Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Szép is, jó is az új csomópont

Győr - Júliusban kezdődött a munka, s ahogy előrehaladt, úgy lett egyre nehezebb a közlekedés a 83-as főút–Régi Pápai út–győrújbaráti út kereszteződésében, balesetveszélyes, nagy dugók bosszantották az autósokat. Mindez azonban a múlté: elkészült az új csomópont, minden arra járó örömére.
Korábban többször írtunk róla, hogy a megyeszékhely déli határában épülő Family Center beruházás részeként a Magnum Hungária Alfa Kft. átépíti a kereszteződést. Erre elsősorban az új bevásárlóközpont megközelíthetősége miatt volt szükség, ám az átalakított csomópont nyilvánvalóan minden közlekedőnek fontos.

A bevásárlóközpont gyorsan épült, ám az útépítési munkák a tervezettnél lassabban haladtak, részben bonyolultságuk miatt, részben előre nem látott okok folytán. Itt ugyanis nem csupán egy „sima" kereszteződést kellett úgymond leaszfaltozni. Új kanyarodó sávok, középszigetek kelletek. Sok munkát adott a Pándzsa-patak hídja, egy keretműtárgy, meg kellett szüntetni egy pár évtizede tulajdonképpen illegálisan itt létesített kerékpárutat, közműveket kiváltani…

Medgyasszay Márta
Medgyasszay Márta

Az építés komoly gondot okozott a közlekedőknek. Időnként óriási dugók alakultak ki, a feltorlódott forgalomban ideges autósok „tülekedtek" sokszor szabálytalanul. A balesetveszélyes helyzet miatt nem csak az építők, hanem a főút kezelője, a Magyar Közút Kht. és a rendőrség is töbször kért türelmet, megértést.

Az idegesség azonban már a múlté: elkészült a csomópont. Látványában is impozáns, de ami ennél fontosabb, a korábbinál lényegesen biztonságosabb lett itt a közlekedés. Nem csupán az autósoknak, hanem a kerékpárosoknak is, hiszen minden irányba kiépített átkelőket kaptak. A forgalmat jelzőlámpák irányítják. Érdemes megjegyezni, hogy a csomópont átalakítása már úgy történt, hogy később, amikor a tervek szerint itt körforgalom lesz, arra alkalmas legyen, ne kelljen mindent tönkretenni, ami most készült.

László István
László István

Szép is, jó is az új csomópont, ezt erősítik meg, akiket megkérdeztünk. Például Sipos László és felesége, Siposné Márkus Veronika. Ők, mint mondják, szinte mindenhová kerékpárral mennek, s persze egyáltalán nem mindegy, hová hogyan jutnak el. Ebben a csomópontban nincs gond a biciklizéssel. Azt azért megjegyzik, érhetetlen, hogy a Baumax áruház mellett épült kerékpárút miért nem folytatódik. (Nemrégiben írtunk arról is, egyre többen használják újra a Régi Pápai utat, ráférne  felújítás.)

Siposné Márkus Veronika férjével együtt mindenhová kerékpárral megy. Azt nem érti, hogy a Baumax áruház mellett épült kerékpárút miért nem folytatódik. Fotó: Bertleff András
Siposné Márkus Veronika férjével együtt mindenhová kerékpárral megy. Azt nem érti, hogy a Baumax áruház mellett épült kerékpárút miért nem folytatódik. Fotó: Bertleff András

László István naponta autózik ebben a kereszteződésben. Győrújbaráti lakos, a Régi Pápai úton dolgozik, így hát ki se tudja kerülni. Bizony megszenvedte a felújítás hónapjait, jó, hogy végre befejezték a munkát. Jó lett a csomópont. Medgyasszay Márta naponta háomszor is jár erre, részben munkája miatt. Az építés hónapjait bizony nem kívánja vissza… Másoknak is hasonló a véleményük. Van, aki úgy tartja, valamit valamiért, a bosszúság elmúlt, könnyű elfelejteni. Olyan is van, aki eddig kerülő úton közlekedett, ha csak tehette, nem volt egyszerű a kényszerhelyzet. Szeptember volt a legnehezebb időszak, amikor az iskolakezdés miatt főleg a reggeli forgalom növekedett meg. (Nem egészen ide tartozik, de azért megjegyezzük: a Győrött autózók nem sok lélegzetvételhez jutnak. Ha a 83-as főútról – most már az új csomóponton át – Marcalvároson keresztül vezet az útjuk, az úgynevezett „elkerülő" főúton találkozhatnak forgalomkorlátozással. A felüljárónál tegnap megkezdődött a burkolatfelújítás, négy forgalmi sávból kettőt hetekre lezárnak…)

Olvasóink írták

 • 3. Zaza 2008. október 30. 06:13
  „Elég költséges előkészítés egy későbbi körforgalom számára.
  Gondolom, ugyanaz a kivitelező fogja csinálni, aki ezt is...”
 • 2. Szabó Zoltán 2008. október 29. 15:57
  „Talán azért mert a kivitelező cég valakinek a valakije, és így kap rendszeresen melót, amit majd kiadhat az alvállalkozó alvállalkozójának. csak majd ne csodálkozz, ha pár év múlva már felújitani kell az útszakaszt.”
 • 1. sTuFf_ 2008. október 28. 19:34
  „Engem azért az érdekelne, hogy ha oda később körforgalmat terveznek, akkor azt mért nem lehetett most megépíteni?
  Ennyire sok a felesleges pénz?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes segítőket képeznek

Győr-Moson-Sopron - Az elmúlt évek nagy árvizeinél és rendkívüli eseményeinél bebizonyosodott, hogy… Tovább olvasom