsgálatokra... Sajnos a szüleim még az a korosztály, amelyik fél elmenni szűrésekre, hátha kiderül valami... Talán a gyerekeik vagy akár unokáik – például a révais gimnazisták – rájuk is tudnak majd hatni! – mondta az olimpikon, miközben igazi élsportolói szemlélettel közölte a révaisokkal: „a másik csapat egyszerűen nem nyerhet".

Hogy melyik iskolai csapat milyen eszközöket vet be a kampányban, abba senki nem szól bele, úgy tudjuk, az internetes körlevelektől a nőket vonzó szépészeti vállalkozások felkereséséig és – a pedagógus szülők, rokonok révén – más iskolák megcélzásáig számos ötlet született. S hogyan mérik majd a toborzók hatékonyságát? Aki részt vesz a SZÉP Szombat valamilyen szűrővizsgálatán, s bemondja, hogy a Kazinczy vagy a Révai diákjainak felhívására érkezett, máris egy pontot szerez az adott csapatnak, s közelebb juttatja őket a fődíjhoz, egy 80 ezer forintos sportszerutalványhoz.

A rendezvényre látogatók többek között az alábbi szolgáltatásokat vehetik igénybe:
- Melanóma (bőrrák- és anyajegy-) szűrés
- Vércukorszint-, koleszterinszint-, testzsír-százalék- és vérnyomásmérés
- Hemoglobin A1C mérés
- Testsúly- és hastérfogat-mérés, testtömegindex- (BMI) számítás
- Ortopédiai szűrés, gerincvizsgálat, gyógytorna
- Szemészeti vizsgálat - visusmérés
- Hallás-, fül-orr-gégészeti vizsgálat
- COPD-szűrés kérdőívvel
- CO-szintmérés
- PSA szűrés
- Daganatos megbetegedések megelőzésére irányuló tanácsadás
- Dohányzás visszaszorítását elősegítő program
- AVON mammográfiai kamion - emlő önvizsgálatának oktatása
- Liliom Program - a méhnyakrák szűrésének fontosságáról
- Prosztata-önvizsgálat oktatása
- Elsősegélynyújtási ismeretek
- Betegjogi tanácsadás
- Egészségügyi ellátással kapcsolatos tanácsadás
- Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz
- Gondolkodj egészségesen - színező, ügyességi, mozgásjátékok gyerekeknek
- Viselekdésterápia - fejlesztő játékok, terápiás lehetőségek hiperaktív gyerekeknek
- A mentőautó belülről

60 ezret spórolhatunk
Az egész napos SZÉP Szombat november 17-én, a győri egyetemi csarnokban lesz, ahol a szűrések mellett praktikus tanácsokat is kaphatunk, például a különböző önvizsgálatokról, a hiperaktív gyerekek neveléséről vagy a betegjogokról. Érdemes részt venni a szűréseken, hiszen itt hosszas utánjárás és beutalók nélkül egy helyen, egy nap alatt – és nem utolsósorban ingyen – elvégeztethetjük mindazokat a vizsgálatokat, amelyek egyébként összesen hatvanezer forintba kerülnének.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitéz László Győrben a király

Győr - A Vaskakas Bábszínház bemutatói mindig eseményszámba mennek. Ilyen a legutóbbi premier is,… Tovább olvasom