Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szenvedély díjesővel

Hancz Antal szenvedélyes és következetes galambász. Madarai nemzetközi hírnevet is kivívtak.
Hancz Antal
Galambos szenvedélye gyermekkorában, a hatvanas évek elején kezdődött. Első hosszú távú sikerét 1961-ben érte el, amikor egyik madara – országos hatvannegyedikként – Brüsszelből érkezett haza. Hancz Antal aztán egy időre szakított kedvenceivel, ahogy mondta: a családalapítás, majd az építkezés gondjai mellett nem tudott velük kellő energiával és odafigyeléssel foglalkozni. Aztán 1997-ben újrakezdte.

– Ekkor az első utam Tóth Józsefhez vezetett, aki ebben az időben kiváló, főként hosszú távú eredményeivel a legnevesebb galambász volt a térségben. Tőle vettem a madarakat – mesélte érdeklődésünkre a ménfőcsanaki férfi. – Szakítottam a régi dogmával és galambjaimat helyből Budapestre küldtem. Mindent megadok nekik, de tőlük is a legjobb teljesítményt várom. Ha valamelyik kimaradozik az utakról, annak nincs helye tovább az állományban. Kevés, de jó versenyzők kellenek.

A Hancz Antal által vallott elveket eredmények igazolják. Egyik legendás galambja például két évvel ezelőtt Aachenből, Li ge-ből, Brüsszelből, tavaly többek között Hamburgból hozott országos és zónasikereket. Szintén tavaly championbajnokságban elért eredményei miatt sokan felfigyeltek a ménfőcsanaki galambászra, sőt, az említett kedvence miatt nemcsak az országos, hanem a nemzetközi érdeklődés középpontjába is került. Így – négy helyezett galambja alapján – az ország első galambásza lett. Ahogy az egyik szakmai lapban írták róla: „zsebre vágta Magyarország valamennyi maratonversenyzőjét".

Arra a kérdésre, hogy a madárinfluenzától nem félti-e galambjait, Hancz Antal elmondta: a közelmúltban óvatosságból több kerületi és országos kiállítás elmaradt, de amíg „nincs karantén", addig félnivalójuk sincs a galambászoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felpéc: közel és távol a várostól

Egy felmérésből kiderül: Felpécen a lakosság 40 százaléka még a harmincötödik évét sem töltötte be. Tovább olvasom