Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szennyvízszökőkút és füstölgő csatornák

Győr - Nagyszabású ellenőrzési akciót folytatott a Pannon-Víz zrt. a közelmúltban Győrszentivánon és Győr-Ménfőcsanakon.
Sajnos mindkét körzetre jellemző, hogy illegálisan bevezetett csapadékvizek terhelik a szennyvízcsatornákat.
Záporesők idején a túlterhelt csatorna tartalma az utcára kerül, amit sem az ott lakók, sem a szolgáltató nem tud tovább elfogadni.


Szennyvízszökőkút

– Magam is láttam azt a mobiltelefonnal készített videofelvételt, amin a Hegyalja út és Győri út kereszteződésénél, a zápor utáni percekben a csatornaaknából fél méter magasan tört fel a csapadékkal hígított szennyvíz – mondta Vingler Béla, az ellenőrzési akció vezetője. – Az extrém hibát egyik csanaki munkatársunk rögzítette.

Ménfőcsanakon és Szentivánon az utcai csatorna csak a háztartási szennyvizek elvezetésére készült, ennek megfelelő méretűek a vezetékek, ezt a mennyiséget tudják elnyomni a szivattyúk.

Ahol az ereszcsatorna összeköttetésben van az utcai csatornával, ott a kéményhatás elvén alapuló ellenőrzés során „felszállhat a füst
Ahol az ereszcsatorna összeköttetésben van az utcai csatornával, ott a kéményhatás elvén alapuló ellenőrzés során „felszállhat a füst

Veszélyben az élővizek

A helyi problémákon túl a nagy mennyiségű esővíz a szennyvíztisztító telepek üzemeltetésében is gondokat okoz. A nagy hidraulikai terhelés hatására a biológiai baktériumkultúra kimosódik a telepről, szennyezve az élővízfolyást. Ha ez bekövetkezik, a telep tisztítási hatásfoka hosszú hetekre erősen lecsökken, ami szintén az élővízfolyások szennyezéséhez vezet.

– A környezetszennyezés elkerüléséért meg kell találnunk az illegális bebocsátási pontokat, hogy a rendszerek túlterhelését csökkentsük – indokolta a szigorú ellenőrzést az akció vezetője. – Ellenőrzéskor egy alkoholt párologtató berendezést csatlakoztatunk az utcai csatornaaknára. A párolgó alkohol gőze közel kétszáz méteres körzetben szétterjed a csatornavezetékekben.

A gőz sem egészségkárosodást, sem bármi egyéb kárt nem okoz, teljesen szagtalan.

Ugyanezt a módszert alkalmazza az országban több közműszolgáltató is. A lakásokba a
bűzelzárók miatt nem juthat be a gőz, viszont ahol az ereszcsatorna összeköttetésben van az utcai csatornával, ott a kéményhatás elvén alapuló eljárással rövidesen „felszállhat a füst".


A szabálytalanságot meg kell szüntetni

A füstöléses ellenőrzéssel feltárt illegális rákötésekről jegyzőkönyvet készít az ellenőrző csoport. Az érintett fogyasztókkal már a megbízott ügyvédi iroda veszi fel a kapcsolatot, felszólítják a szabálytalanság megszüntetésére. Eddig 32 felszólító levelet postáztak Ménfőcsanakra.

A szakember azt tanácsolja, hogy az ereszcsatornák vizét célszerű ciszternákban hasznosítani. A környezettudatos háztartásokban az esővíz optimális felhasználása egyre nagyobb szerepet kap. A csapadékvíz-hasznosításról bővebben a http://fenntarthato.hu/epites/termekek/csapadekviz weblapon találhatunk információt.

Olvasóink írták

 • 4. Vízmű Diszpécser 2008. szeptember 22. 09:28
  „Tisztelt Zo! Más vizsgálatokkal, akár csatorna kamerázással kiszűrhető az ilyen ügyeskedés. Tisztelt Nonem! Most készül egy átfogó beszámoló a digitális rádiós leolvasás tapasztalatairól, rövidesen Ön is olvashatja. A vízműnél tart a csatorna rákötési akció: év végéig 50% kedvezmény. Aki nincs rákötve a csatornára, talajterhelési díjat fizet. Tisztelt Raffy2! Az utcai csapadékvíz elvezetésének díját az út kezelője fizeti. A hálózatot díj nélkül senki sem veheti igénybe, mert a működtetés pénzbe kerül. Jó lenne, ha minél kevesebb csapadékvíz terhelné az egyesített rendszerű csatornákat, Egyre hevesebbek a záporok, egyre több a burkolt felület... Környezetkímélő megoldás a csapadékvizet öntözésre használni, vagy elszivárogtatni. Üdvözlettel: Vízmű diszpécser.”
 • 3. raffy2 2008. szeptember 18. 21:02
  „na igen,ezen én is kiakadtam,hogy aki a szennyvizet csak hasraütésszerűen fizeti,az röhög a markába,meg lehet hogy 5x annyi szennyvizet gyárt,mert neki csak ennyibe kerül.ezt mi alapján állapítják meg?meg azt sem értem,hogy ami csapadék lehull,az nem mindegy hogy az ereszből vagy az utcáról folyik a levezetőbe?bocsi de nem értem,és lehet hogy én vagyok a hülye.”
 • 2. nonem 2008. szeptember 18. 10:16
  „Ha már vízmű, akkor: kíváncsi lennék arra, hogy a digitális, rádiós vízóra leolvasással milyen tapasztalatok vannak? Vannak-e olyan lakások-házak, ahol "ugrásszerűen" megnőtt avízfelhasználás? Gondolok itt az ügyeskedőkre, vízóra megfordítokra, élősködőkre. Arányok, számok, stb. Azután az illegális csatornabekötések....Ahol nincs bekötés, de van csatorna, akkor vizsgálják-e az üllepítők gödröket? Vagy csak megnézik, hogy van aknatető- benne pedig átfolyik a csövön az éj leple alatt bekötött főcsatornába? Könnyű kiszűrni, mert Ő nem fizet csatornadíjat! Már megint a magyar ötletesség! Tényleg ilyenek vagyünk?”
 • 1. zo 2008. szeptember 18. 09:17
  „Ezzel a storyval megint a kisembert/ jogkövető!!/ riogatják. Mert vesz ,vetet, szereltet fel egy un visszacsapó szelepet és megoldva a gon az eresz nem füstöl.
  Ez a szelep kapható ár a nem horror."Győrszentivánon és Győr-Ménfőcsanakon.
  Sajnos mindkét körzetre jellemző, hogy illegálisan bevezetett csapadékvizek terhelik a szennyvízcsatornákat" nem véletlen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Citybusz, éjszakai járatok, kerékpárkölcsönzés

Győr - Mozgalmas napja lesz a mobilitási hétnek a pénteki: a megyeháza előtt kiállítás nyílik a… Tovább olvasom