Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Szent György jótékony lovagjai

Győr-Moson-Sopron - A Nemzetközi Szent György Lovagrend megyei priorátusa évente három alkalommal oszt adományokat. A jószolgálati munkát Kovács Balázs háznagy szervezi.

Negyven év hazai csend után, a kilencvenes években éledt újra, két évvel ezelőtt pedig átalakult a Nemzetközi Szent György Lovagrend. Ekkor védették le – egész Európa területén – nevüket, pajzsukat és alapítványt hoztak létre, amelynek keretében karitatív munkájukat végzik.

– Évente három alkalommal, húsvét előtt, nyár közepén és karácsony táján szervezünk jótékony adományozást – nyilatkozta érdeklődésünkre Kovács Balázs, aki szakmáját tekintve díszítő festéssel, restaurálással foglalkozott és két évig volt az Egyházmegyei Karitász ügyvezetője. Megyei háznagyként a lovagrend karitatív akcióit szevezi a térségben.
Adományaikkal személyesen keresik fel azokat a rászoruló családokat, akiket a helyi egyházközség és a polgármesteri hivatal illetékesével egyeztetve választanak ki. Szent György megyei lovagjai eddig Győrben és a város környékén, a Rábaközben, a Sokoró- és Bakonyalján valamint a Csallóközben segítettek tartós élelmiszerekből, ruhaneműkből és játékokból összeállított csomagjaikkal. Egy-egy alkalommal 15-20 családnak tudnak így örömet szerezni.

– A nyári gyerektábor személyes kezdeményezésem, mivel Markotabödögén van egy csendes kis birtokom, amely nagy lehetőségeket kínál a gyerekek számára.

Ott szerveztünk – idén második alkalommal – olyan diákoknak egyhetes együttlétet, akiknak a család anyagi körülményei miatt, csak álom a nyaralás.

A megyei háznagy megemlítette: az amúgy is eseménydús lovagtábort – a gyerekek örömére – íjászat, lovagi bemutató, természetjárás, színház, táncház, sportprogram, tűzoltó bemutató színesíti.

– Hála Isten, nagyon sok segítőnk van, akik egész évben támogatják munkánkat, de a karitatív alkalmak megszervezésén, lebonyolításán kívül, magunk is kivesszük részünket, és lehetőségeinkhez mérten, anyagilag is a jószolgálat mellé állunk – hangsúlyozta végül Kovács Balázs.

Károly Róbert király jóváhagyásával

A Szent György Lovagrendet Károly Róbert király jóváhagyásával 1326-ban alapították. Tagjai régen is, ma is lovagi ajánlással, tiszta múlttal, karitatív elkötelezettséggel kerülhettek noviciátusba, majd avatásra. Jelenleg Szent György napján a budai várban lévő Hadtörténeti Múzeumban avatják az új lovagokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr az óriások földje lett

Győr - Több mint tíz bevásárlóközpont nyílt meg eddig Győrött, s közismert, hogy a sornak még nincs… Tovább olvasom