Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Szentiván után Tét a naptáron

Tét legjellegzetesebb épületeit festette s örö- kítette meg naptár for- mában is a győrszenti- váni Karli László.
Karli László
Tét legjellegzetesebb épületeit festette s örökítette meg naptár formában is a győrszentiváni Karli László. A kézműves utóbbi munkái közül a vaszari templom fából faragott előoltárára és szószékére a legbüszkébb.

A Győrszentivánon alkotó Karli László (aki, mint némi iróniával mondja, nemrég önként lépett be a kézműveskamarába) sok munkája mellett eddig két naptárban örökítette meg szülőfaluja legjellegzetesebb épületeit, a már nem láthatókat korabeli fotók, gyerekkori emlékei alapján festette meg. Most, mivel felesége révén gyakran jár a fiatal városban, Tét lett a „célpont".

A magánvállalkozásban – egy téti önkormányzati képviselő biztatására – kiadott naptár villámgyorsan elfogyott, a lokálpatrióták utánnyomást sürgetnek. A naptár eredeti festményei még megtekinthetők a téti múzeumban.

Karli László egyébként fafaragó és szívesen foglalkozik rézdomborítással is. Egyik legfontosabb munkájának tartja a vaszari templom fából faragott előoltárát és szószékét. Ezek úgy illeszkednek stílusban a templom padjaihoz, mintha maguk is az 1700-as évek táján készültek volna.
A téti „kiruccanás" után úgy tervezi, Szentivánról egy harmadik naptárat is kiad, mert addig úgysem hagynak neki békén a szülőföldjén. Hogy mit lehet még róla megfesteni? A rohamosan gyarapodó jövőt – s talán később majd az álmodott jövőt. De abba már alkalmasint besegíthetnek Karli László már nyolcéves rajz szakkörének gyerekei is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozás a kamionok ellen

  Tovább olvasom