Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Szent Márton: Bizonytalan idősek, elbocsátott munkatársak

Pannonhalma - A Kisalföld információi szerint három éve eladósodott az a kft., amely – tulajdonosként – üzemeltette a mára hatalmas adósságot maga előtt görgető Szent Márton Otthont. A negyven idős lakó attól tart, ha nem bólintanak az új tulajdonos új feltételeire, a nyugdíjasházzá való átalakításra, akár utcára is kerülhetnek.

A hivatalos feljegyzések tanúsága szerint három éve fizetésképtelenség miatt felszámolás alá került a pannonhalmi Szent Márton Otthon tulajdonosaként bejegyzett JEZ kft., amely körülbelül a harmadára lecsökkentve vált meg a háromszintes épülettől a hozzá tartozó kerttel és udvarral együtt. Hogy a negyven idős, zömében beteges lakóval mi lesz, arról kedden estébe nyúlóan egyeztetett egy, a lakókból és a hozzátartozókból választott bizottság.

Több elkeseredett hozzátartozó telefonon és személyesen is szerkesztőségünkben adott hangot meglepetésének, amelybe némi harag is vegyült.

Az adósságról, az árverezésről, a tulajdonosváltásról és (mellesleg) a hiányról ugyanis nem tudtak.

Szabó Iván a nagynénje kapcsán gyakran megfordul az otthonban, s a volt csornai, majd kapuvári rendőrkapitány az első lakógyűlésig nem fogott gyanút, hiszen látszólag minden a legnagyobb rendben működött. Az összejövetelen azonban bemutatkozott az új tulajdonos. Új szerződést akartak aláíratni az idősekkel, erre pedig senki nem volt hajlandó. Itt hangzott el az is, hogy „akinek nem tetszik valami, mehet a csáfordjánosfai otthonba", segítik az oda való bejutását.

Kedden délután az újbóli egyeztetés kapcsán ült egy asztalhoz az új tulajdonos, valamint a lakókból és hozzátartozóikból választott bizottság azért, hogy új szerződésben rögzítsék a működés további feltételeit. E szerint a jelenleginél jóval magasabb összegű térítési díjat kellene majd lakónként fizetni, s

óriási gondot jelent, hogy az idősek többségének még csak meg sem közelíti a nyugdíja az emelt összeget.
– Mit tudunk csinálni? – teszi fel a költői kérdést Szabó Andrásné lakó. – Ötmillióért adtuk el a házat, ketten vagyunk a papával. Ötvenötezer forintos nyugdíjból nem megyünk semmire. Csak sírunk naphosszat, mert a gondozóink sorra elmennek és már nem rólunk, hanem erről az épületről szól minden kérdés és szerződés.

További kérdéseket vet fel a gondozói létszám folyamatos csökkentése, az eddig nem, vagy csupán részben fizetett bérek, járulékok ténye. Az új tulajdonos elmondta, nincs szándéka kirakni a nyugdíjasokat, ám a jövőben a korábbihoz hasonlítva más feltételekkel és nem jogutódként kívánja üzemeltetni az idősotthont. A legközelebbi egyeztetésre ma kerül sor, ekkorra talán már végleges szerződéstervezetet vehetnek kézbe a nyugdíjasok. (A témára lapunkban még visszatérünk.)

Pannonhalma elállt az átvételtől
Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere már korábban egyeztetett az intézmény lehetséges átvételéről, ám a kért mérleg és egyéb hivatalos papírok bemutatása híján elállt a további tárgyalásoktól.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelkedően sikeres volt a Győri Nyár

Győr - Egy rendezvény az esőnek, kettő a kánikulának esett áldozatául, de azért van még miről beszélni a több mint 100 programból álló Győri Nyár mérlegével kapcsolatban. A szervező iroda szerint a legfontosabb, hogy a fesztivál bekerült az országos vérkeringésbe. Tovább olvasom