Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szent László Napok ősbemutatóval

A középkori udvari kultúra rituáléit, a hétköznapokat színesítő lovagi tornákat, misztériumokat idézik fel a Szent László Napok eseményei június 26-án és 27-én Győrött.

A lovagkirály tiszteletére misét komponált Burkali Teodor Bécsben élő magyar zeneszerző, az alkotás ősbemutatóját jövő vasárnap (június 27-én) tartják a győri bazilikában. Ottófi Rudolf alpolgármester a programot ismertető sajtótájékoztatón elmondta: a nagyzenekarra és kórusra komponált Szent László-misével hajt fejet a zeneszerző a bazilikában őrzött Szent László-herma előtt. Az ötvösművészeti remek több mint 600 éve készült, és 403 évvel ezelőtt került Győrbe Nagyváradról. Szent László ünnepét azóta megtartják, s a rendszerváltás óta újból városi körmenetben hordozzák végig a szent király ereklyéjét.

Így lesz ez jövő szombaton is a püspöki szentmisét követően. Azt megelőzően ugyancsak a bazilikában tartja ünnepi díszközgyűlését a győri önkormányzat, amelyen a Szent László-érmeket adják át. Pénteken szabadtéri programok, köztük lovagi torna, számszeríjász-bemutató, fáklyás bajvívás és lanttal, dobbal, fuvolával előadott középkori muzsika várja az érdeklődőket, megteremtve ezzel a hangulatot a másnapi ünnepre.

Olvasóink írták

  • 3. pirosász 2010. június 20. 19:22
    „janika! A SZENT LÁSZLÓ NEM cirkusz!!!!!!”
  • 2. janika 2010. június 19. 06:22
    „Kell a cirkusz, ha már a kenyér egyre drágább és a kukába is kevesebb kerül szegény guberálóknak.”
  • 1. pirosász 2010. június 18. 17:24
    „Vajon miért nincs a fej ereklyén a Szent László kürtje?? Legyen úgy mint régen volt!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötméteres szent a Püspökvárban

Megérkezett Luxemburgból a Püspökvár udvarára Szent Tarzícius monumentális bronzszobra. Tovább olvasom