Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szent Márton nap cigánypecsenyével

Pannonhalma - Régi hagyomány, hogy a bencés gimnázium diákjai Szent Márton ünnepén jótékonysági gyűjtést szerveznek. Az idei bevételt két cigánymissziós alapítványnak ajánlották fel.
Szent Márton, a főapátság védőszentjének példája alapján – aki a legenda szerint lehajolt a ruhátlan koldushoz, és fél köpenyét odaadta neki – 1994 óta, az égi patrónus ünnepén jótékonysági gyűjtést, szórakoztató programokat szerveznek a bencés gimnázium diákjai. A bevételt minden évben nemes célra ajánlják fel. Például 2006-ban a válaszúti szorványkollégiumot 900 ezer, tavaly egy kongói missziós szemklinikát 1 millió forinttal támogatták. Barcza István igazgató-helyettes elmondta: az idei Szent Márton-nap témája a cigányság helyzete és kultúrája, így a teljes bevételt két olyan alapítvány kapja, amelyek a helyi cigány lakosság életét tanoda működtetésével, ruha- és ebédosztással segítik.

Pólik Marcell és Ribb Péter nemcsak előadást tartottak a cigány kultúráról, alkalmi éttermet is szerveztek, ahol többek között „Drozdik tanár úr őzpörköltjét
Pólik Marcell és Ribb Péter nemcsak előadást tartottak a cigány kultúráról, alkalmi éttermet is szerveztek, ahol többek között „Drozdik tanár úr őzpörköltjét" is megkóstolhatják a vendégek. Fotó: B. A

A jótékonysági rendezvény hangulatáról már azok a gimnázium folyosójára kiragasztott ötletes plakátok is árulkodnak, amelyeken cigánypecsenyére invitálják a diákokat, illetve arra bíztatnak mindenkit, hogy cigányút helyett, inkább a „Romantik bár"-ba menjenek. Az árverés sem mindennapi, hiszen a tanárok, az atyák régi tárgyaikat, így idén például egy 1972-es BKV-bérletet, egy hasonló évjáratú Kutyamagazint ajánlottak licitre. A témához kapcsolódó hasznos szórakozást – többek között – Kusturica két filmje, valamint a Szilvási Folk Gipsy Band koncertje szolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névnapot ültek, végül agyonverte saját apját

Nem jogerősen tizennégy és fél év fegyházbüntetésre ítélte és a közügyektől is eltiltotta a megyei… Tovább olvasom