Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szent Anna Otthon: Kétszáz várakozóval számolnak

Győr - Információink szerint a szakminisztérium 2008-tól mintegy 10 ezerrel csökkentené a bentlakásos idősotthoni férőhelyek számát, ami jelentősen átalakíthatja az otthonokat, az idősellátás, -gondozás jelenlegi rendszerét.
A tizedik éve működő győri Szent Anna Otthon több telephelyen 480 hellyel működik, Szalay Lajosné gazdasági vezető szerint a normatívára a jövőben is nagy szükség lesz.

Szalay Lajosné a Szent Anna Otthon megalakulása óta figyelemmel kíséri az idősellátással, -gondozással kapcsolatos jogszabályokat és rendeleteket. Az elmúlt két év az állami normatíva mintegy 30 százalékos „lefaragásáról" szólt, ennek megfelelően az otthont működtető alapítvány is kénytelen volt térítési díjat emelni, ami az emelt szintű ellátás esetében 58 ezer 800, az úgynevezett átlagos esetében pedig 54 ezer forintos havonkénti befizetést jelent. Ehhez jön még az állami normatíva, ám mindezt – jó háziasszony módjára – kiegészíti az alapítvány – már ha szükséges.

– A Szentlélek-templom és Otthon Alapítvány működtetését olyan anyagi tartalék segíti, hogy ne fordulhasson elő váratlan helyzet – magyarázta Szalay Lajosné. – Ezzel együtt tartunk az emelt szintű ellátás megszűnésétől, hiszen ez merőben új helyzet elé állítaná az intézményt. Beruházásaink, megfelelő tartalékaink miatt viszont most még nincs ok az aggodalomra.

Az emelt szintű ellátás egyébként önálló parkettás, telefonos, teakonyhával felszerelt lakrészt jelent, a beugró, azaz az egyszeri befizetési díj a mindenkori évenkénti normatíva hétszerese (jelenleg 3 millió 920 ezer forint – a szerz.) lehet. Ezért az idős ember élete végéig teljes ellátást, gondozást, orvosi ügyeletet, gyógyszertámogatást, valamint lelki gondozást kap a személyes igények figyelembevételével. A közel négymilliós befizetés és a havonta fizetett térítési díj, no és nem mellékesen a Szent Anna Otthon jó híre is nagyban hozzájárul az intézmény népszerűségéhez, ahhoz például, hogy harmincan sürgősséggel várakoznak az elhelyezésre és több mint kétszáz idős ember már jelezte szándékát, hogy előbb-utóbb szeretne lakrészhez jutni.

Klemm Józsefék nyolc éve élnek itt, csaknem azóta, mióta agyvérzés érte a feleséget, Piroskát. Szerencsére az asszony felépült, ám ez időbe telt, s Klemmék ekkor gondolkodtak el igazán a hogyan továbbról. Gondot okozott volna a háztartás vezetése, a naponkénti főzés, úgy vélték, nincs vesztenivalójuk. – Mint mindenhol, természetesen itt is alkalmazkodni kell, mindenesetre nekünk bevált, jól érezzük magunkat – mondta Klemm József. – A programok egy részén is részt veszünk, szívesen vagyunk közösségben.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősotthon vagy nyugdíjasház?

Pannonhalma - Mint arról a Kisalföld korábban beszámolt, a jövőben nyugdíjasházzá alakul a… Tovább olvasom