Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Szenzációs robotok láthatók Győrben

Július 25-éig tekinthető meg a „Robotok évszázada" című kiállítás az Árkádban, ahol a győri Juhos Sándor is bemutatja világbajnok masináit.

Az interaktív tárlat a roboticatechnológiák fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. A legelismertebb németországi szakemberek és a győri Juhos Sándor munkái nap mint nap ámulatba ejtik a járókelőket.

Rácsodálkozni pedig van mire. Meglehet, hogy mielőtt még felfedezi a kiállítást, találkozik az önállóan közlekedő ismeretterjesztő androiddal, melytől számos érdekességet megtudhat. Ha ez azonban nem elégíti ki kíváncsiságát, érdemes tovább haladni.

Érdekességeket olvashat az idegen égitestek feltérképezéséről, láthatja, milyen is egy holdjáró. A vitrinben ülő robotemberek önmagukban is csodálni valók, ám ha a kamerákkal felszerelt robotfej Önre pillant, úgy láthatja magát a monitoron, mintha csak tükörbe nézne. Az emberi végtagra hasonlító robotkéz érintéssel hozható működésbe.

Robotok évszázada - Fotó: Fazekas Barnabás

A 90 százalékban statikus kiállításon a győri Juhos Sándor, a robotica-szakosztály elnöke az egyetlen dinamikus kiállító. Az érdeklődők láthatják a kisalfold.hu-n már korábban bemutatott pókot és táncoló robotot is, mellyel Sándor tavaly a Graz-ban megrendezett Robocup Világbajnokságon első helyezést ért el. A droidok ezúttal, ha éppen nem táncolnak, szilícium ízű chips-szet fogyasztanak.

- Egy bevásárlóközpontban felállított kiállításra nem azok látogatnak el, akiket kifejezetten a szakirány érdekel, ezért gyakran találkozni szkeptikusokkal. Legtöbbjük azonban szerencsére kíváncsi, miután megtudják, mi mindenre képesek ezek a masinák, rájönnek, hogy nem egyszerű játékszerekről van szó. Akadnak olyanok is, akik a látottak után felteszik a kérdést: ˝Valóban előfordulhat, hogy a gépek egyszer átveszik az uralmat?˝ Megnyugtatok mindenkit, ez egyelőre biztosan nem fordulhat elő - mondta mosolyogva Sándor.

Juhos Sándor hétvégén táncoltatja robotjait

pénteken: 14:00 – 20:00
szombaton: 16:00 – 20:00
vasárnap: 10:00 – 18:00

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap a kulisszák mögött három felvonásban

A Győri Nemzeti Színház nyílt napot tart szeptember 16-án. A látogatók ezúttal felfedezhetik az… Tovább olvasom