Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Szent István-terv a felemelkedésről

A Professzorok Batthyány Köre által készített Szent István-terv nem terv: fogalmi alapvetés a jövő Magyarországa számára Náray-Szabó Gábor akadémikus szerint.
A Professzorok Batthyány Köre által készített Szent István-terv nem terv: fogalmi alapvetés a jövő Magyarországa számára – derült ki a győri KÉSZ legutóbbi összejövetelén Náray-Szabó Gábor akadémikus előadásából.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete hagyományos sorozatának idei első előadásán dr. Lanczendorfer Erzsébet elnök emlékeztette a hallgatóságot: a professzorokat még 2002 őszén Orbán Viktor kérte fel a társadalom életét átfogó tanulmány elkészítésére.
A többségében természettudósokból álló kör az orvosi módszerekhez folyamodott. Elsőként sorra vette a kórelőzményeket, majd megállapította a diagnózist, hogy végül terápiát, gyógymódot is javasolhasson.

Az eszmények és a közös célok elvesztése

Dr. Náray-Szabó Gábor Forgács Péter színművész közreműködésével kérdezz-felelek formában mutatta be A Szent István-terv című könyv lényegesebb gondolatait.

Amikor például Forgács kórelőzményként az eszmények elvesztéséről szólt, minek következtében a közös célok is elvesztek, Náray-Szabó megállapította: nem az ember van a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberért. Amikor a narrátor a válság forrásaként azt a gazdasági, hatalmi információs hálózatot jelölte meg, amely mára az egész Földet beszőtte, Náray erre az ökoszociális piacgazdaságot, mint a fenntartható fejlődés lehetséges modelljét említette.

Aki nem tud versenyezni

– Tudomásul kell vennünk, hogy a források végesek – mondta. – Tény, hogy az árutermelési verseny legalkalmasabb színtere a piac. Ám nem mindenki tud versengeni: például az öregek, a betegek, a hátrányos helyzetűek... A versenyt tehát ésszerű keretek között kell fenntartani, az ésszerű keretek meghatározása pedig a demokratikus állam feladata. Ezt a piaccal tudomásul kell vetetni. Magáról a versenyről szólva az előadó hangoztatta: a kisebb-nagyobb, de jól szervezett közösségek – a család, a nemzet – az egyéneknél előnyösebb helyzetből versenyezhetnek. Ebből a megfontolásból kiindulva kell meghatározni a család, a nemzet fogalmát...

Tisztázatlan fogalmak

Sok más fogalom – nevelés, oktatás, szociálpolitika, vidékpolitika, a cigányság felemelkedése, határon túli magyarság – természettudományos alapossággal megfogalmazott meghatározása hangzott el még a továbbiakban. A hallgatóságban fokozatosan erősödhetett a meggyőződés: mai bajaink legfőbb forrása fogalmaink tisztázatlanságából ered. Addig, míg nem tisztázzuk fogalmainkat, nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk az egyes szavak kimondása közben. Az értelmes vitának pedig ez az alapfeltétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emeleti ''telek'' felújításért cserébe

Több mint százra tehető azoknak a felújításra szoruló belvárosi házaknak a száma, amelyekben bérlakások vannak. Lakóik általában idősek, akik néhány ezertől néhány tízezer forintig terjedő bérleti díjat fizetnek, s a házak állapota az elmúlt évtizedekben erősen leromlott. Egy részük ráadásul műemléki védelem alatt áll, azaz felújításukra szigorú előírások vonatkoznak. Tovább olvasom