Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Szennyvíztisztító: októberben nyílt nap

Áprilisban volt az alapkőletétel, azóta teljes erővel folyik a több mint 4 milliárd forint értékű győri szennyvíztisztító építése. Októberben nyílt napon a lakosság ismét közelről szemügyre veheti, mi, miért és hogyan készül.
Az óriásinak túlzás nélkül mondható beruházás építésvezetője, Karagics Menyhért elégedett az eddigi időjárással: nem hátráltatta munkájukat. Szűkszavú a helyzetjelentés: minden az ütemterv szerint halad, az év végére, a jövő év elejére működőképes lesz az egyik „vonal", a jövő nyáron indulna a teljes rendszer. Az uniós támogatással készülő projekt összköltsége 17,3 millió euró, azaz 4,3 milliárd forint.

A győri szennyvíztisztító jelentőségéről (pl. teljes biológiai tisztítás) már többször írtunk. Érdemesebb inkább azt megemlíteni, hogy a befejezési határidő 2006 eleje. A tervek szerint a beruházás 637 napig tart, ebből 15 hónap maga az építés, 56 hónap pedig a próbaüzem.
A „pénzügyi készültség" most, négy hónappal a kezdés után harminc százalék körüli, az elvégzett munka 1,2 milliárd forint értékű. Sok egyéb szám helyett csak még valami jellemzőt: eddig beépítettek 10 ezer köbméter betont, a felét a leendő teljes mennyiségnek.

Huszonöt olimpiai medence

A munkálatok most már a kívülálló számára is látványosak. Készül a zsírfogó és a homokfogó, a levegőztető- és ülepítőmedencék közül pedig az 1-es levegőztetőt már átadták a betonozók gépészeti szerelésre.
A méretekre szemléletes példát tudunk mondani. Nyilván sokan látták az olimpiai úszásközvetítésekből, mekkora egy versenymedence. Nos, a szennyvíztisztító medencéi ennél darabonként kétszer nagyobbak. Négy épül belőlük, vagyis a felületük nyolc olimpiai medencényi – mélységük viszont körülbelül háromszor annyi. A bácsai objektumban tehát huszonötször annyi víz fér el, mint egy nagy úszómedencében.
Most még kevésbé látványos, de már készítik a rothasztótornyok betonvas szerkezetét. A csúszózsalus betonozásra októberben-novemberben kerül sor, ezek a nagyjából toboz formájú tornyok ránézésre is „érdekesek" lesznek... A teljes beruházás részét képező likócsi komposztáló épületeinek kivitelezése még nem kezdődött meg, e részre az építési és vízjogi engedélyek kiadása úgymond folyamatban van.

A helyszínen és interneten

A Medius Iroda a beruházás menete során a helyszínen több nyílt napot tervez. Júniusban egy már volt, sok érdeklődővel. A következőt október elején tartják, amikor is bárki megtekintheti az építés látványosabb objektumait (egyébként tilos ide a belépés), és felteheti kérdéseit a szakembereknek. Aki addig is többet akar tudni a szennyvíztisztítóról, sokféle információhoz hozzájuthat az interneten a www.gyor-ph.hu, illetve a www.mediusnet.hu/szennyvíz/ címen, s természetesen lapunk internetes oldalán is: www.kisalfold.hu. Az érdeklődést jelzi, hogy a beruházásnak csak pár napja megújult honlapját máris kétezren látogatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exminiszterekkel versenyeztek

Közéleti személyiségekkel, művészekkel, politikusokkal mérték össze autóvezetési tudásukat azok a… Tovább olvasom