Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szent László-szobrot kap Győr

Szent László-szobrot avatnak Győrben a Káptalandombon, a bazilika apszisa mögötti téren a lovagkirály június 27-i ünnepén.
Szent László-szobrot avatnak Győrben a Káptalandombon, a bazilika apszisa mögötti téren a lovagkirály június 27-i ünnepén - derül ki a kisalföldi megyeszékhely közgyűlésének jövő heti ülése elé kerülő előterjesztésből. "A szent király koponyacsont-töredékét őrző, legjelesebb egyházi kincseink között számon tartott ereklyéjével, valamint tiszteletének szakrális és világi kulturális hagyományainak ápolásával elválaszthatatlanul kötődik Győrhöz" - emlékeztet a dokumentum. Az előterjesztés szerint Lebó Ferenc két méter magas fehér mészkő talapzaton álló, két és fél méteres bronzszobrát az idén díszpolgári címmel jutalmazott Gasztonyi László helyi vállalkozó családja és cége rendelte meg; "a tervezett szobor Szent Lászlót, a szakrális uralkodót ábrázolja, kezében hatalmi jelképként jogart formázó bárddal".

A tájékoztatás szerint a szobor felavatását és felszentelését a Győri Püspökség a június 27-i Szent László-ünnepségek keretében tervezi, melyet követően az adományozó az alkotást térítésmentesen Győr önkormányzatának tulajdonába kívánja átadni. Az 1077 és 1095 között uralkodott I. László - akit halála után alig egy évszázaddal, 1192-ben avattak szentté - az ország belső rendjét megszilárdította, és szigorú törvényeket hozott. Feljegyezték bátorságát, harciasságát és erős keresztény hitét. Utóbbi egyik következménye, hogy uralkodása idején emelték a szentek sorába I. István király fiát, Imre herceget, valamint Gellért püspököt.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2012. május 18. 15:49
    „Vajon mikor kapunk Szent Orbán-szobrot? Lebó Feri frankón meg tudná őt is szoborni, csak pénz kérdése az egész. Én szépen el tudnám képzelni, a két méter magas fehér mészkő talapzaton álló görbe lábú, hatalmas termetű Orbán-alakzatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka a magasban: leszerelték a régi adótornyot Adyvárosban - képriport

"Győrben a Tihanyi Árpád úton az egyik tízemeletes tetejéről a régi átjátszó állomást eltávolították… Tovább olvasom