Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szép magyar beszéd

Idén harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg április 25. és 28. között Győrben a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny országos döntőjét.
Németh Tibor, a Kazinczy-gimnázium igazgatója a Kisalföld kérdésére elmondta, hogy a Péchy Blanka által alapított, legrégebbi középiskolás versenyen idén a 120 hazai mellett 21 határon túli magyar diák érkezik. Az elmúlt években a verseny költségei folyamatosan növekedtek, így egyre nehezebb az anyagi forrásokat előteremteni. Az Oktatási Minisztérium, a Kazinczy-alapítványi Bizottság, a városi önkormányzat és megyei közgyűlés felkarolja a rendezvényt, azonban két fontos támogatót elveszítettek: a Soros Alapítvány ez irányú támogatási rendszere megszűnt, az Illyés Közalapítvány új kuratóriuma pedig még nem állt fel, így a benyújtott pályázat elbírálásának időpontja bizonytalan.

Abban a politikusoktól a szakemberekig mindenki egyetért, hogy fontos a magyar nyelv, mert a megmaradásunkat az unióban csak a nyelvünknek és kultúránknak köszönhetjük majd, így több áldozatot is hozhatnánk értük.
Anyagi okok miatt nehézkesnek tűnik a verseny jövője, az igazgató azonban bízik abban, hogy a verseny még hosszú ideig szolgálja anyanyelvünk ápolását, hiszen a nyelvművelés nem csupán a hazafiság átélését segíti, hanem minden anyanyelven elsajátított ismeret a tudás biztonságát adja, ráadásul az idegen nyelvi képzésnek is ez az alapja.

A versenyt támogató összegeket az OTP és Kereskedelmi Bank Nyugat-dunántúli Régiójánál vezetett 11737007-15466341-es számú számlán kezelik, amelyeknek felhasználásáról elszámolnak.
A versenyt a Kisalföld 70 ezer forint értékű könyvcsomaggal támogatja, amelyet a diákok jutalomként kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Startvonalon az egészség roma őrei

Országosan is példaértékű az a képzési program, aminek eredményeként húsz győri és Győr környéki… Tovább olvasom