Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Szentmise égi és földi társulatért

Győr - A győri színház elhunyt és élő tagjaiért mondanak szentmisét szombat délután a Széchenyi téri bencés templomban. A sajátos társulatépítésből hagyományt teremtenének.
Egy éve távozott az égi zenekarhoz Csala Benedek, a Győri Nemzeti Színház karmestere. Felesége, Katalin úgy gondolta, a szomorú évfordulón nemcsak szeretett párjáért mondat misét, hanem közös imádsággal emlékeznek meg a színház elhunyt és élő tagjairól is. A sajátos társulatépítésből hagyományt teremtenének.

– Szeretném, ha épülnénk a közös imádság által. Ha a bencés templom falai között a lelkünk mélyéről meghívnánk, felidéznénk azokat, akik már nincsenek közöttünk. Színészeket, énekeseket, zenészeket, díszletezőket, inkább mondjuk úgy, a győri színház valamennyi eltávozott tagját, de azokért is felajánlanánk a szentmisét, akik a mostani társulat tagjai – mesélte Katalin, majd a teljesség igénye és minden rend nélkül sorjáztak az eltávozottak nevei: Tóvizi Ilona, Csengery Mária, Csengery Aladár, Kiss Bazsa, Szűcs István, Sipka László, Solti Bertalan, a díszítők közül Kalányos Lajos... Majd röviden felidézte férje alakját is.

– Nem véletlenül a bencés templomba hívjuk szentmisére a társulat tagjait, a nézőket, hiszen Benedek már diákként is odajárt, a gimnáziumban tanult, ott érettségizett. Sokáig orgonált többek között a Szent Imre-, majd az újvárosi templomban. Budapesten orgona, zongora, zeneszerzés szakon tanult, mégsem előadóművész, hanem karmester lett belőle. Harminc évig volt a győri színház zenei vezetője, karmestere. Jelentős szerepet vállalt a zenés tagozat, az operajátszás megteremtésében, erősítésében.

A rá is emlékező szentmisét – Marton József bencés atya szolgálatával – szombat délután fél 5-kor tartják a győri bencés templomban.

Olvasóink írták

  • 1. joco1 2008. április 18. 09:26
    „Bocsi, de a szinház "uj" vezetése-kiket fentröl küldtek- azok is megérdemelnének egy misét.Nagy Viktort beprotezsálo "felsöbb " fidesz vezetésnek pedig egy "hálaadó" misét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-egyetem: A térség fehérgalléros ipari parkja lehet

Győr - Mint arról már beszámoltunk, összesen 7 milliárd forintos fejlesztésbe kezd a győri Széchenyi… Tovább olvasom