Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Szent Jakab utak: találkozó Pannonhalmán - fotók

2011. december 1-2-án Pannonhalmán, a Zarándokházban első alkalommal rendezték meg az egyre népszerűbb Szent Jakab utak projektvezetőinek nemzetközi találkozóját.

Magyarország mellett képviseltette magát Ausztria, Németország, Svájc, Dél-Tirol, Szlovákia, Lengyelország.

A találkozó célja a zarándoklat határokon átnyúló koordinálása, további közös feladatok megbeszélése, szervezése, egységes arculat kialakítása a nemzetközi porondon, illetve egységes, könnyen kezelhető honlap létrehozás volt."A Szent Jakab-utak európai találkozója nagy előrelépést jelent a zarándokút magyar szakaszának építését illetően.

Egyrészt azért örültünk, hogy erre a Szent Jakab Baráti Kör tagjaiként, a zarándokút itthoni építőiként meghívást kaptunk, mert azt érezhettük, Európa más országai elismerik munkánkat, számítanak tapasztalatainkra, véleményünkre, és a hivatalos európai Camino szerves részének tekintik a magyar szakaszt.

Másrészt azért volt hasznos a találkozó, mert a jövőre nézve olyan együttműködési lehetőségekről beszélgettünk, amelyek még többet lendíthetnek a zarándokút fejlesztésén" - közölte Dukát Csilla, a Szent Jakab Baráti Kör koordinátora.

"Az európai együttműködésnek köszönhetően szélesebbre nyílnak az anyagi támogatás lehetőségei. A külföldi Caminos partnerekkel összefogva Európai Uniós pályázatokon vehetünk részt, amelyek révén pénzforráshoz jutnánk.

Ennek köszönhetően pedig biztosítható lenne többek közt a zarándokút teljes vonalán az út kitáblázása, információs táblák elhelyezése, a zarándokszállások kiépítése, azok felújítása, valamint útikönyv kiadása, tájékoztató anyagok itthoni terjesztése.

A találkozón inspiráló ötleteket kaptunk többek közt a szállásszervezésre, a zarándokok lelkivezetésére vonatkozóan is. A nemzeti karaktert és a kialakult jó szokásokat megőrizve máshol jól bevált tapasztalatokat is beépíthetünk munkánkban. A tapasztalatcserét az évente 2-3 alkalommal megrendezendő vezetői találkozók biztosítják majd.

Az egységesség és átjárhatóság jegyében egy közös, nemzetközi honlapot tervezünk, ahol az országok angol, német és saját nemzeti nyelven is megosztják majd a saját útjuk információit és térképeit.

A nemzetközi jelenlét mellett a legfontosabb célunk természetesen az, hogy a Camino de Santiago zarándokút itthoni szakaszát hazánkban népszerűsítsük, illetve hogy az egyre nagyobb érdeklődéssel lépést tartva fogadni tudjuk az elinduló zarándokokat, az út járhatóságát, infrastruktúráját egész évben biztosítani tudjuk" - zárta szavait Dukát Csilla.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai és közlekedési csúcstalálkozó Pozsonyban

A turisztikai és a közlekedési együttműködések lehetőségeit áttekintő csúcstalálkozót rendeznek a… Tovább olvasom